Няма да останем без гориво, АЕЦ "Козлодуй" има запас

Според Касчиев имаме два варианта за доставка на ядрено гориво
9 авг 2022 14:45, Йоана Цонева
51
Няма да останем без гориво, АЕЦ "Козлодуй" има запас
Снимка: БГНЕС

Няма да останем без гориво, няма нужда излишно да се политизира и да се всява излишна напрегнатост. АЕЦ „Козлодуй“ има запас от гориво. За пети блок на централата има гориво за още едно презареждане, а шести блок за още 6 презареждания. В това увери енергийният експерт проф. Георги Касчиев пред бТВ.

По думите му, ако Русия откаже да доставя гориво, имаме двама доставчика на ядрено гориво – от американска и френска компании.

Затова дали има опасност за централата в Козлодуй заради ниските нива на река Дунав, Касчиев поясни, че водата от р. Дунав се довежда до централата на АЕЦ „Козлодуй“ с канали и се отвежда обратно до реката с втори канал. Бреговата помпена станция е изчислила, че да може да загребват помпите вода и при случаи, в които исторически се надмине най-ниското ниво на водата в река Дунав, отбеляза Касчиев.

Още по темата
В момента нивото на водата при помпената станция е над 40 см от най-ниското ниво реката, има запас до критичното ниво до около 1 метър, изтъкна Георги Касчиев.

Според него няма да се стигне до никакви проблеми и помпите ще продължат да изтласкат вода в студения канал на помпената станция на АЕЦ „Козлодуй“. Всяко лято е малко напрегнато, защото р. Дунав спада всяка година през лятото, като се следи не с тревога, а с известно напрежение, уточни Касчиев. Като се повишава температурата на водата в Дунава, мощността на електричеството леко намалява, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен43;Браво,бе мозък.Най-накрая и ти да родиш нещо ''умно''.Да-а,това се казва ''евроцивилизационна'',''политкоректна'' логика.От тук вече не си далече от ''хуманна'',оправдана от ''евроатлантическата'' си насоченост, ядрена война.Стъпи,стъпи,чувствам,че ще родиш още нещо ''уникално'',още някой ''бисер'' за бъдещите поколения.
38
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анониме;Нека си прави.Нейна си работа.Да не е у нас,на наша територия.Американците защо не го вземат.Сигурно имат ядрено гориво в излишък или по-вероятно,което си е истина,не искат да рискуват замърсяване на територията си.А също така им излиза по-евтино и без проблеми.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От отработеното гориво Русия прави гориво за ядрените си подводници и ледоразбивачи.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хирошима и Нагазаки живеят, а Чернобил е затворен. Ядрената война е по-безопасна от ядрената авария на АЕЦ.
35
0
 
5
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Руската компания сама има грижата за отработеното ядрено гориво.От и до.Никакви ядове за нас.А американците не поемат никакви ангажименти за транспортиране и складиране на отработеното гориво.Оправяйте се сами.Сравнението показва безусловното предимство на Руската оферта.Това е реалността и тя говори красноречиво в полза на ''РОСАТОМ''.
34
0
 
4
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Напълно подкрепям ан-40;Именно това е големият проблем,който застъпниците на западните компании премълчават или просто не знаят.''ЗЕМЯ,КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН''...помните ли стихотворението.Напомням и рефрен от ''демократичната чалга''...''Две дечица веселушки светят като крушки''...Не само двете дечица ще светят,ако изберем ''горещо'' препоръчваните западни компании.При ''огромната'' територия,с която разполагаме и повсеместните нелегални сметища остава и ядрени хранилища да създаваме.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По думите му, ако Русия откаже да доставя гориво, имаме двама доставчика на ядрено гориво от американска и френска компании. Нито дума за отработеното ядрено гориво. Досега руснаците си го прибираха обратно като част от договора. Това отнася ли се за нашите западни партньори? Или ще ни тровят демократично с отпадъците, като ги закопават някъде из България.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЗ ЛИ П+Р+О+С+Т КАРТОФ Е "ЯДРЕНИЯТ ЕКСПЕРТ"??? ВИЕ МАЙТАП ЛИ СИ ПРАВИТЕ??? МНОГО Т+Ъ+П+О!!! Я ДА КАЖЕ НА КОЙ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН РЕАКТОР Е РАЗИГРАН ВАРИАНТЪТ НА ФРЕНСКО И АМЕРИКАНСКО ГОРИВО ??? МНОГО ЯСНО - НА НИКОЙ ДАЖЕ И НА ТАКЪВ РАБОТЕЩ НА НУЛЕВА МОЩНОСТ!!! ОТНЕМЕТЕ МУ ЛИЦЕНЗА И ДА НЕ СТЪПВА В КОЗЛОДУЙ !!!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 "при лошия соц съветското управление ни донесе Чернобил и дори не предупреди населението!" __ ЗА КОЙ ЗАПАД ГОВОРИШ? АЗ ТАКА И НЕ РАЗБРАХ ОТ НИКОЙ ЗАПАД. РАЗПАД И ПОЛОВИНА НА МИНУТА ОТ БГ ЦИГАРИ СРЕЩУ 0.2 ОТ ЗЕЛЕНЧУК МЕРЕНО СЪС ЗАПАДНО ГЕРМАНСКА СИМЕНС АПАРАТУРА ЕЖЕДНЕВНО И ДА ПЛАШАТ ХОРАТА. НЕДОСТАТЪК Е, ЧЕ НЕ НИ ИНФОРМИРАХА НАВРЕМЕ,УКРАИНСКА ИМ РАБОТА И РУСКА СЕКРЕТНОСТ, НО ЩОМ СМЕ ЖИВИ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ!
30
0
 
