САЩ заземи Boeing 737 Max 9 до края на проверките за безопасност

Самолет се приземи аварийно след падане на част от общивката му
24
САЩ заземи Boeing 737 Max 9 до края на проверките за безопасност

Американският авиационен регулатор заяви, че 171 самолета Boeing 737 Max 9 ще останат спрени от полети, докато не се увери, че самолетите са безопасни.

Федералната авиационна администрация проверява самолетите, след като в петък част от фюзелажа на самолет на Alaska Airlines падна.

ФАА заяви, че нейният основен приоритет е "осигуряване на безопасността на летящите".

Полетите на хиляди пътници бяха отменени, след като големите американски авиокомпании приземиха десетки самолети.

"Заземихме засегнатите самолети и те ще останат заземени, докато ФАА не се увери, че са безопасни", се казва в изявление на агенцията в неделя.

Смущенията засегнаха предимно полетите в САЩ.

Още по темата
По-голямата част от самолетите Boeing 737 Max 9, използвани в САЩ, се експлоатират от United Airlines и Alaska Airlines, докато Turkish Airlines, панамската Copa Airlines и Aeromexico също приземиха самолети от същия модел за проверки.

Alaska Airlines заяви, че снощи е отменила 170 полета, което е засегнало близо 25 000 пътници. Авиокомпанията добави, че очаква още значителни анулирания на полети през първата половина на тази седмица. United Airlines е спряла 79 самолета и в неделя заяви, че е отменила 230 полета, или 8% от планираните.

По време на инцидента в петък полет 1282 на Alaska Airlines от Портланд, Орегон, до Онтарио, Калифорния, е достигнал височина 4 876 м, когато е започнал аварийно снижаване, според данните от проследяването на полета. Пътниците на борда заявиха, че голяма част от външната обвивка на самолета е паднала на земята малко след излитането.

BREAKING: An @AlaskaAir @Boeing 737-8MAX Lost A Large Section Mid-Air & Made An Emergency Landing In Oregon. Alaska Airlines Crew Did A Magnificent Job & No One Was Seriously Injured.
The 737 MAX Has Been Plagued With Issues Since Its Introduction! pic.twitter.com/9l0eZHA7cS

— John Basham (@JohnBasham) January 6, 2024


Боинг 737 Max е един от най-популярните модели самолети в света, но съпътстван от поредица проблеми с безопасността и противоречия. През 2018 и 2019 г. две фатални катастрофи с 737 Max убиха общо 346 души в Индонезия и Етиопия. Катастрофите бяха свързани с дефектна система, наречена MCAS, която избута носа на самолета надолу без контрол на пилотите.

737 Max беше забранен в световен мащаб за 20 месеца, най-дългото спиране в историята на авиацията, а американският производител "Боинг" беше изправен пред разследвания и съдебни дела.

През 2021 г. "Боинг" се съгласи да плати 2,5 милиарда долара за уреждане на наказателни обвинения, че е укрил важна информация за MCAS от регулаторите и обществеността. Компанията направи промени в MCAS и други системи, и 737 Max получи разрешение да лети отново в края на 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: САЩBoeing 737 MAX 9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сащ имали нещо надлежно ,всичко е само за пари
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заземяват се електротабла. Самолетите се приземяват. ***, сър !
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Познавам човек, който работи на монтажна линии на Боинг. На 3-ия ден цялата фирма знаели, че някакъв емигрант "бил много умен и веднага схванал какво трябва да прави". Това е така, защото сред колегите му имало хора, които не можели да разграничат ляво от дясно. Целият процес на сглобяване на фюзелажите е "примитивен"!
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кво е това фърчило дето се разпада от самосебе си?
17
0
 
6
 
! Отговори
.......... преди 4 месеца
Всички *** от серията 737 MAX трябва да бъдат заземени, още от самото им пускане паднаха два, на този му изхвъркна вратата.. разликата между MAX 8 и 9, са само в броя на седалките, един и същ ***.Когато решиш да минеш евтино с индийски програмисти, за да спестиш пари, така става.
16
1
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 4 месеца
Лесна справка във флайтрадар показва, че Райън точно в този момент лети със точно този тип самолети 737 макс 8, от Манчестър до Лимож (flight number FR38), от Брюксел до Будапеща (FR55), от Аликанте до Ливърпул (FR56), от Лондон до Братислава (FR63) и тъй нататък... Мерзавци от най-ниска класа!
15
0
 
5
 
! Отговори
До Райънеър преди 4 месеца
Райънеър притежават самолети Boeing 737 Max 8-200, заземените са Boeing 737 Max 9. Самолети от едно семейство, но със съвсем различна дължина и конфигурация! Не всявайте излишна паника!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според уикипедия Райънеър имат самолети точно от тази конфигурация. Те ли са единствените които летят в момента? Толкова ли е важно да си направят 20000 евро печалба?
13
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Голем пряз здрав самолет има още макс 8 мякс 10 мякс 7 които не са заземени и си летят а аерофлот и ту летят само до удмуртия
12
4
 
12
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
Очаквайте натиск от Посолството за закупуване на определени бройки от дефектния самолет.
11
4
 
8
 
! Отговори
Таня преди 4 месеца
Аматьори. Руснаците щяха да го обявят за най-безаналогов в мире и всеки, който твърди обратното щеше да е враг на народа и фашист.
10
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
И какво ще открие проверката? Че самолетът е бъгав по рождение.Това вече се знае.
9
1
 
6
 
! Отговори
SeveN преди 4 месеца
До българина. Москвичите не се разпадаха по време на движение. Сравнението е напълно неуместно.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя боинг е егати скапания самолет! Години не могат да го докарат до положение да работи нормално. И това е само по една проста причина - корупцията, поради която е допуснат за експлоатация.
7
1
 
4
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
не съм се возил на боинг, дано не ми се налага, това са москвичите на тази индустрия. В стремежа за печалба и дивидент за акционера
6
3
 
8
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
това е за пореден път, толкова за американските технологии и качество. Добре че са колониите да купуват ***
5
1
 
17
 
! Отговори
Св преди 4 месеца
Заземява се електрическа инсталация. Самолетите ги приземяват.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очаквайте очакваното скоро добрия другар Б.Борисов ще зазими Константин в Интерпол *** смешния наркоман хванал една млада духалка да му регистрира опгтата, хаха абстиненция ги гони тези смешковци!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХААААААААААААААА..................
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откак се помня Боингите вечно катастрофират, всякакви проблеми с тях. И какво излиза? Да си правят там вановете и седаните и да не опитват висш пилотаж.