В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата

Байдън обеща да затвори границата, ако Сенатът се споразумее
Обновена: 28 яну 2024 15:58 | 28 яну 2024 15:55, Александър Попов
195
В САЩ кипи заради мигрантите, Гвардията на Тексас завзе част от границата
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Месеци преди президентския вот през ноември в САЩ Джо Байдън обеща да затвори границата с Мексико, ако Сенатът се споразумее за затягане на мерките.

Двете партии готвят проектозакон, който би дал право на държавния глава да затвори границата в случай на голям наплив на мигранти. Текстът е критикуван както отляво, така и отдясно. Байдън обаче заяви, че ако сенаторите го приемат, ще го ратифицира и приложи незабавно.

Втвърдяването на реториката му сега е в противовес на позициите му преди и опит да спре критиките, отправени от съперника му Доналд Тръмп.

Казусът с щата Тексас вдигна напрежението в страната през последните дни.

Върховният съд на САЩ забрани на Тексас да блокира нелегалните мигранти с бодлива тел, Тексас отказа и заяви, че случващото се е нашествие в САЩ, а президента се проваля в една от основните си задачи - да предпазва щатите от нахлуване на вражески сили.

Републиканците твърдят, че в момента мексиканските картели контролират границата и внасят който решат, включително срещу заплащане. Тексас има хитро решение на проблема - когато влезнат мигранти, които евентуално искат да отидат в Ню Йорк (кметовете демократи на Ню Йорк и Чикаго обявиха своите градове за т.нар. “Градове убежища”), те просто биват качени на автобус и закарани до града. И докато Чикаго и Ню Йорк вече изнемогват, а кметовете поискаха жителите да почнат да споделят домовете си с нелегалните мигранти, Тексас просто реши да намали натиска като мобилизира националната гвардия и положи бодлива тел по границата.

Междувременно Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN.

Епицентърът на враждата между тексаските и федералните власти е градчето Ийгъл Пас - там тече спора за юрисдикцията над тази част от границата между САЩ и Мексико.

На 26 януари, петък, изтече вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части на района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още по темата: САЩТексасмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
8
 
1
 
! Отговори
Роко преди 2 месеца
Някой русофил можели да каже ако някоя република реши да напусне рф дали ще може.Преди няколко години в беларус имаше огромни вълнения срещу техния диктатор лукашенко и откъсване от руската хватка но путин прати военни и край.Така стана и с украйна.Тръгнали русофилите да коментират сащ които каквито и недостатъци да имат са на светлинни години от РАША.Ами това го виждат и емигрантите за това не напират към РАША въобще каквито и локуми да разтягат русофилите фанатици които по нищо не се различава
153
3
 
11
 
! Отговори
Да, бе преди 2 месеца
От емигрантите ли кипи в Америка?!? От емигрантите?!? Това, че Гвардията се изправи срещу Федералните на какво ви прилича? На приятелска закачка, на дружеска смешка?!? Там ври и кипи, дами и господа! Ври и кипи! И не заради мексиканците, не и заради всички латиноси взети накуп, а заради факта, че глобалолиберастите( трудно е дори да го напишеш,камо ли произнесеш), та те, милите и собствената си страна ще хвърлят в гражданска война, сакън да не ги махат от копчетата на управление на света! НО...
152
1
 
1
 
! Отговори
axxaax преди 2 месеца
Ще става Texas Chainsaw. The purge
151
2
 
12
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 месеца
Ще има май Тексит.Тексаска Народна република.
150
0
 
8
 
! Отговори
Цветан Фиков преди 2 месеца
Кореното население подцени този елемент от емигранти от Европа.
149
1
 
11
 
! Отговори
Баба. преди 2 месеца
Работих там в уса 2001 2002г. В един форт!Като механик. Още тогава там имаше украинци! Един местен ветеран от Виетнам ми каза: - Всички мислим,че се бием срещу кумунизма, а то било заради рядък минерал. Друг ветеран ми каза, че турците са им били учители по жестокост. Аз съм си тука вече.Който иска да ходи!?Не обичах партийците, но САЩ са предимно реклама! Не раздува нищо.Аз общуват с хора от средната класа и на доло.Има и много свестни хора ,но системата бавно ги обезличава.
148
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
5 милиона емигранти щеше да гарантира преизбирането на Байдън, но тъпите Тексасти не искат да ги пускат, има защо да е недоволен Байдън сега ще трябва да търси другаде тези гласове и те не са толкова гарантирани.
147
2
 
1
 
! Отговори
дедовия преди 2 месеца
Оградата от бодлива тел не става за нищо. Отсичат се няколко дървета, оставят се 20-на см. израстъци от клоните, за да може да се катерят по тях, след което с дънерите навеждат оградата, като ги редят един до друг (колкото може по-близо в зависимост от стърчащите 20-на см клони. После се катерят и прескачат от другата страна...
146
4
 
13
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 месеца
Америка , ке падне !
145
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 149 Абе нещо и в Украйна не бягат, защо? Нали побеждават колко държавни пари пропиляха за Украйна.
144
0
 
4
 
! Отговори
здгсдбс преди 2 месеца
Смени заглавието Саше, завземане се прави на нещо чуждо, стига пропаганда.
143
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В държави като САЩ всеки иска да избяга,а в ккенефи като Рассия никой не бяга,дори и наште продажни руссофилистици не щат Рашата.
142
17
 
0
 
! Отговори
Лагрестин преди 2 месеца
Исторически,южните щати са искали запазване на робството,а северните - неговата отмяна.Северът е победил във войната с юга и робството е било отменено.Не е добре,заради капризите на шепа хора,Америка да скъсва с демократичните традиции,равноправието между различните раси и другите ценности.Ако Америка не даде пример за закрила и гостоприемство,нейната дума няма да тежи,когато отправя призив към света за приемане на бежанци.Личният пример е важно нещо.
141
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Който сее ветрове, жъне бури." - Десетилетия наред САЩ бяха в процесс на сеитба. Явно е дошло време за жътва.
140
17
 
3
 
! Отговори
Гризел преди 2 месеца
Глупости!Пълни глупости!Какви вражески сили са невъоръжени мигранти,бягащи от мизерията?Чист расизъм и коравосърдечие!Уж американците говорят за човешки права,а пък ги нарушават,под измислен предтекст.
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Атмаджа Сус бре, ченгене! Правиш ли разлика между бежанец и незаконен мигрант?
138
11
 
3
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
Жестоко е да гониш невъоръжени бежанци.Нали Америка се слави като страна на свободата и демокрацията?Ако това е така,тази страна следва да скъса с белия расизъм.Навсякъде хората от другите раси вършат черната работа.В България не искат ромите,обаче българите дали биха работили например в сектора по чистотата?Съмнявам се.
137
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индианците се завръщат по родните места. Европейците от Британия в Америка избиха индианците, справедливостта се връща.
136
0
 
42
 
! Отговори
Шегобиец преди 2 месеца
Не думайте? Радваме се, че някоя българска медия след седмици се сети да публикува нещо по въпроса! Странно, защо останалите мълчат като комунисти на разпит?
135
0
 
13
 
! Отговори
18 см преди 2 месеца
.... и липса на ликвидност във банките - принтера не работи,Е, при предизвикан "проблем" принтера се включва.Няма начин, поради тези 4 условия заедно е просто задължително да се случи това във Тексас.Иначе неолибералите загиват, е, ще го играят всичко или нишо.