Русия е подновила военните си операции в Донбас

Руските военни части са засилили атаките си в Източна Украйна
16 юли 2022 12:24, Елка Василева
87
Русия е подновила военните си операции в Донбас
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е възобновила военните си операции в Донбас, обяви днес украинската армия. На този фон руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира руски войски в Украйна.

"След като се прегрупираха", руските военни части засилиха атаките си в Източна Украйна, каза генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от ДПА.

Още по темата
Той посочи във всекидневната си сводка, че е възобновен щурмът на топлоелектрическата централа в град Углегорск в Бахмутски район, Донецка област и "боевете продължават".

Тази информация не може да бъде потвърдена по независим път.

Институтът за изследване на войната обаче също констатира край на относителното затишие, настъпило, след като Русия превзе градовете близнаци Северодонецк и Лисичанск в източната Луганска област, отбелязва ДПА.

За момента сраженията все още са от малък мащаб, каза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той обаче прогнозира, че "ако оперативната пауза наистина е приключила, руснаците вероятно ще продължат и увеличат атаките от този тип през следващите 72 часа".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира тази сутрин войските, участващи в "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС.

Шойгу поръча на армията да засили действията с цел украинските въоръжени сили да бъдат лишени от възможността да нанасят масирани ракетни удари по градове в Донбас и други региони. Той също така награди отличили се руски висши военни.

Това е втората инспекция, която руският министър на отбраната прави на войските, участващи в "специалната военна операция" в съседната страна. Първата бе на 26 юни, припомня ТАСС.

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република (ДНР) междувременно съобщиха за седем убити и 19 ранени цивилни при обстрел от украинска страна през последните 24 часа.

По техни данни от началото на ескалацията на напрежението в Източна Украйна на 17 февруари в ДНР са загинали 256 мирни жители, сред които 16 деца.

Сепаратистите от "Луганската народна република" съобщиха за двама ранени цивилни при украински обстрел през последните 24 часа.

Според тях поне на две места в ЛНР са паднали снаряди, изстреляни от HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) - ракетни системи за залпов огън, предоставени от Съединените щати на Украйна.

Тези твърдения не може да бъдат потвърдени по независим път.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
68, аз по твоята логика бих попитал, защо "военна операция"е в кавички. Война не е обявявана нито от едната, нито от другата страна. Русия обяви "военна операция" и трябва да се съобразяваме с това на-точно определение на ситуацията. Ако някой ден Русия или Украйна обявят война, ще и казваме война. Нали така?
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направило ми е впечатление, нощно време по политическите статии се ИЗХОЖДАТ обикновено охранители, които са бивши милиционери, военни и техните наследници- посредствени тАпи мутри!
57
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, рускоплатеният сайт, и вие ли на войната казвате военна операция?Тази операция отне живота на сто хиляди човека, а вие в угоднически стил не смеете да наречете нещата с истинските имена! Май и вие сте на яслата с 4000 лв, а господарите ви - с милиони!
56
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратиха на Украйнците 12 камиончета произведени 90-те, и складовете на руската армия намаляха значително. Безаналоговата армия, хич я няма.
55
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно знае укри, едно прави - стреля по цивилни из градовете. Без химарси, с химарси, това е. Наистина е добре, че нямат ядрени оръжия тези нещастници.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
59 , Аз като слушам вие ревете. Мечката си трае.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
62. Кратка опорка. Писането и четенето не е за всеки.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
настъплението върви с 4удовищна мош в кибер *** пространството а по свотките на Украйнците и Руснаците няма нищо
51
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия поднови държавния си тероризъм.
50
7
 
26
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Както казах преди седмици с тези HIMARS , пак направиха мечешка услуга на Украйна. Вместо Русия да се задоволи с анексирането на Донбас и моретата и да приключи войната, сега я принудиха да навлезе още със стотина километра навътре в Украйна, за да не могат HIMARS да достигат до завзетите територии. А да не забравяме че тази война можеше и въобще да не започва и Украйна да си бе цяла. Но пък нямаше да стане световна перачница за милиарди, с непроследяеми преводи и документи. И търговия на оръжие
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Донецк го съсипаха от все нови и нови военни действия близо три месеца
48
4
 
15
 
! Отговори
1000 на ден преди 1 година
До Анонимен..57...ЗабележИ,че количеството на украинската кайма е в съотношение 5:1 спрямо руската!Така че,кое е по-изгодно?
47
15
 
14
 
! Отговори
1000 на ден преди 1 година
Не купувайте колбаси от Окраина,при толкова много готова кайма все някой украински колбасар ше се изкуши!
46
10
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
С най голямо даже бих казал с огромно удоволствие ще те разпоря и ше увия червата ти около врата ти като шалче и ще гледам с наслада как гаснеш
45
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мачкайте фашиските урки
44
5
 
22
 
! Отговори
profetey преди 1 година
До Анонимен 29: Не си прав. Според данните които чета около 15% от руската армия участва във войната. Отделно на определени периоди се разместват частитите за да може да почиват. Колкото до Т62, от руските медии информацията е че тези танкове са за ДНР, ЛНР и доброволческите отряди. Идеята е да имат бронирана техника, а също и да увеличат огневата мощ. Трябва да се спомене също че въпреки че тези такнове са на повече от полвин век, то танка си е танк и без него нападението е доста сложно.
43
29
 
15
 
! Отговори
кеф преди 1 година
Путин праща млади руснаци да умират в една безсмислена война в Украйна. Явно дребния диктатур много се кефи от смъртта им.
42
12
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Мачкай, Влади!
41
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 ще умре не се бой НИЕ сме я заклали руснята навремето От опит ти го казвам а и САЩ ликвидираха ссср то та и московската *** ли няма да гътнат
40
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички световни сили са впрегнали усилия да унищожат една изостанала, бедна,полуразрушена, полумъртва Русия. Чак и от космоса я атакуват - уж угнила, пък не мре бе! Що така? 32 срещу един и не става. Пушки, ракети самолети, войници - всичко леш! Срещу кого воюват американците тогава???