Основните принципи на ООН са застрашени

Русия потъпка Устава на Организацията
21 сеп 2022 18:49, Йоана Цонева
41
Основните принципи на ООН са застрашени
Снимка: БГНЕС

Международният ред, който Организацията на обединените нации утвърди, се разпада. "Нашият свят е в голяма беда" - така генералният секретар Антониу Гутериш откри годишния общ дебат във вторник,  пише в анализ "Си Ен Ен".

Организацията на обединените нации рядко е постигала своите високи цели. Но е трудно да си спомним време, когато нейните основни принципи за изработване на общи решения за мир, подкрепа на правата на човека и насърчаване на международното право са били толкова застрашени.

С нахлуването си в Украйна Русия потъпка Устава на ООН. Нито руският президент Владимир Путин, нито китайският президент Си Дзинпин ще си направят труда да се появят на срещата на лидерите в Голямата ябълка - въпреки че миналата седмица те се събраха поотделно. А неотдавнашните наводнения в Пакистан подсказват, че усилията на ООН за сключване на споразумения за ограничаване на въглеродните емисии вече са твърде закъснели за някои държави.

Някога ООН беше средище на дипломацията по време на война. Но тези дни отминаха, тъй като Пекин и Москва използват правото си на вето в Съвета за сигурност, за да попречат на усилията за посредничество в Сирия и Украйна. След нахлуването си по-рано тази година Русия превърна заседанията на Съвета в "Театър на абсурда".

Още по темата

Президентът на САЩ Джо Байдън ще продължи серията си от откровени разговори, когато в сряда призове света да се противопостави на "грубата агресия" от страна на Москва, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Предупрежденията на Байдън, че светът се разделя на двубой между деспоти и демократи, изглеждат основателни.

Разбира се, критиците на Америка изтъкват, че тя често се е оказвала в нарушение на принципите на самата Организация на обединените нации, например с войните си във Виетнам и Ирак. А евентуално завръщане на власт на бившия президент Доналд Тръмп, който обърна американската дипломация наопаки, като не одобряваше западните съюзници и ласкаеше тираните, може да заличи усилията на Байдън да спаси международното право.

Всичко това обяснява извънредно мрачния тон на речта на генералния секретар, който се оплака, че "няма сътрудничество, няма диалог, няма колективно решаване на проблемите", като същевременно предупреди, че "реалността е, че живеем в свят, в който логиката на диалога и сътрудничеството е единственият път напред".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шолц поиска постоянно място на Германия в Съвета за сигурност. Chaos is a ladder......за да бъде защитена историческата истина- Франция не е страна победител и мястото и в съвета за сигурност е незаслужено. Мисля ,че трябва да бъде трансформирано в място на ЕС.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даам, айде пак Русия. А чичо Сам той да не би всичко по устав да прави? Като в холивудските им чорби, лошите са винаги руснаци, отива един американцец и с 19 патрона спасява света от лошите руснаци...
12
2
 
12
 
! Отговори
До VР преди 1 година
Защо само САЩ за виновни според теб???Ами Франция и Англия.................да говорим ли за двете стари европейски империи............колко държави унищожиха франсетата и ингелизите!!!!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами САЩ какво НЕ потъпкаха, като бомбандираха Сърбия даже БЕЗ санкции от ООН??? Аз неодобрявам нито една агресия срещу суверенна държава, но като публикувате такива гръмки статии публикувайте за всички агресори, не само за един.
10
0
 
8
 
! Отговори
toti преди 1 година
ТАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ОЩЕ НЕ СЕ Е СЪБУДИЛА !!! ЕДВА ЛИ ИМАТ ИДЕЯ ЗА КАКВО СА ОБЕДИНЕНИОСВЕН ДА ХАРЧАТ МИЛИЯРДИ ЗА СРЕЩИ И ВЕЧЕРИ !!!
9
1
 
12
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
е поредната провалена държава...............след Либия, Сирия, Ирак, Афганистан..........и доста държави в Африка..............така искат западните професори, стратези и масони!!!
8
1
 
12
 
! Отговори
преди 1 година
Само да попитам, ООН ли изпрати армията на САЩ и на васалите им в Афганистан, Ирак и Сирия?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН КОИ ГИ СМЯТА ЗА ЖИВИ ТЕЯ АМЕРИКАНСКИ ПРИСЛУГИ
6
0
 
14
 
! Отговори
Kosovo преди 1 година
Защо се позволява на албанците да си имат вече трета държава на балканите............Албания, Косово и С.Македония????За сметка на други държави на Балканите!!!Докога с двойните стандарти................докога???
5
3
 
18
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
"С нахлуването си в Украйна Русия потъпка Устава на ООН." Явно нахлуванията на САЩ не се броят.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
da
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Tочно така, беше наред, в изброените конфликти ООН постигна съгласие да има военна намеса.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плямп плямп дъра бъра,тази организация е една празна бърборилня,нищо никога не е зависело от нея и нищо не е направила,или поне на мен не ми е известно
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, когато САЩ бомбардираха Сърбия и Ирак, после цяла Европа разсипа Либия, то всичко беше ОК. А сега - Русия тъпче устава на ООН. Ай, стига бе!