Роберт Фицо: ЕС губи още 50 млрд. евро, а в Украйна гробищата ще са пълни

Стратегията на запада за войната се оказа абсолютно неуспешна
10 яну 2024 19:00, Петър Бойчев
105
Роберт Фицо: ЕС губи още 50 млрд. евро, а в Украйна гробищата ще са пълни
Снимка: БГНЕС

Стратегията на западните държави за Украйна не работи, дори се оказа "абсолютно неуспешна“, пише министър-председателят на Словакия Роберт Фицо в коментар за вестник Pravda. "Казано просто, западната стратегия в Украйна не сработи", твърди словашкият премиер, като веднага след това допълва, че тя дори е "абсолютно неуспешна“, предава Фокус.

"От самото начало на конфликта в Украйна отхвърлих неговата черно-бяла визия, както искаха във Вашингтон или Брюксел. Войната в Украйна датира от 2014 година [причините й се коренят] в развитието на украинската политическа сцена и отношението й към съгражданите си по националност.И, разбира се, в тоталното влияние на САЩ върху всичко, което се случи и се случва в Украйна след 2014 година“, уверен е Фицо.

Премиерът на Словакия смята, че действията на Москва в Украйна след 24 февруари 2022 година са използвани от Запада с цел "да постави Русия на колене“. За да постигнат това, властите в Киев биват снабдени с оръжия и милиарди долари.

"Шокиращо е как Западът многократно е преценил погрешно ситуацията в Русия“, казва Фицо. Той посочва, че Москва има пълен контрол върху присъединените към пределите й региони. "Руската икономика и руската валута не се сринаха, антируските санкции увеличават самодостатъчността на тази огромна страна, руските енергийни гиганти отчитат рекордни доставки [на суровини] за Китай и Индия“, пише още лидерът на кабинета в Братислава.

"Аз не съм от тези словашки политици, които се радват, че в Словакия превръщат Руската федерация в смъртен враг, и изобщо не ми харесва, че затова в Русия неприятелска държава“, отбелязва Фицо. Украйна, според него, не е в състояние да проведе контранастъпление. "Позицията на украинския президент [Володимир Зеленски] е разклатена, докато руският президент [Владимир Путин] увеличава и консолидира политическата си подкрепа“.

"Няма да си позволя, разбира се, да кажа, че Русия не усеща въздействието на негативните последици от взетото през февруари 2022 година решение за използване на военна сила в Украйна, но в никакъв случай до такава степен, че да я унищожи, както предвидиха западните плановици“.

Фицо прогнозира, че Западът ще продължи да изпраща оръжия и пари в Украйна за още известно време. За авторите на стратегията спрямо Руската федерация е "политически невъзможно“ да признаят, че тя е грешна.

"След две или три години ще бъдем там, където сме сега. Само Европейският съюз вероятно ще загуби 50 милиарда евро, а в Украйна гробищата ще бъдат пълни с хиляди мъртви войници. Здравият разум, за съжаление, не печели, въпреки че ни казва незабавно да обявим примирие и да седнем на масата за преговори“, пише Фицо. Според него с течение на времето Русия само ще засили позициите си за преговори за разрешаване на конфликта в Украйна.

