Германия одобри доставка на ръчни противотанкови гранатомети за Украйна

Това ще стане чрез Нидерландия
Обновена: 26 фев 2022 20:25 | 26 фев 2022 20:25, Веселина Йорданова
377
Германия одобри доставка на ръчни противотанкови гранатомети за Украйна
Снимка: БГНЕС

Германия одобри доставката на 400 ръчни противотанкови гранатомети за Украйна чрез Нидерландия, съобщи министерството на отбраната в Берлин, цитирано от Ройтерс.

Съобщението потвърждава завой в германската политика, след като правителството беше подложено на критики за отказа си да изпрати оръжия на Киев, за разлика от други западни съюзници.

Още по темата
"Одобрението беше потвърдено от канцлерството", уточни говорител на германското министерство на отбраната. Ръчните противотанкови гранатомети идват от складове на германската армия.

Германия има отдавнашна политика да не изнася оръжия за военни зони, отчасти поради кървавата си история през 20-ти век и последвалия я пацифизъм, припомня Ройтерс. Страните, искащи да предадат изнесени германски оръжия, трябва да получат първо разрешение от Берлин.

През последните седмици канцлерът Олаф Шолц се позоваваше неведнъж на тази политика, отказвайки да достави смъртоносни оръжия на Украйна.

Предстои германското правителство да вземе решение и по искане на Естония, която иска да предаде на Украйна стари гаубици, произведени в ГДР. Те бяха закупени от Финландия през 90-те години след падането на Берлинската стена, а по-късно препродадени на Естония. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: ГерманияУкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
2
 
! Отговори
До весито преди 2 години
Жалко аз си мислех че си моногамна
233
2
 
5
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
До до АCDC 260 Нали виждате как! Да не мислите, че на НАТО и САЩ не им беше ясно, че това ще да се случи. Предупреждаваха за това и само сипеха заплахи. Пълен провал на дипломацията.
232
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи последните дни слушам само : Путин казал Путин искал Путин предупреди АБЕ спрете се бе КОЙ Е Путин????? Страх ли вие е ????? Само незнам докога ще го търпят луд за връзване
231
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 263 Заклещил е Украйна и няма мърдане. Чака спокойно и по някой удар с ракети ако мръднат. АКо влезнат другите държави много ясно че ще му е трудно със всички но поне Украйна ще ликвидира а може и България, Румъния и др. за съжаление да са жертви на НАТО лудите. Най-лошия вариант е ако НАТО влезнат и България ще го отнесе.
230
2
 
2
 
! Отговори
Това ли го чака Киев преди 2 години
ТОС-1А "Солнцепек" е използван успешно при битката за чеченската столица Грозни, като комплексът е един от основните виновници за тоталното разрушение на столицата на обявилата се тогава за независима ислямска република. По-късно ТОС-1А е използван за щурма на превзетия от Ислямска държава през 2014 година иракски град Мосул. Оръжието се доказва и в Сирия. https://it.dir.bg/tehnologii/ruskiyat-solntsepek-po-opasnata-i-moderna-versiya-na-starata-katyusha
229
6
 
6
 
! Отговори
до 262 преди 2 години
Те вече поеха натам. Свършиха чувалите и за това Джуджето извика главорезите от Чечня - понеже тях няма кой да ги жали в Русия и може да ги жертва. Обаче интересното е какво ще стане след първите клипове, в които се види че мюсюлмани режат християнски глави в християнска държава...е те тогава ще има те ти булка Спасов ден ахахахаха
228
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша Румъния граници бол а ако Путин в казал че ще атакува НАТО лошо за него.
227
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПyTлep няма никакви шансове за успех в тази война. 100 % вече го е разбрал. Украйна не е Грузия или Чечня... 8 години украинците чакат момента да си го върнат на Русия заради Крим и Домбас... Хиляди ковчези ще поемат на изток...
226
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 1 месец ще докара ище 10 хиляди и ще контролира и границата с Лъвов. Там ако го нападнат НАТО ще стане ядрена.
225
4
 
5
 
! Отговори
до АCDC преди 2 години
От къде на къде няма да позволи? Тота са суверенни държави, които могат сами да решат в кой съюз да членуват. Останолото е агресия и варварщина. А като добавим и уж 'братските' отношения с/у Украйна и Русия си е вече грехота.
224
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4000 но откъде ще влезнат. Путин каза че ще атакува и НАТО ако почнат.
223
1
 
3
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 2 години
До ACDC Правилно ли разбрах коментара демек да се готви Румъния и след това по домова книга?
222
1
 
1
 
! Отговори
sopol преди 2 години
аз обичам запада. официално е вече че корона вируса идва от китайска лабораторя финансирана от сащ. Но това е демократичен вирус. Ваксините са по здравословни и от витамин Ц
221
2
 
7
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
До до АCDC 237. Щом се хващате за думата и не я схващате в по-широк смисъл, значи нищо не сте разбрали от коментара ми и не разбирате защо се случва тази война. Заменете думата превземат с която Ви е угодно. Фактите са си факти. Руснаците няма да позволят НАТО и САЩ да са до руската граница и го доказват. Ако някой не го вижда, значи живее в друг свят.
220
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 240 Путин прибърза, но може и да чака. Тия ракети и гранатомети няма какво да целят. Позиционна война е по-добре и няма даде жертви. Обкръжил ги е ше чака да го атакуват. Ще следи и откъде ще испълзят и ракети.
219
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много мразя лъжците и подлеците. Колко месеца наред Лавров и господаря му ПyTлep лъгаха, че няма да нападат Украйна?
218
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом казват 400 значи ще са 4000 и няма да само гранатомети ще му се стъжни на джудиста и това е само началото!!!!
217
1
 
3
 
! Отговори
до 243 преди 2 години
Това е като да кажеш, че руснаците не биха направили нещо, защото 10млн. руснаци ще заминат от една бомба в Москва...доста елементарно мислене, но то не може да се очаква много от нивото на русофилите.
216
4
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Peter: Ще поспят още малко, защото децата в Донбас вече ОСМА ГОДИНА спят така заради бандеровските фашисти!!!
215
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 225 Истанбул и Босфора ще бъдт пометени буквално за минута от руска бомба. Турция е в шах и едва ли ще жертва Истанбул и 30 милиона турци заради Украйна.