Светът минава в двуполюсен модел, Русия иска да има дял в този свят

Доц. Искрен Иванов: Иран удари Израел след "да" от Русия
15 апр 2024 11:31, Анисия Иванова
279
Светът минава в двуполюсен модел, Русия иска да има дял в този свят
Снимка: Bulgaria ON AIR

Иран нанесе директен удар срещу Израел. Изстреляни бяха стотици ракети и безпилотни дронове. Голяма част бяха обезвредени още във въздуха.

"Иран изгуби търпение след атаката на Израел над посолството му в Сирия. Това го накара да отговори. Втората причина е, че няма как тази атака да се е състояла без координация между Иран и Русия. Големият план е да се изтласка американското влияние от региона. Атаката срещу Израел хич не беше символична", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов в "България сутрин".

Според него аргументът на Иран за атаката е несъстоятелен, а конфликтът е започнал много преди удара по посолството - а именно с нападението на "Хамас" срещу Израел. По думите на госта на Bulgaria ON AIR има антиизраелска коалиция в региона, а стратегиите на Иран и "Хамас" си приличат.

"Не бих казал, че Израел е слаба държава. Сам може да се справи с Иран, тъй като разполага с технологии и оръжия, които Иран няма. Има информация, че Израел разполага с тактически ядрени бойни глави. Станалото окончателно разби мита, че САЩ са ненадежден съюзник. Голяма част от дроновете бяха съвместно свалени от ЦАХАЛ и противоракетната отбрана от САЩ. Америка е зад Израел", подчерта доц. Иванов.

Той е на мнение, че единият сценарий е Израел да отговори конвенционално, а другият вариант е да отговори асиметрично - с помощта на киберсредства, без да се рискува пълномащабна война и конфликтът да се измести в Газа.

"Както в Украйна се води война между Запада и Русия. Наричаме такива конфликти прокси войни. Следващите 2-3 дни ще бъдат критични. Съмнявам се, че Израел няма да предприеме конкретен отговор. Байдън на няколко пъти спомена, че няма да участва в атака срещу Иран. САЩ не се страхуват от Иран. Иран може да издържи не повече от месец срещу САЩ и Израел. Русия няма да се намеси на страната на Иран в такъв конфликт. Руските войски напредват в Украйна, Украйна е пред поражение и Путин не иска да губи това предимство", обясни доц. Иванов.

Експертът посочи, че светът преминава в състояние на двуполюсен модел, а Русия иска да има дял в този свят. Всички конфликти са изражение на глобалното противопоставяне и борбата за преразпределение на зоните за влияние, отбеляза доц. Иванов.

Той не споделя мнението, че има директна заплаха за националната сигурност на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откак се помня, САЩ ги очаква крах, а СССР/Русия - светло бъдеще...
217
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна била пред поражение? ----------- Не думай, край с европа, край с демокрацията, край край край... Зробиха Лисабон до Кеив ... Кво още ????????? Бабичката на Макрон ще го напусне, Индийския вожд на Мало Британия се готвил да отплува, Шолци се готвел да избяга в Аржентина .. Ужаааааааааааааааааас. Добре е че зеленски е като българския пудел на ППДБ, само пачки носи.
216
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалба за младост. Кой търси двуполюсен модел. Отговор: Този, който започва да губи, той иска да има двубой, а този, който почва да печели иска мир, но не преговори на всяка цена.
215
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво богохулство чуват ушите ми - Украйна била пред поражение? Да се сезира Сем! Да се опровергае от факт чукинг
214
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък ще ти кажа че живях много добре в ония времена - изучих си двете деца, купих им апартаменти и коли. Освен, че ходех на смени на работа, отглеждах буби, пилета, овце, тютюн... И сега пак съм добре- имам няколко кошера, няколко внучета... И тогава и сега поддържам добра хигиена. Познавам хора, който и при днешното наличие на разнообразие от тоалетна хартия пак си понамирисват. Всичко е чипа...
213
1
 
