Защо танковете от Германия и САЩ няма да имат незабавен ефект върху войната?

За да ги видим в битка ще изминат месеци
29 яну 2023 18:25, Нели Христова
466
Защо танковете от Германия и САЩ няма да имат незабавен ефект върху войната?
Снимка: БГНЕС

Тези, които се надяват, че танковете, дарени от съюзниците на НАТО на Украйна, ще имат незабавен ефект във войната с Русия, може да се наложи да коригират очакванията си.

След като потвърди, че ще получи доставки на американски M-1 Abrams, немски Leopards и британски Challengers, Киев сега е изправен пред логистичните и оперативни реалности на включването на асортимент от много различни и сложни тежки брони в ефективни бойни единици.

Но първо, украинците трябва да вземат предвид сроковете за доставка.

Дори и най-оптимистичните прогнози казват, че ще са необходими месеци, докато танковете влязат на бойното поле в достатъчен брой, за да има голяма разлика, а в случая с танковете Ейбрамс може да мине повече от година, преди Украйна да успее да ги разположи.

Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх каза в четвъртък, че Съединените щати ще предоставят на Украйна усъвършенствана версия на Ейбрамс, M1A2.

САЩ не "разполагат с тези танкове в излишък в запасите в САЩ", казва тя, добавяйки, че ще са необходими "месеци, за да ги прехвърлим" в Украйна.

Много анализатори казват, че нещата биха били улеснени за Украйна, ако се придържа към един вид танк и това прави решението на Германия да допусне Leopards в битката толкова важно.

Съвременните основни бойни танкове са сложно оръжие. Изглеждащи страховити и здрави отвън, голяма част от тяхната ефективност на бойното поле се свежда до сложни електронни и компютърни системи в основата им. Тези системи намират цели и тренират основното оръдие на танка върху тях.

Поддържането на танковете, ремонтът им и доставката на необходимите части изисква подробно обучение по целия път от екипажите в превозните средства до логистичната пътека, която ги поддържа, на стотици или може би хиляди мили от фронтовите линии в Източна Украйна.

"Танкът, който те могат да управляват и поддържат най-ефективно, ще бъде правилният вариант, което вероятно означава такъв, наличен в големи количества с по-малко сложни системи, който работи с най-достъпните горива и използва лесно достъпни боеприпаси – и това вероятно означава Leopard 2", обяснява Блейк Херцингер, чуждестранен сътрудник в American Enterprise Institute, пред CNN.

Никълъс Дръмънд, анализатор на отбранителната индустрия, специализиран в сухопътни войни и бивш офицер от британската армия, е съгласен.

"Бих казал, че способността да се обучават украински войници да поддържат всякакви танкове, които им бъдат дадени, е дори по-важна от типа танк, който използват", казва той.

Дръмонд допълва, че германските танкове са проектирани да бъдат поддържани от наборни армии, като украинската, което дава предимство на Leopards пред Abrams и Challengers, които се използват от доброволни професионални сили в армията на САЩ и Великобритания. Тъй като наборниците имат по-малко време за учене по време на периода си в униформа, по-опростен дизайн, като този на Leopard, помага за намаляване на шансовете за грешки в поддръжката.

"Дълга логистична опашка"

Неправилната поддръжка може да доведе до катастрофа на бойното поле.

Марк Хертлинг, военен анализатор на CNN, който някога е командвал 1-ва бронирана дивизия на американската армия, познава добре Abrams и неговите възможности и уязвимости.

Поддържането на танковете в бойна готовност означава не само обучение на екипажите им, но и всеки човек във веригата за доставки, който ги подкрепя, пише той в Twitter.

"Тези, които казват "просто им дайте проклетите танкове!", вероятно никога не са виждали колко е трудно да ги накараш да работят на бойното поле", на мнение е Хертлинг. "В битка се объркват само няколко неща и това причинява катастрофа и провал. Смъртоносните танкове се превръщат в контейнери, които не се движат и не стрелят."

Тъй като Abrams е произведен в Америка, той има "много дълга логистична опашка, стигаща до САЩ", казва Дрю Томпсън, гостуващ старши научен сътрудник в Училището по публична политика на Лий Куан Ю в Националния университет на Сингапур. Ключови компоненти, които се износват или са повредени в битка, ще трябва да бъдат заменени с части от САЩ, които ще трябва да бъдат изпратени в депо за ремонт в Украйна или евентуално в Полша, която е в процес на придобиване на собствен флот от Abrams.

Томпсън допълва, че Пентагонът е добър в решаването на трудни логистични проблеми, "но рискът е висок както за САЩ, така и за Украйна".

Помислете за пропагандната победа на руския президент Владимир Путин, ако се появят снимки на извадени от строя американски танкове на украинско бойно поле.

"Да можеш да поддържаш Leopards от европейска логистична база определено е за предпочитане", казва Томпсън.

И това говори за броя на наличните Леопарди. Според Дръмонд, който е съветник на производителя на немските танкове, над 4000 са на въоръжение. "Резервните части са лесно достъпни от различни източници", казва той.

