Германия одобри доставка на ръчни противотанкови гранатомети за Украйна

Това ще стане чрез Нидерландия
Обновена: 26 фев 2022 20:25 | 26 фев 2022 20:25, Веселина Йорданова
377
Германия одобри доставка на ръчни противотанкови гранатомети за Украйна
Снимка: БГНЕС

Германия одобри доставката на 400 ръчни противотанкови гранатомети за Украйна чрез Нидерландия, съобщи министерството на отбраната в Берлин, цитирано от Ройтерс.

Съобщението потвърждава завой в германската политика, след като правителството беше подложено на критики за отказа си да изпрати оръжия на Киев, за разлика от други западни съюзници.

Още по темата
"Одобрението беше потвърдено от канцлерството", уточни говорител на германското министерство на отбраната. Ръчните противотанкови гранатомети идват от складове на германската армия.

Германия има отдавнашна политика да не изнася оръжия за военни зони, отчасти поради кървавата си история през 20-ти век и последвалия я пацифизъм, припомня Ройтерс. Страните, искащи да предадат изнесени германски оръжия, трябва да получат първо разрешение от Берлин.

През последните седмици канцлерът Олаф Шолц се позоваваше неведнъж на тази политика, отказвайки да достави смъртоносни оръжия на Украйна.

Предстои германското правителство да вземе решение и по искане на Естония, която иска да предаде на Украйна стари гаубици, произведени в ГДР. Те бяха закупени от Финландия през 90-те години след падането на Берлинската стена, а по-късно препродадени на Естония. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ГерманияУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
291 - Е то това е демокрацията по Амепикански. Свобода на словото и на печата, че чак дрънка. Вие за това се борите да сте безропотни слуги на еднополюсен режим без алтернатива.
253
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия дава оръжие от личните си складове на армията. Това наистина е най-доброто оръжие. Гранатомети и противовъздушни ракети - точно това от което украинската армия се нуждае.
252
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурмбанфюрер Това не е ли фашизъм
251
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Това е тест на който трябва да се отговори решително - най-добре с неядрено термобарично подсещане на доставчика (примерно 3 килотона), че и мощните бомби се откланят непредвидимо понякога. Ако трябва после да се извинят - нещо в духа на извинете, станала е грешка, но имахме информация за възможна пратка на оръжие.
250
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явна сащ неистово искат жертви и натискат.Притискат Путин да използва изпепеляващите ракети и да ревнат , видите ли жертви има.
249
10
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До оха --- не бой се. ЦРУ и NSA са ви засекли всички антидемократи из нета на БГ и скоро някои ЮЕс солджъри ще потренират с главите ви, като червени мишени.
248
10
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До ACDC Точно затова Русия ще си отиде като родопски катър без история, така както "великите" СеСеСеРета сдадоха багажа. Нямат шанс. Запомнете го.
247
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БРАВО! Ще оцелят някой ами после. Руснаците ще спрат ще се наспят и починат но са обкръжили и ще водят окопна война с ракети от време на време. Путин ще смени с други свежи но Украйна няма кой и всички са нащрек и ще се изморят. Кой ще целят с тия ракети като са се скрили.
246
13
 
12
 
! Отговори
БРАВО! преди 2 години
Германия ще изпрати 500 ракети стингър на украинците, а Естония ще им изпрати още 200 ракети стингър. На времето Рейгън даде на муджахиддините ракети стингър, с които те свалиха 800 хеликоптери на мужиците и те се оттеглиха от Афганистан. СЛАВА УКРАIНИ!
245
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бившите на.ци.та дават оръжие на настоящите на.ци.та
244
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДНР хареса това.
243
1
 
5
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 2 години
До да ви светна. От токова четене в уйкито си готов за стани богат!!!!!! Да те светна!
242
10
 
6
 
! Отговори
До светещия преди 2 години
От толкова светене да се беше светнал, че азиатската тиня разполага с техника като нашите самолети - чертежи и картинки. Иначе щяха да са използвали каквото имат, не да ги избиват като пилци в Украйна. Светни се и за супермодерния им танк дето закъса пред двореца на *** в Масква по време на прайда им на 9-ти май, та трябваше да го теглят на буксир с москвичите. Отделно дето са произведени 2-3 бройки за парлама и не са в серийно производство.
241
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са им гранати на Украинците? Шон Пен не е ли достатъчен или от НАТО ще трябва да им пращаме и Чък Норис?
240
7
 
1
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА преди 2 години
До само питам: Малко е вероятно, но можем да видим това: Бойният робот Уран-9 е многоцелева платформа, на която, в зависимост от изпълняваните задачи, може да се постави различно въоръжение, включително и реактивни огнемети. Комплексът може да действа както автономно, така и под управлението на военен оператор. В Сирия са били тествани и двата варианта.
239
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 271 Украйна бяха подготвени и чакаха.
238
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия си играе с огъня и помага само на Русия да ги ликвидира. Преди и България беше замесена с гранати в Донбас.
237
9
 
14
 
! Отговори
до 271 преди 2 години
Не ми стана ясно от твърденията ви само кой е сипел заплахи...Защото специално САЩ и НАТО многократно казваха, че ще има инвазия от страна на Русия...докато Джуджето непрекъснато отричаше и казваше, че това са само учения. За пореден път долни лъжи и *** пропаганда от страна на Русия.
236
2
 
1
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Дали ще го видим в ***? "Маркер" е експериментална роботизирана платформа и има модулна архитектура. Предполага се, че тази технология ще позволи в бъдеще да елиминират рисковете от увреждане на цивилното население, а също така ще помогне да се намалят загубите на военни до теоретичния минимум.
235
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Газпром им спира газа...