Германия одобри доставка на ръчни противотанкови гранатомети за Украйна

Това ще стане чрез Нидерландия
Обновена: 26 фев 2022 20:25 | 26 фев 2022 20:25, Веселина Йорданова
377
Германия одобри доставка на ръчни противотанкови гранатомети за Украйна
Снимка: БГНЕС

Германия одобри доставката на 400 ръчни противотанкови гранатомети за Украйна чрез Нидерландия, съобщи министерството на отбраната в Берлин, цитирано от Ройтерс.

Съобщението потвърждава завой в германската политика, след като правителството беше подложено на критики за отказа си да изпрати оръжия на Киев, за разлика от други западни съюзници.

Още по темата
"Одобрението беше потвърдено от канцлерството", уточни говорител на германското министерство на отбраната. Ръчните противотанкови гранатомети идват от складове на германската армия.

Германия има отдавнашна политика да не изнася оръжия за военни зони, отчасти поради кървавата си история през 20-ти век и последвалия я пацифизъм, припомня Ройтерс. Страните, искащи да предадат изнесени германски оръжия, трябва да получат първо разрешение от Берлин.

През последните седмици канцлерът Олаф Шолц се позоваваше неведнъж на тази политика, отказвайки да достави смъртоносни оръжия на Украйна.

Предстои германското правителство да вземе решение и по искане на Естония, която иска да предаде на Украйна стари гаубици, произведени в ГДР. Те бяха закупени от Финландия през 90-те години след падането на Берлинската стена, а по-късно препродадени на Естония. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ГерманияукрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
5
 
8
 
! Отговори
Peter преди 2 години
Време беше!Жените и децата в Киев вече 3 нощи спят на плочките в метрото и бомбоубежищата. Немислимо за Европа в 21-ви век!Слава Украине!
213
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и ЕС имат икономики с лопата да ги ринеш. Русия няма нищо. Със сигурност при дълга и продължителна война първи ще им свършат ресурсите на Русия. Путин е пътник.
212
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само гранатомети, а и ракети земя-въздух. Сега украинската армия ще разполага с най-доброто. Путин е пътник!
211
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ги е обкръжил отвсякъде и в Молдова има руска армия и може и да чака докато свършат храна.
210
2
 
2
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА преди 2 години
До сега в конфликта в Украйна ТОС-1A "Солнцепек" не е използван защото нанася прекалено много жертви на противника. Ползвана е обаче от Саудитска Арабия преди години, като унищожява 300 бойци само за 8 секунди от движението "Ансар Алла".https://pan.bg/view_article-49-551166-snimka-video-udar-na-ruskiya-kompleks-tos-1a-solncepek-unishto.html
209
2
 
5
 
! Отговори
до АCDC преди 2 години
НАТО са се опитали да 'превземат'...тука спрях да чета...какво по-точно е превзело НАТО? Страните в Европа, чакаха на опашка, за да бъдат ПРИЕТИ в НАТО. Точно, за да не им се случи мизерията, на която сме свидетели сега. На вас не ви харесва в НАТО и искате да излезете от него - заповядайте, направете си протест - имате това право. Виж, пробвай да направиш протест в Русия против войната...хахахахаха
208
1
 
3
 
! Отговори
до СВЕТЕЩИЯ ГЛyпак преди 2 години
Знаеш ли, каква е разликата между теорията и практиката...? Едва ли щом пишеш подобни глупости...
207
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Шрьодер на какво мнение е, бундесари? Лицемери. Когато лапахте евтината газ си траете. Ама иначе ЕС е солидарен.
206
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самолетните не могат да покрият цялата територия на Украйна с такива гранатомети. Трябва си ПВО. За танковите също няма как да спрат танкове ще влезнат по няколко през километър. Корабите също ще им доставят камиони с храна.
205
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците сигурно имат дежа-вю от втората световна война!
204
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очертава се пълен крах и хиляди жертви за руския агресор в Украйна... Путин се оказа абсолютен русоФоб, защото изпрати тези руски войници там за да бъдат убити.
203
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия даде съгласие за отключването на РФ от СУИФТ, което ще стане факт до 48 часа. Другият факт който вещае големи неприятности за Путин е че Ердоган затваря Босфора за руски военни кораби и подводници. Ще бъдат проверявани всички руски кораби при навлизане в Босфора да не карат оръжие. Русия не може да гъкне защото на Ердоган му трябва малък повод за да отиде да се бие на страната на Украйна. А за ядреното оръжие забравете, опонентите на Путин са много по-бързи от него с ядреното оръжие.
202
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е Русия. Руснаците победиха.
201
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ти нещо бъркаш имената.САЩ ане Русия са мразени!!!Русия никъде не е разпалила нито една война а САЩ унищожиха Либия,Ирак,Сирия,Афганистан и е пряк подстрекател на сегашната в Украйна още от 2014 г.!!!Путин ги търпя 8 години и се надяваше да им светне нещо в главата на украинските "държавници" ама не.Но забравиха че никой не може да се Е.Б.а.ва с Русия!!!Точка по въпроса!!!
200
4
 
10
 
! Отговори
Propaganda преди 2 години
Всички знаем, че Русия настъпва в Украйна. А колко от драскачите тук знаят, че в последните няколко дни е имало военни удари от Израел в Сирия, от Саудитска Арабия в Йемен и от САЩ в Сомалия? Когато осъждаме войната, трябва да я осъждаме в нейната цялост, а не избирателно. За горните три случая нашите платени медии мълчат. Умниците в нета и в фб не си слагат знамена на Сирия, Йемен и Сомалия, защото невежите им мозъчета дори нямат идея какво става.
199
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДА ВИ СВЕТНА Аз да те светна, няма никакви слонцепеци, Кинжали, циркони и тем подобни путински глупости с които психопата се опитва да плаши света. Ако имаше до сега щеше да ги употреби в Украйна при сегашното му отчайващо незавидно положение по всички фронтове в Украйна. За почти 72 маса е завладял един единствен град с 10 хиляди население край Азовско море в който е нямало украински военен гарнизон.
198
8
 
5
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
НАТО и САЩ се опитаха да оградят Русия отвсякъде, като превземат бившите техни съюзници и знаеха, че това няма да им бъде позволено. Въпреки това продължиха и Путин влезе в клопката. Започна война, която ще го превърне в отрицателният герой.
197
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия пък откъде се възроди, ми е въпроса ?
196
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който нож вади... от нож умира... За съжаление Путин знае само вицове,, които е чул, докато е карал таксито си...
195
6
 
9
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Превърна росиа в една огромна северна корея. Скоро света ще им спре и интернета. То вече е позор да си имаш вземане даване с нещо руско.