5
 
! Отговори
Точно и ясно преди 1 година
Значи има гориво за 3 години в АЕЦ-а
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До юлиян - централата е минирана и вътре е паркирана сума ти военна техника на рашистанците. Така че ако омажат нещо, ще гръмне без ничия помощ, а ти пак ще лалаш как друг е виновен, а рашистанците са ангели и те само защитавали... Като защитават, какво правят в чужда държава? Като защитават, какво правят извън Донбас, където твърдят, че уж защитавали населението (вече избягалото в Западна Украйна). Тъжна гледка сте рашистанците...и сами не го осъзнавате.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я.....оказа се че и ядрено гориво има и газ има. Някой обаче политизира въпроса.
27
1
 
4
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Докога имате запас?Че ПП казваха, че и газ ще има,а се оказва, че а има,а няма.Пък ако има мноооого скъп.
26
1
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Да,в Чернобил аварията беше в резултат на немарливост,но не и преднамерена.Сега украинските военни съвсем преднамерено атакуват с артилерия АЕЦ с явното намерение, нарочно да предизвикат ядрена катастрофа.Навремето оплюха всичко наред и съвсем правилно.Сега цари някакво странно мълчание,сякаш нищо не се е случило.СЯКАШ АТАКАТА на ВСУ срещу АЕЦ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО.Морално ли е да се премълчава подобно престъпление.Или щом е далече от Америка,може и е допустимо.Странни критерии.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 14 __ ВСЪЩНОСТ ПАНЕЛКИТЕ СА СТРОЕНИ СЛЕД ПРОГРАМАТА НА БКП ЗА УСКОРЕНО ИЗГРАЖДАНЕ НА РСО СЛЕД 1971г. АЗ ЖИВЕЯ В МОНОЛИТЕН ТУХЛЕН БЛОК СТРОЕН ПРЕДИ ТАЗИ ПРОГРАМА. ХАРАКТЕРИСТИКИ: НИСКА ЦЕНА,БЪРЗИНА НА СТРОЕЖ, БЕЗ ЗАГУБА НА ВРЕМЕ ОТ КЛИМАТА, НИСКА ЗАГУБА НА МАТЕРИАЛ,ИКОНОМИЯ ОТ ЗАВОДСКОТО ПРОИЗВОДСТВО,НАМАЛЕН РИСК ЗА СТРОИТЕЛИТЕ, ПО-МАЛКО СТРОИТЕЛИ. НЕДОСТАТЪК Е, ЧЕ НЕ СА ПОМИСЛИЛИ ЗА УДОБСТВАТА (FACILITY,CONVENIENCE). НО СЪМ ВИЖДАЛ СЪВРЕМЕННО СТРОИТЕЛСТВО МАЙКА ПЛАЧЕ...
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "До 24" - Русия/СССР и поемане на отговорност са оксиморони. Затова ли то днес Русия твърди, че от Чернобил има само 30 жертви? Защото е поела отговорност ли?! Затова ли отрича, че съветската система е отговорна за катастрофата, а било "терористичен акт на американски агенти". Това ли ти е "поемането на отговорност". Когато Русия поеме отговорност за каквото и да било, ще те черпя една бира.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "До 24" Анатолий Дятлов - роден в Красноярск (СССР/Русия); Виктор Бруханов - роден в Ташкент (СССР/Узбекистан) - това са основните лица, отговорни за мизерията. Има и един от Донецк - Фомин - който обаче не е директно замесен в нарушаването на правилата за управление на реактора.
22
5
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Дай да си говорим истината Аварията в Чернобил може и да са я направили украйнски специалисти понеже във вечерта на аварията е имало и руски и украйнски специалисти там, но тази авария е станала поради заповед на кремъл да се направят едни тестове във въпросната вечер!!! Та като ше си говорим истината то дай да е чялата истина барем!!!
21
9
 
13
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Дай да си говорим истината. Аварията в Чернобил я направиха Украинските "експерти" и то без да съгласуват теста с Москва. След това Русия пое цялата отговорност пред света и им оправяше бакиите.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "до 21" - но Фукушима е причинена от природно бедствие, а не от липса на акъл и отчетност, каквато беше соц системата. Да сравняваш природно бедствие (за което веднага се пусна информация навсякъде всички да се пазят) със съветската мания да се крие, е крайно глупав опит за пропаганда.