2
 
! Отговори
Минаващ случайно преди 1 месец
Според Искрен Иванов, аргументът на Иран за атаката е несъстоятелен. Според мен Искрен Иванов нямя аргументи и прибягва към лъжи... за да оправдае заплатата си. А колкото до твърдението на съшия че "Америка е зад Израел" най-малкото се съмнявам че балкански субект като него има достъп до който и да е било от "елита" в САЩ. Така че отново празно твърдение.
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ти ситен шрифта!
211
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА ПРОДЪЛЖА ОЩЕ ЗА ОНИЯ ВРЕМЕНА- НЯМАШЕ ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ- НО ИМАШЕ ВЕСТНИЦИ И ТЕ СПАСЯВАХА ПОЛОЖЕНИЕТО, НЯМАШЕ ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ И ЛЕГНИН- НЯМА ДА ОБЯСНЯВАМ КАК СЕ СПРАВЯХМЕ С ЕДНИ МЕСЕЧНИ...НО ИМАХМЕ ПАРТИЙО ЛЮБИМА И СЛЕД СМЪРТТА ЩЕ БЪДЕМ ПАК СЪС ТЕБ- ПЪК ТО КАКВО СЕ ОКАЗА ВИДНИТЕ ПАРТИЙНИ ЧЛЕНОВЕ ЕРЕКТИРАХА И ОГРАБИХА ЯКО БЪЛГАРИЯ- МИЛИОНЕР ДО МИЛИОНЕРА ОЛИГАРХ ДО ОЛИГАРХА НАБРАЛИ МИЛИОНИ ДА СВАЛЯТ И НАЗНАЧАВАТ УДОБНИ/НЕУДОБНИ ПРАВИТЕЛСТВА- НАЛИ ПОМНИТЕ ОНЯ С ДЪЛГИЯ НОС ОТ ПРОТЕСТИТЕ- АЛО МАДЖО.
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До в Западния свят - това показва значимоста на Русия за света! Запитай се защо любимите ви САЩ не ви искат при тях? Запитай се защо Европа не ни иска? Тези 20 млн руснаци в на запад показват и отношението към една велика нация. Неикой не отрича технологичното превъзходство на САЩ. Говорим за политика, за уважение... Ако щатите искаха да погубят Русия щяха ши да търгуват с в момент, в който наложиха забрани на всички? И дали това не е диктат над нас, останалите?
209
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЮТУБ от залетите с води райони на Раша- възрасна жена- ...добре че са телевизорите да ни обеснят как благоденстваме тук, а в Европа бедствали, питате ли ме как се справям с 200лв/аз превалутирах/....
208
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
204- В Западния свят живеят над 20 000 000 Руснаци- някой ги накара насила ли да отидат там- да ги товарят и обратно при джуджака, не да внасят за фронта от Непал и Куба....
207
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента, в който се появят нюанси на проява на независимост в някоя държава-членка се предприемат икономически мерки, предизвикващи затруднения и протести. Така ни показват в кой е ножа и хляба! И кой плаща музиката! Субсидиите са средството с което си купуват влияние. Най-силния корупционен елемент с директен ефект върху масите. Същото е и с НАТО. 20 години след членството ни все още сме единствената армия, въоръжена с руско оръжие. Защото сме им нужни, може би? Или защото нямат нужда от нас?
206
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
199- ЧАКАЙ ДА ТИ КАЖА КАКВО ПОМНЯ ОТ ОНИЯ "ХУБАВИ ВРЕМЕНА"- ЛИПСА НА ЕЛЕМЕНТАРНИ ХИГИЕННИ МАТЕРИАЛИ- САПУНИ ОТ СЪСЕДКИ ИЛИ ОТ ПАЗАРА- ТАКА НАРЕЧЕН ДОМАШЕН И ЗА ПРАНЕ И ДА СЕ КЪПИМ С НЕГО- ДЕЦАТА МИ БЯХА НА ЕЖЕДНЕВЕН КОНТРОЛ В ДГ ОТ МЕД СЕСТРА ЗА ВЪШКИ, ДВА ЧАСА ИМА ТОК, ДВА НЯМА, ДВА ЧАСА ИМА ВОДА , ДВА ЧАСА НЯМА- ТОВА ОТ НОЕМВРИ 1984Г/ГЛЕДАХ СИ МАЛКОТО ДЕТЕ/, ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ В ПОКАЗНИТЕ МАГАЗИНИ, КАЙМАТА БЕШЕ КАТО МАЗНА ПИХТИЯ И НА ОПАШКИ ЗА ХЛЯБ И КАКВОТО СЕ СЕТИШ- НЕ МИ ХВАЛИ ТИЯ ГОДИ
205
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За първи път, САЩ спасяват Русия от глад, в края на 19 в./1892 г/. За втори път САЩ спасяват Русия от глад през 1921-1923. За трети път САЩ спасяват Русия от глад по време на лендлийза през ВСВ. И за четвърти път САЩ спасяват Русия от глад през 1991-1992 г.
204
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видя се, т.нар ЗАПАДЕН СВЯТ не обича независимите държави. Бавно и методично ни вкараха уж доброволно в две структури, създадени единствено за контрол на членуващите в тях и прокарване на американските интереси в различните региони на Европа. В момента са налазили всички държави от бившия СССР и им обясняват колко много харесват НАТО и ЕС. И когато капана щракне- комедия ла финита! Съсипват всичко под предлог че започват на чисто. Като нас...
203
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко заблудена държава трябва да сме , преди да произвеждаме домати например , да ги изнасяме с вагони , а насреща да ни дават валута . Сега внасяме . Загубена работа.
202
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние вече си избрахме .Вече се наядохме на банани ! Ще си ядем вкусните български плодове , ябълки , праскови , кайсии , и тн
201
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво му е демократичното и свободното , като няма свободни медии ? Една държава казва от кого да се купува ГАЗ , пертол и тн . ЕС ти прави цялата парична политика и ти съсипва производството с безумни ограничения .Криви краставици , домати един размер , яйца от щастливи кокошки .Да даваш рецепта за сирене на държава която е произвеждала " бяло саламурено сирене " , а кашкавала е зреел в пещери както е по технология , си е направо унижение .
200
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и полюсен да е света, никой не желае да е с тях а още по малко да им е слуга !За Руските фашаги всеки който е несъгласен с тях е наци
199
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхме последния модел от двата полюса. Див капитализъм , никакви човешки права , високи цени , кражби , поквара , бездомници , наркомани , кредити , хазарат , но уж има свобода на словото .Колкото до свободата на пътуване , още чакаме да ни дадат визи за приятелските държави . Други модел го знаем , грижа за човека , пари обезпечени със злато , нисколихвени заеми , качествено и безплатно здравеопазване и образование , силна армия , демографски ръст , изграждане на цяла държава с любов и грижи