Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Той обаче вижда възможност Пекин да направи прагматична оценка
Обновена: 20 фев 2023 15:42 | 20 фев 2023 15:18, Елка Василева
409
Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. Преди това, през почивните дни американският първи дипломат беше предупредил китайския си колега срещу доставка на оръжия за Русия във войната й срещу Украйна.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Ди Велт". "В момента обаче не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди в събота най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай осигури материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна и каза в интервю след срещата им, че Вашингтон е загрижен от това, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Ди Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

„Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.

Кремъл обяви днес, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в придържане към антируски дневен ред. Това стана седмица, след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, припомня Ройтерс.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
2
 
7
 
! Отговори
до Янко преди 1 година
Янко , Янкоооо , не се напиняй ,че ще се изсипеш .
310
5
 
20
 
! Отговори
Омръзна ми преди 1 година
Не е сериозно да ни занимавате с наркохалюцинациите на кървавия клоун. Ясне е че няма как да стане, но говорим и пишем глупости. Този може само да нареди да убиват деца в Донбас и белгородско и до там му свършват силиците и започва баналната пропаганда.
309
23
 
9
 
! Отговори
Янко преди 1 година
Искам Китай да нападне Тайван и ще видите как САЩ ще върне Китай за 1 година в каменната ера! Великата Русия?! Великия Китай?! Спонсора на Китай през последните 40 години се казва USA! Без USA Китай са кръгла нула! А Русия винаги е била кръгла нула и сега разбраха че и армия нямат!
308
21
 
5
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Щом Байдън е в Украйна значи Путин е пътник 100%. Путин не смее да си покаже носа от бункера. А Байдън си ходи по целия свят където си иска. И Борисов ще пътува скоро - или за Централния Софийски или за ЦСГ! Той вече си е построил там с крадени пари Хеопсова пирамида и вътре е пълно с кюлчета!
307
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези двамата май тотално изперкаха! Единия от старост, другия от дрога. Лошото е, че Европа ще плаща. Германците от къде го намериха този вурст Шолц? Протежето геронтофил на Ротшилд не го коментирам.
306
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката горе - началник и подчинен на обиколка в завода,служителя показва производствения процес и уверява шефа,че работата е на печалба
305
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарят Си добре се е посмял. Ама все пак Зеленски си е комик.
304
8
 
17
 
! Отговори
историк преди 1 година
Сега разбирате ли защо Хари Труман заповяда ядрената бонбандировка на Япония? Дилемата там беше да загинат ли 400 000 американци или 400 000 японци! Труман избра това да са японци! Путин избра погрешно да запази живота на 4 милиона фашисти окупирали Киев, като жертва руски граждани! Това е грешка, която силно се надявам следващия лидер на Русия да поправи като ликвидира тези 4 милиона фашисти окупирали Киев барабар с клоуна изнасящ циркови представления там!
303
6
 
9
 
! Отговори
моето мнение преди 1 година
Путин е слаб лидер, който не знае какво да прави с фашистката република украйна! Всеки друг на неговото място веднага след пропадане на преговорите в Турция щеше да засее няколко топоти в центъра на Киев! Да ще кажете, че това ще убие 4 милиона фашисти, но пък аз казвам, че това ще спаси други 8 милиарда човека включително 350 милиона американци! За сметка на това Путин остави нарко клоуна да изнася циркаджийски представления в Киев, а напоследък и турнета провежда!
302
2
 
9
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА преди 1 година
Пророчество от ръкописа от манастира Кутлумуш: Чакат ни не една, а две ядрени войниЕвропа ще бъде разкъсвана от граждански бунтове!
301
0
 
16
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Китай ще изпрати 2 малки взвода от по 5-6 милиона войника ... И без това страната има свръхприраст ... На милиард и половина наделение и 10 милиона да изпратят , няма дори да го забележат .
300
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой ще посмее да се изправи срещу Русия и Китай ? Хахаха НАТО и сащ срещу Русия не смеят да се противопоставят директно този дрогирания пак е предозирал какво остава ако и Китай се намеси.
299
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да спре войната Китай трябва да подкрепи Русия с хора преди всичко ! Но едва ли ще го направи. Оръжия и консумативи по може да даде но няма да е достатъчно. Защото разберете това не е руския съветски народ от ВСВ. Руския народ вече е европеизиран и той не иска войни както и европейците.
298
1
 
18
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Си едвам ги удържа! Над 10 милиона китайци са готови да се включат като доброволци на страната на Русия след като стана ясно, че Русия воюва с НАТО!
297
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин направи умопомрачителни грешки и сега руския народ трябва да плаща цената. Но той е жилав народ. Може да победи но с много жертви за съжаление. Ако войната продължи нека сме честни ще бъде невъзможно трудно за руснаците. Аз вярвам в тях но давате ли си сметка каква коалиция е срещу тях. Вижте само у нас каква злоба и омраза насаждат медиите и управляващите особено партиите и депутатите. Хора бдете !
296
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да спре войната Китай трябва да подкрепи Русия с оръжие.На всяко действие , трябва да има противодействие.
295
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само Китай а севрна Корея и Индия къде ги поставяте
294
3
 
11
 
! Отговори
Началото на края преди 1 година
Ако Китай се включи на страната на Русия с Украинско е свършено и Зеленото човече ще трябва да си търси друга държава където за живее. Например в САЩ.... където отдавна е преместил цялото си имущество има нняколко къщи... яхти и където в банките са спестяванията му вече достигнали близо Милиард долара...
293
1
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...shuta na diado Baidan.....shte svarshi mnogo zle !
292
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на байдко играчката