Шкварек: Целият въпрос между САЩ и Китай се крепи около Тайван

По думите му Тайван е много по-важен за Китай, отколкото е Украйна за Русия
16 мар 2023 22:54, Йоана Цонева
19

Очаква ли се ескалация между Китай и САЩ?

"Зависи чии белези отчитаме. Това, което се случи преди 9 дни, беше, че за първи път външният министър на Китай излезе на пресконференция, на която даде изключително мрачна прогноза. Той на практика начерта директно в думи цялата геополитическа стратегия на Китай, за това да казва, че бива обкръжавана директно от Щатите, че това е ескалация", коментира геополитическият експерт Кристиян Шкварек пред Bulgaria ON AIR.

"Практически тази линия се поддържа от Пекин вече все по-силно, откакто миналата година Нанси Пелоси кацна в Тайван и демонстративно каза, че САЩ ще застанат зад Тайван, независимо какво се случи", каза още гостът.

По думи на Шкварек целият въпрос се крепи около Тайван, и то не поради исторически и националистически причини, че Пекин го иска.

"Тайван е център по средата, той е геополитически ключ, който сдържа Китай на първо място. На второ място е световната столица на чиповете. Там се произвеждат над 70% от брой определени чипове, които са ключови за всички възможни технологии. Пекин изпитва затруднение в снабдяването с тези чипове. Ако вземе Тайван, Пекин не просто се отваря геополитически, отваря си границите към световните морета. Изключително важен е Тайван. Много по-важен е Тайван за Китай, отколкото е Украйна за Русия", каза геополитическият експерт.

Шкварек смята, че е рано да се предрича конфликт, но не изключва абсолютно нищо.

"Пекин има един прозорец, който е отворен, той ще продължи да бъде отворен още няколко години, десетилетия, но в един момент ще се затвори. Той трябва да го използва този прозорец, който е демографски, политически, този прозорец е технологичен. Всички смятат, че Китай ще става по-силен, той може да чака 20 години, но не е така, Китай има някакъв прозорец, който се затваря, особено демографски, и затова бързо се опитва да отвори възможности, за да го използва", каза още той.

"Това, което направи в Близкия изток, начинът, по който сложи на масата Саудитска Арабия и Иран, е показателно, че започва да влиза в задния двор на американската външна политика. Това е запазеното място на американците. Всичко това са индикации за ескалация", заяви Шкварек.

По отношение на конфликта в Украйна, гостът обясни, че Китай води политика, която официално е нарекла "позитивен неутралитет".

"Те се опитват да вземат позиция, от която да се случи това, че както и да завърши тази война, Китай да е победител. Ако спечелят изцяло руснаците това за Китай е победа, защото Западът и по-конкретно САЩ са били унизени и техният престиж е бил смазан, не са могли да защитят един от съюзниците си, това разклаща тяхната съюзническа мрежа в Източна Азия. Ако Русия напълно загуби тази война, тя ще бъде до такава степен притисната, че ще стане още по-зависима от Китай, ще бъде тласната към китайската орбита, отново победа за Пекин", коментира още гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ешелонирана крепост срещу китайска инвазия - да и има още един фактор, 100% от населението на Тайван не иска да живее в комунизъм и е готово да се сражава докрай. Това също има голям възпиращ ефект.
15
6
 
3
 
! Отговори
чи.ба преди 1 година
полски агент-фашизд
14
2
 
1
 
! Отговори
антроположко мнение преди 1 година
Хем повечето са със опънати очички и къде повече ,къде по-малко изразени монголски скули -- къде пък са със най големи претенци че са славяни ! Пиша до оня по доло със ник ,славянин,, по точно ,руски славянин ,, !
13
2
 
2
 
! Отговори
и друг път съм писал преди 1 година
Вижте как са милитализирани всички острови около Тайван и как самия тайван е строен не като място за живеене а като ешелонирана крепост срещу китайска инвазия ! На всеки остров има противокорабни и зенитни коммплекси и всичко това е със помоща на САЩ--ако беше лесно комунистите отдавна да са ги опаткали без значение на жертвите !Тайвансите са пълни със модерна авиация и противокорабни катери който са маскирани из архипелага ! И са 23-милиона от който спокойно ще извадят 1,5 милиона армия !
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-често трибуна му дава Волгин. Това е сигурен атестат що за птичка е този индивид.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това момче не е добре с главата, но по-лошото е, няма изгледи да се оправи.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шква....какво?.....Ха ха
9
9
 
17
 
! Отговори
Тайван е провинция преди 1 година
на Китай с определено ниво на самоуправление. И САЩ признават това още през 70те години. Има документибима всичко. Какви спорове какви пет пари. На Американците играта им е да разпалят конфликт в Азия. Това им е крайната цел. Тяхната политика е подмолна и нечиста. Продължение на колониалната политика на Британската империя. ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТОВА!
8
5
 
8
 
! Отговори
Яне ле преди 1 година
От кога този *** е "геополитически експерт"!?
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни облъчвате с гнусни герберасти?
6
7
 
13
 
! Отговори
до 5 от славянин преди 1 година
И да се пениш и да беснееш атлантическия райх бавно и полека губи глобалното си господство, пепи! Свиквайте, просто нямате друг избор!
5
8
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Go vak yourself Ходи в Саудитска Арабия или Китай или Иран
4
6
 
17
 
! Отговори
славянин преди 1 година
Откакто най-верния близкоизточен съюзник на задокеанските д.г.нерати - Саудитска Арабия подписа споразумение с най-големия им близкоизточен враг - Иран за нормализиране на отношенията им и отново взаимно си откриха посолства, д.г.нератите съвсем не са на себе си от бяс! За капак и изгубиха хипер-хай-технологичния си дрон на 60 километра от Крим, който ще попадне в ръцете на руснаците!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Тихомирчо рязко му се дорева като прочете истината за рашистан и затова се опитва да дискредитира Шкварек като му лепне етикет, че е на другия бряг. Да, Тихомирчо, факт е, че твоя идол пЮтин направо хвърли рашистан в ръцете на Китай, които в момента са си взели пуканки и гледат сеир. И когато един ден цялата тази глупост свърши, рашистан ще е вярното кученце на Китай.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не е европейски-ценностен. За твое сведение той е един от организаторите на шествието за запазване на традиционното семейство, а също води и борба с това в България да си останат само два официални пола - мъжки и женски. Така че преди да пишеш глупости, можеш да се информираш, защото иначе само се излагаш.
1
6
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Т'ва нек'во ново експертче ли е? Много европейско-ценностен ми изглежда. Сигурно има много як нюх за международното положение.