Словашкият премиер отбеляза, че Москва се нуждае от гаранции за сигурност, а Европейският съюз и Русия са взаимно необходими един на друг. "Като ръководител на правителството на Словакия, няма да сея враждебност към която и да е страна. Желая постепенно стандартизиране на отношенията между страните-членки на ЕС и Русия“, обяснява Фицо. Братислава, казва той, възнамерява да помогне на Украйна да постигне членство в ЕС, ако изпълни условията, предвидени за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очевидно Фицо няма нищо против Словакия да бъде окупирана от Русия. Както и някои наши политици нямат против същото и за България. И в Словакия, за разлика от Чехия комунистическите служби запазиха властта си ия трансформираха в икономическа с руска протекция. Възможно е дори да саботират ЕС, зашото ако нещо лошо се случи с Русия и тях ще лошо.
70
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците си признаха, че нищо не струват пред укропите, а Русия мачка укропите. На Лойд Лойното му толкова се е прибрало навътре, че се наложи да му правят безпрецедентна операция за екстракция, и все още не е ясно дали ще я преживее.
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
в бг има всичко в магазините ама са не достигаеми са цените много скъпо бг са богат народ могат да си позволят на сън
68
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кво знаете вие за американските технологии! Америка може да причини земетресение в Москва и да я срине без бой! И не е вярно, че са получили технологии от извънземните! Напротив, извънземните са дошли да купят технологии от американците!
67
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофили, разбрах че се обиждате на "русофили"! А, русофили? Големи сте русофили! Русофили такива! А?
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя откри топлата вода, ама е прекалено топла тая вода за останалите ЕЮйци
65
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Незнам откъде тези опорки, че Путин искал да завладее Европа? Може би от извора на зомбита, апокалипсиси, нашествия на извъземни, лунни бази и други подобни? Единствените устремили се към завладяване на всичко материално са САЩ!!! Цялата им доктрина, е насочена към световно превъзходство и завладяване на ресурсите на планетата, дори с цената на украински животи! Че и на Марс посягат! Те на луната не могат да отидат ама пуста лакомия...
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Плитичко ти е мозъчето, Българино.
63
31
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
А аз си мислих, че само нашият Фелдфебел е срам за Европа ? Този е далеч по-зле! Русия щяла да "цъфти", украинските гробища щели да бъдат пълни , а ЕС щял да обеднее с 50 милиарда??? Първо, жертвите на Русия са далеч повече,да не говорим че при Бахмут и Авдеевка вече е наторено с окупатори! Второ, руската икономика е в колапс, и единствено производството на оръжие я държи! Те друго не правят! И трето ,50 милиарда за Европейската икономика са нищо... Този е пълна карикатура!
62
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путинци тази зима нищо не казват за студена Европа! Oт тъй? Глобално затопляне? Глобусът многу са а затоплил? А?
61
12
 
3
 
! Отговори
Пробвай преди 4 месеца
До Дядката Аз съм живял там и нямаше никкави конфликти от 2014..... не знам как може някой да вярва....
60
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма яйца понеже нема пилета по руските магазини. Кучетата да се считат за новите пилета!
59
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълен г'лупендър.Европа покаже ли на Путин,че може необезпокояван да си граби територии и ресурси е изправена веднага пред руски империализъм.На този Словакията бързо ще бъде сгазена.Руският примитивизъм и диващина не бива да побеждават цивилизацията.
58
7
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
ЕС се нуждае от загуби за 5000 милиарда евро, а украинските грo6ища от поне 10 милиона украинци. После нещата ще станат такива, каквито трябва да са.
57
4
 
17
 
! Отговори
До Крундел преди 4 месеца
Много си *** . Европа не може да пипне руските пари , защото Русия ще вземе европейските инвестирани там .
56
5
 
25
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Един от малкото реално мислещи политици.
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, обръщението русофили много ли ти е обидно?
54
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе казваха им мислещите, ама ги обиждаха на русофили.
53
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
2024 Е ГОДИНА НА ИЗБОРИ ! ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И СЕНАТ В ФАЩ! ИЗБОРИ ЗА ЕС ДЕПУТАТИ! ДЕМОКРАТИТЕ ПОДКРЕПЯТ ДА МУ СЕ СТРОШИ КРАТУНАТА НА ПУТЪНА И ПУТЪНИТЕ МУ ,А КОМУНИСТИТЕ ПОДКРЕПЯТ ДА СЕ ПОДАРИ НА ПУТЪНА ЦЯЛА УКРАЙНА ! НО ИЗБИРАТЕЛЯ Е ТОЗИ КОЙТО ЩЕ РЕШИ СЪДБАТА НА ЕС ПАРЛАМЕНТА И НА СЕНАТА В ФАЩ И НА ПРЕЗИДЕНТА В ФАЩ! КОМУНИСТИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ОПИТАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ И ЗА ТОВА НЯМА ДА СПРАТ ДА ПОДКРЕПЯТ ПУТЪНА!
52
28
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 месеца
Стига с тези пари. Все само за пари говори. Важното е Нато да смачка Русията. Щото после ще сме ние на пангара.