"Поддръжката надделява над чистата огнева мощ"

Разнообразието от източници на части за Leopards беше подчертано в четвъртък, когато Канада заяви, че ще изпрати четири от германските танкове в Украйна, но може би най-важното е също така да осигури обучение и техническа поддръжка.

Други страни от НАТО с Leopards в своите арсенали включват Полша, Гърция, Испания, Турция, Унгария, Дания, Португалия, Норвегия, Словакия и Чехия. Кандидатите за НАТО. Швеция и Финландия също имат значителен брой Leopards.

Дръмонд също така дава историческа перспектива за това защо числата са толкова важни от Втората световна война, когато произведените в САЩ танкове Sherman се изправиха срещу германските танкове Tiger.

"Tiger беше количествено по-добър от Шърман в много области. Но Шърман беше достатъчно добър", обяснява той. "Това, което наистина даде предимство на Sherman, беше, че беше проектиран да бъде лесен за производство. С 49 234 произведени Sherman срещу 1347 Tiger, количеството надмина качеството. Днес поддръжката надделява над чистата огнева мощ, защита и мобилност", казва Дръмонд.

Използването на нови, често несъответстващи видове оборудване е нещо, в което украинците са доказали, че са умели във войната, обединявайки стари танкови резерви от съветската епоха и тези, пленени от Русия, в това, което досега е била ефективна сила.

"Що се отнася до 12 от един модел, 30 от друг и 100 от трети … това е още една сряда сутрин в украинската армия", казва Трент Теленко, бивш одитор за контрол на качеството на Агенцията за управление на договори за отбрана на САЩ. "Украйна насочва интелигентни хора към техните проблеми с поддръжката, заедно с истинска механизирана логистика и модерна информационна технология за складиране, за да помогне да се следи частите с модерен 2D и 3D баркод върху опаковките на техните резервни части."

Но обещанието на Германия за 14 танка Leopard е само малка част от 300-те, от които Украйна твърди, че се нуждае. Основната управляваща партия в Германия заяви в туит в сряда, че ще дойдат повече от другите партньори на Киев, за да предадат два батальона Leopards – общо около 80 танка – в украински ръце.

Съюзникът на НАТО Полша, която оглави натиска Германия да позволи на Украйна да бъде предоставено произведено в Германия оборудване, е вероятен донор на Leopards. Официални лица казват, че украинските екипажи могат да започнат обучение на танковете, които в крайна сметка ще получат в кратък срок. Но да ги видим в битка вероятно ще отнеме месеци.

"Украинският военен персонал трябва да бъде обучен – Leopard е много напреднало оборудване, технологично и това ще отнеме няколко седмици, само процесът на обучение", каза португалският външен министър Жоао Гомес Кравиньо пред телевизионния оператор SIC в сряда. "След това има логистични пречки, които трябва да бъдат разгледани със съюзниците, така че ще отнеме два или три месеца."

"Борба с екзистенциална война"

Докато Украйна чака модерните танкове, Русия едва ли ще стои на едно място.

Институтът за изучаване на войната (ISW) в четвъртък съобщи, че Москва може да се подготвя за офанзива в района на Луганск в Източна Украйна, в която ще се наблегне на конвенционалните руски сили, а не на договорените войски на групата Вагнер, които действат там.

Но знанието, че идват нови танкове, ще даде на украинските командири повече свобода при разполагането на настоящите им запаси, за да противодействат на всяка руска офанзива, каза ISW.

Хертлинг, военният анализатор на CNN, също казва, че танковете Leopard може да са на бойното поле след около три месеца. Ейбрамс може да поеме осем или повече, написа той в Twitter. "Но това е светкавична скорост за доставяне и подготовка на сила, която не е обучена на тези превозни средства."

И въпреки че Leopards и Abrams може да отнеме известно време, за да стигнат до бойното поле, експертите казват, че украинската армия ще има нужда от тях години наред.

"Гледаме как украинската армия се модернизира и западна в същото време, докато води екзистенциална война", казва Херцингер от Американския институт за предприемачество. "Така че се вземат решения за това какви танкове ще искат и в бъдеще, което идва с много дългосрочни избори по отношение на партньорите по сигурността", казва той.

Украйна може и да не се присъедини към НАТО скоро, но ще бъде въоръжена като страна от НАТО.

Анализаторите отбелязват впечатляващия арсенал от съвместимо с НАТО оборудване, което вече е на бойното поле или е в процес на подготовка за Украйна – бойни машини на пехотата от САЩ, Обединеното кралство и Германия, ракетни системи HIMARS и друга артилерия, както и батареи за противовъздушна отбрана Patriot сред тези системи.

"Това ще осигури не само количеството, но и качеството на оборудването, с което разполагат, и ще позволи на Украйна да бъде включена по-ефективно в НАТО и други западни системи за логистика и поддръжка", пише Франк Ледуидж, военен експерт от университета в Портсмут. в The Conversation този месец. "Украйна не само ще има способността да победи все по-надмогналата се руска армия през тази и следващата година – но нейните въоръжени сили ще бъдат възпиращ фактор за всяка следваща атака от превъоръжена, реваншистка Русия в бъдеще. Това ще гарантира сигурността на Украйна – и следователно на Европа – през следващото десетилетие."

