Как се промени рейтингът на Зеленски по време на войната?

По-голямата част от украинците го подкрепят
19 юли 2023 14:54, Нели Христова
301
Как се промени рейтингът на Зеленски по време на войната?
Снимка: БГНЕС

По-голямата част от украинците одобряват начина, по който президентът Володимир Зеленски се справя с продължаващата война с Русия. Популярността му рязко нарасна малко след като Москва нахлу в разкъсаната от война страна миналата година.

Година след избухването на пълномащабния конфликт през февруари 2022 г. 58% от украинците силно одобряват начина, по който Зеленски води войната, показват данни, публикувани от Statista. Още една трета от анкетираните донякъде одобряват лидерството на Зеленски, според данните за февруари 2023 г.

Само 4% от анкетираните казват, че донякъде не одобряват, а 3% отговорят, че категорично не одобряват методите на Зеленски. Допълнителни 2% намират въпроса за труден за отговор или не отговарят.

Цифрите са като цяло същите като през юни 2022 г., според данните. Въпреки това процентът на одобрение на Зеленски през последната година е значително по-висок от предвоенните данни. През март 2021 г. само 12% силно одобряват,  26% процента донякъде одобряват действията на Зеленски, като 53% не го одобряват.

Всички респонденти са на възраст над 18 години и анкетирани чрез компютърно подпомогнати телефонни интервюта. Данните включват украинци, живеещи в Украйна, въпреки че не включват тези, които живеят в територии, контролирани от подкрепяните от Русия сили, като района на Донбас в Източна Украйна и анексирания Кримски полуостров.

Въпреки че населението на Украйна беше стимулирано от нейните военни усилия, Зеленски също така се наложи да се справя със скандали, често включващи корупция. Той уволни множество лица от високопоставени позиции през януари 2023 г.

"Всички вътрешни проблеми, които пречат на държавата, се изчистват и ще бъдат изчиствани", каза тогава Зеленски. Украинският лидер също трябваше да се бори с корупционен скандал в средата на май.

Рейтингът му на одобрение в Украйна остава висок във всички възрастови групи, докато Украйна продължава да се бие с руските сили. В отделен набор от данни, публикуван от Statista, младите хора в Украйна показват най-висок рейтинг на одобрение за Зеленски в началото на есента на 2022 г.

От 1000 респонденти в Украйна, отговарящи чрез телефонни интервюта между 2 и 11 септември 2022 г., 91% от украинците на възраст между 15 и 34 години подкрепиха действията на Зеленски като президент. За тези на възраст между 35 и 54 години рейтингът му на одобрение спада с 6%, като пада с още 6 % за тези на възраст над 55 години.

"Войната изцяло промени отношението на украинците към Зеленски", каза Владимир Паниото, директор на Киевския международен институт по социология, пред Института с нестопанска цел за репортажи за война и мир през февруари 2023 г., цитиран от Newsweek.

"За украинците беше важно, че Зеленски се държеше като истински лидер в решителния момент", каза Евгения Близнюк, която оглавява украинската изследователска компания Gradus Research, също пред организацията с нестопанска цел. "Той не напусна страната въпреки офертите и изпълняваше задълженията си достойно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
4
 
23
 
! Отговори
До 214 преди 10 месеца
ЯВНО МЕЖДУНАРОДНИТЕ ЗАКОНИ ТРЯБВА ДА ГИ СПАЗВА САМО РУСИЯ?! КОЛКО СА ВОЕННИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА САЩ ПО СВЕТА И КОЛКО - НА РУСИЯ?! КОЛКО СА ВОЕННИТЕ БАЗИ ПО СВЕТА НА САЩ И КОЛКО - НА РУСИЯ?! ВОЙНАТА БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРОВОКИРАНА И ПУТИН ИЗДЪРЖА ЦЕЛИ ОСЕМ ГОДИНИ БЕЗ ДА СЕ НАМЕСИ ВОЕННО. АЗ НЕ БИХ МОГЪЛ. МИСЛЕТЕ МАЛКО ПОНЕ!!!
213
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ти пък един рейтинг!
212
3
 
