Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Той обаче вижда възможност Пекин да направи прагматична оценка
Обновена: 20 фев 2023 15:42 | 20 фев 2023 15:18, Елка Василева
409
Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. Преди това, през почивните дни американският първи дипломат беше предупредил китайския си колега срещу доставка на оръжия за Русия във войната й срещу Украйна.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Ди Велт". "В момента обаче не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди в събота най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай осигури материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна и каза в интервю след срещата им, че Вашингтон е загрижен от това, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Ди Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

„Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.

Кремъл обяви днес, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в придържане към антируски дневен ред. Това стана седмица, след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, припомня Ройтерс.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай пък пита,кой беше тоя Зеленски?
290
4
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Светът трябва да се обедини срещу един наркоман, който решава дали да има световна война или не.
289
4
 
14
 
! Отговори
Зельоньй, преди 1 година
бЕло има лЕ?!?
288
5
 
17
 
! Отговори
Не знам Китай дали преди 1 година
са разбрали какво им е казал Зеленски, но едва ли четат Ди Велт... това е като стария виц: Зеленски: "Да не сте посмели да помагате на Русия!!!" Китай: "Що, какво ще стане!?" "Еми.... нищо..." (световна война в която пак ще ни надерет задниците си казал Зелето наум.) Те дали изобщо са разбрали, че той нещо им е заръчал, казал или каквото там или тука само в нашата *** безумна идиотска преса се въртят снимки на тоя бъдещ скелет.
287
18
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
То ако мажеше Китай щеше и Тайван да си върне ама не маже защото усеща американския чук
286
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай и Русия нямат друг избор освен да са съюзници. Иначе САЩ ще ги мачка поотделно и ще ги пороби, както пороби много държави, вкл. и България.
285
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е толкова зависим от щатите, колкото щатите от Китай! Та нали най големия доларов резерв е в Китай
284
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единия с дърташки памперси и е пътник, а другия наркоман..... А *** и им вярвай....
283
18
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
А бе смешни русофили пишете си глупости и си мислите че живота се върти около вас Китай е толкова зависим от САЩ че ума няма да ви стигне да го проумеете
282
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадното наркоманче пак казва кой какво да прави или не прави....
281
3
 
18
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Навремето бай Тошо каза , че ако Китай се съюзи с Русия НАТО губи войната по телефона!
280
2
 
30
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Опасявам се, че след като идеолозите видят, че не им минава номера с победата на украйна над Русия, ще наредят да се извърши доброзорна мобилизация на европейски граждани! Не знам как ще свърши това, но знам, че няма да бъде добре за европейските политици които ни натрсоха тази война! Много от тях ще се самоубият като фашистите от третия райх! Други ще бъдат обесени от развилнелия се народ! Що цианид има да изпият те и техните семейства не може да си го представите!
279
4
 
23
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Ами те отдавна са съюзници -прецакаха ЕС.САЩ , Русия и Китай поставиха на колена Европа -това беше крайната цел.
278
3
 
24
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Клоуните Зеленски и бай Дън искат да ни накарат да повярваме, че еи сега украйна ще превземе Москва и вие няма да участвате в това събитие! Идеята е много проста като идеолозите! Целта е все повече европейски граждани да се запишат доброволци и да идат на фронта! До сега там ходеха предимно хора с някакви военни умения! Част от тях бяха избити, други предстоят да бъдат избити, а трети (най-умните) като видяха за какво иде реч, избягаха и се върнаха по родните места!
277
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то може да стане ТСВ и заради участието на САЩ в конфликта .
276
1
 
15
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До до Бочко "Да си чувал за активната защита на западните танкове?" КАЗВА СЕ КАЗ и да чувал съм. А Чувала е в това че Корнет го качиха на броне джип две пускови независими една от друга установки с по 4 ракети??? Опа тука има нещо но какво ли? Трофи Еврейската ситема може да свали до два боеприпаса от едно направление и до 2 боеприпаса от разлини направления едновремено. Рашките измислиха 3(4) ракети летящи в колона през 1-1,5 сек време. Трофи сваля първите две а третата превръща танка в металом
275
3
 
30
 
! Отговори
едно не мога да преди 1 година
разбера! Че зеления фашизиран клоун си изнася всеки ден циркаджииското си представление го разбирам! Той е като жабока Кермит! Удава му се и го влече това! Както казва народа: В кръвта му е! Но защо дртака бай Дън се опитва да играе в това представление, като нито му се отдава това, нито е професионален клоун! Според мен е по добре да стои там на ложата и като двамата старци от Мъпет шоуто да наблюдава и коментира изявите на жабока Кермит!
274
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Абе Бочко Само един Етюд показн в Телеграм Канал. Показана от Ъкраинците позиция на Руснаците. Самите те не се усетиха какво показват но нейсе. Някакви окопи. Ями от артилерия. и 30-40 празни тръби от ПТУРС... не знам колко бяха но много бяха и разхвърляни безразборно тоест не са почиствали след боя. И всичките празни. Не ми се мисли какво е станало с тези дето са настъпвали срещу тази позиция и колко машини само от тази позиция ВСУ са загубили... Нали се сещате как се стреля като не пестиш!!
273
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинския клоун.....тръгнал да плаши с трета световна. Иначе орева целия свят да му дават оръжия...кой ще тръгне да се бие заради тебе бе наркоман с апан.....
272
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Италия може да достави 5 бойни самолета Tornado или AMX на Украйна, пише la Repubblica, като се позовава на топ мениджъри, близки до въпроса.Италианският премиер Мелони ще посети Украйна утре.republic.itМелони към Киев е готов да атакува италиански изтребителиИталия може да достави на Украйна 5 бойни самолета Tornado и Amx. И идеята за домакинство на международна конференция