Анализът е на Брад Лендон за CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле мале,сега като дойдат танковете,руснаците ще вдигнат бял байрак!
358
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си държи армията в страната. Те са деца и ще бъдат използвани само в крайна нужда. Но не забравяйте че младите хора имат лоялност. Русия използва професионални военни и мобилизирани които също са професионални но от запаса. Русия не използва редовната армия и аз подкрепям това.
357
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бегайте,танковете идват! Хахаха!
356
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 378Ами че тя Русия още не е използвала армията си нито ракетите нито самолетите. ))))))))))Не, не е само където направиха допълнителна мобилизация от 330 хил. мужици въпреки, че имат 1,1 млн. армия.
355
16
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Статията е дезинформация, целяща да приспи бдителността на руснаците. Танковете ще влязат в бой до две седмици. Изобщо не става въпрос за обучение на наборници-танкисти, което започва от нула. На тези машини ще отидат най-добрите, интелигентни, технически грамогни и мотивирани професионални танкисти от ВСУ. За тях е достатъчно само да свикнат с машината - 20-30 часа управление и 5-6 стрелби. Като преди това всичкото са го минали няколко пъти на тренажор. А обучението им тече вече от доста време
354
20
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 378 преди 1 година
Украйна иска мир, веднага след като се изтеглят пуснаците от украинска територия и си платят репарации за разрушенията и загиналите.
353
23
 
5
 
! Отговори
До Анонимен377 преди 1 година
Какво значи Зеленски да поиска мирни преговори? Това значи да се раздели с половината Украйна! Това НЯМА как да стане, не Украйна е аресора в случая. Утре от Москва ще поискат и Молдова, Литва, Естония. Пак ли западните страни ще са виновни?За това с терористи не се преговаря
352
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами че тя Русия още не е използвала армията си нито ракетите нито самолетите. Освен това има необятни територии и може да скрие населението си докато нито Западна Европа нито САЩ нито дори Китай има къде да скрие населението си. Запада трябва да накара Зеленски да поиска мир. Това е единствено разумния изход в противен случай Нато САЩ и Запада ще носят колективна вина. Украйна да поиска мир !!!
351
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мисля че много по достойно за Западните страни би било да кажат на Зеленски да поиска мирни преговори. Така и вълка сит и агнето цяло. В противен случай западните страни ще отговарят за жертвите от двете страни.
350
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 369-Прочети малко,преди да ръсиш лa...на :) Ядрените заряди НЕ бяйа окрите-бяха руски!Зомбитата нямаха кодовете изстрелване,просто бяха разположени там,русите никога не са им давали достъп,защото им знаят акъла!Укруте им ги върнаха и руснаците им платиха-цялата държава живя на просия 15 години от парите!После парите свършиха и те просиха за още-не им се получи!Казаха им-работете,за да имате-и се стигна до това :)
349
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласявам се с колегата преди мен че това е СВО на Русия и че те имат право.
348
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъдат стопени,заедно с екипажите.
347
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на войните след Освобождението и в 20век бг мюсюлмани са били лоялни към България.
346
3
 
19
 
! Отговори
До 366 преди 1 година
Русия,ако не си разбрал провежда специална военна операция с огратичен брой воиници и техника.Такава,каквато провеждаше Америка в Ирак-Операция Пустинна буря,Турция в Сирия-Пълномащабна военна операция,Изрел - военна операция в Иран и Палестина.Та тези всички изброени траят доста дълго време поради изброените в началото причини.
345
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 368Самите руснаци често изказват съжаление... !Не случайно има много малко цивилни жертви,пазят ги,дори с цената на техни загуби))))))) =Да прав си за руските разбирания за жертви са малко само някакави си 30 000 между които 2-3хил.деца.Абе направо си е без жервтви щом като няма милион поне.
344
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се постигне някакво примирие Не искам да умират млади хора.
343
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнците сега се молят на подаяния от НАТО, защото управниците им през 90 бяха русофили и наивници които верваха на Просия. Имаха си ядрен арсенал, 3ти в света, който можеше да унищожи Просия няколко пъти, ако пък го бяха задържали, сега в Украйна щеше да е мирно, тихо и спокойно.
342
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите руснаци често изказват съжаление,че са принудени да участват в конфликт с братски народ,бяха едно цяло половин век!Не случайно има много малко цивилни жертви,пазят ги,дори с цената на техни загуби!Включат ли се *** поляци обаче или(не дай боже-германци и американци),руснаците ще свалят ръкавиците,и тогава светът ще види как се води война-по руски!!
341
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Брюксел, Копенхейгън, Мюнхен" - КопенфЕЙГЪН? Сериозно ли го изцепи това, бе брат? АХАХ! Много зле!
340
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 364 - 4-50 убави машини се равняяват на 1000 лоши момччееееее!