18
 
! Отговори
...?????? преди 10 месеца
Как се промени рейтингът на Зеленски по поръчка на ПОСОЛСТВОТО ???
211
2
 
7
 
! Отговори
мотото на зелняша преди 10 месеца
"Ако запада не се води по св ир ката ви - знчи св ир ката ви не е добра!" ХА ХА!
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Респондент съкратеното на кореспондент ли е или рестото от денталния кабинет?
209
2
 
16
 
! Отговори
мдааа... преди 10 месеца
По публикацията работи:Козяк".
208
3
 
16
 
! Отговори
Самотата преди 10 месеца
А е нещо за сайтът МИРОТВОРЕЦ да кажете. Украински сайт, в който се има списък на хора които ттябва да бъдат ликвидирани. Там има и български граждани. Граждани, които не са престъпници а просто с различно мнение. СРАМ.
207
2
 
9
 
! Отговори
ха-ха-хи...вЕЕЕрваме преди 10 месеца
СТЪКМИСТИКИ....
206
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво печели обикновения европеец? Обикновения европеец не иска да живее в Свят без закони. Има си международно право и то трябва да се спазва от всички. Ако русия не бъде наказана за нарушението на международното право, утре всеки ще тръгне да си прави войни като тази. Диктаторите трябва да знаят, че войната ще им излезе през носа. България щеше да бъде 100 пъти по-хубаво място ако законите се спазваха и имаше ред, законност и справедливост.
205
9
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 месеца
Разбрахте ли сега... - Путин е под домашен арест - никъде не може да мърда извън ***...
204
2
 
4
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
До Анонимен 209 по цялата линия особено Купянск, укровермахта е леш. Руснаците навлезли към2 км навътре. При Артевомкс им дадоха фъндък на укрозомбаците и ги метнаха с ланцети. Кравите нека си мучат и се радват за полигона, Одеса от 2 часа отново е пердашат здраво..
203
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Видяхме как се променя нагледно - никой от украинските бежанци не посрещна Зе"Лю в България. От това по-категорично измерване на рейтинга, няма накъде.
202
2
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 10 месеца
При тия жертви, които всеки ден дава украинската армия рейтингът на Зеленски няма как да не тръгне надолу. Масираната пропаганда ще дава резултати още известно време, но рано или късно ще дойде време украинците да се замислят.
201
1
 
9
 
! Отговори
до 206 Българин преди 10 месеца
Звучиш като германско радио от 45-та.
200
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става с контранастъплението?
199
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** можи и лунно интирвю да земи.
198
15
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Подкрепата за Украйна трябва да продължи на всяка цена, каквото и да струва на ЕС през идващата зима. Сега вече идва есен с дъждовен сезон, но напролет почвата ще изсъхне, украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и агресора Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага. Помощите за Украйна в никакъв случай не трябва да спират, ние европейците сме готови на всякакви лишения в името на победата над Русия. Само трябва да дойде пролетта и почвата да изсъхне и Русия ще бъде победена.
197
1
 
5
 
! Отговори
1000 респонденти преди 10 месеца
по телефона? Има разлика дали респондента е от Лвов, Киев или някоя забутана "деревня". Тия, които още не са усетили войната вероятно го подкрепят, но тия дето са сърбали попарата се на обратно мнение. Ама то нали е демокрация там, никой не смее да си каже мнението ако противоречи на основната сюжетна линия - Русия-рашиски, Путин-Хитлер, кражба на перални заради чиповете в тях и т.н. Питайте тези, дето са се спасили в чужбина.
196
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС. Преди срещата на върха Ердоган свърза одобрението на кандидатурата на Стокхолм за НАТО с влизането на Анкара в Европейския съюз.
195
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как точно правите телефонни интервюта в държава, която е във военно положение и са забранени медиите и опозицията? Това е гавра със социологията