Русия е ударила за първи път в Украйна с най-страшното си оръжие - хиперзвуковата ракета "Циркон"

Тя има обсег 1000 километра и се движи девет пъти по-бързо от скоростта на звука
13 фев 2024 13:20, Петър Бойчев
333
Русия е ударила за първи път в Украйна с най-страшното си оръжие - хиперзвуковата ракета "Циркон"
Снимка Фейсбук

Русия е използвала хиперзвукова ракета "Циркон" в Украйна за първи път от началото на войната, заявиха украински изследователи, цитирани от Ройтерс и БТА.

Предварителен анализ е стигнал до заключението, че Русия е ударила Киев с такова оръжие миналата седмица, написа днес в "Телеграм" ръководителят на Киевския научно-изследователски институт за криминалистични експертизи Олександър Рувин. Ако бъде потвърдено, това развитие означава, че противовъздушната отбрана на Украйна ще се сблъска с ново предизвикателство, отбелязва Ройтерс.

Рувин каза, че неговият институт е завършил предварителния анализ на фрагменти от руски ракети след нападението на 7 февруари срещу Киев. Той разпространи и видеоклип на предполагаемите отломки от ракета, на които се виждат специфични маркировки. "В този случай виждаме елементи, които са характерни за руската ракета "Циркон" с надпис 3M22. Части и фрагменти от двигателя и механизмите за управление имат специфични маркировки", написа Рувин.

Министерството на отбраната на Русия за момента не е отговорило на запитването на Ройтерс за коментар. Русия твърди, че нейната хиперзвукова ракета "Циркон" има обсег от 1000 километра и се движи девет пъти по-бързо от скоростта на звука. Според военни анализатори хиперзвуковата скорост може да означава значително намаляване на времето за реакция на противовъздушната отбрана и възможност да бъдат атакувани големи, дълбоко разположени и укрепени цели, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гиб Мелсън Няма, щото в България по време на демокрацията действа западното правило: "Нема пари, действайте". Когато ни ограбиха държавата, Бай Тошо ти каза, че без пари, не става работата! И не е един чушкопек, нашите в началото на демокрацията, са продавали български технологии на запада, за пари, даже чиповете за проследяване на товари и др., са старо българско изобретение, което са продали.
248
4
 
9
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Това с Циркон-а е невярно, нали беше само анимация.
247
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали кинжала бе още по-хиперзвукова и ги свалят с патриот на 45 години.
246
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали бяха много супер-дупер "напреднали" , а руснаците били "изостанали" и слагали чипове от перални в ракетите, защо тогава западняците, са отвлякли руски инженер неотдавна, да им създава модерни безпилотни дронове? А Русия защо не ги осъди и си потърси жертвата инженер, който е станал заложник на запада?
245
18
 
7
 
! Отговори
Stan преди 2 месеца
Отврателни варвари. Чакам с нетърпение отговор от НАТО.
244
8
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Не ме топли по никакъв начин, че Путин реши да избива украинския и собствения си народ - прав си. Циркон, Миркон - всичко е ала-бала. Може би Радев трябва да му нашепне да спре с тази лудост.
243
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Факт 249 - и тебе какво те топли че са избити 300 000 руснаци и поне още толкова украинци? Или просто пропагандата е промила тотално мозъците и на русофилите и на русофобите да изпитват оргазъм от броя на жертвите.
242
13
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Както и да ги смятам 300 000 руски трупа са си 300 000 руски трупа.
241
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Факт Не позна. Пак лъжа. Американците обявиха за около 500 000 паднали в боя украински военни. При това съобщиха, че загубите на руснаците са от едно към пет до едно към десет, спрямо тези на Украйна. Тоест вземи калкулаторчето и смятай, после драскай измислиците си.
240
15
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Дали са използвали Циркон или не - не е ясно. Но че се търкалят едни 300 000 руски трупа - те това е сигурно.
239
7
 
2
 
! Отговори
ники преди 2 месеца
Какви факти бе, умник.Някой си казал, че било Цирконий и ти веднага вярваш.Ей го, аз с Путев сутринта се чух и той ми вика, че не било Циркон, ами Цицерон. Още по-последна разработка на алкажите съветски, ама ми вика, че не знаел още характеристиките, защото пропагандния отдел още не и е измислил правилното име.
238
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До niki Да луудите като тебе имат трудно контролируеми пристъпи на смях, обаче това са лудите... Нормалните хора вникват във фактите и виждат много добре кое какво е. За такива хора няма как това оръжие да предизвиква смях. Смеят се само лишените от разсъдък.
237
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Куку Абе троооле Куку, ти верно си куку, щом в главата ти се раждат подобни тъъъпотиии, които си изредил. Едно с едно няма вярно, пълни измислици изсмукани из пръстите и проста инсинуация
236
8
 
6
 
! Отговори
niki преди 2 месеца
Хиперсмях Цицерон.НАТО и всички останали треперят, като чуят за това чудо невиждано, ама от смях.
235
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 231. Нека си има, ама не ги афишира и не налагат в училище да се разпространява ЛГБТ . Има разлика между свобода и свободийка.
234
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Интернет излезе новина, че преди малко руснаците са ударили с една единствена ракета и в резултат над 1700 украински военни са ликвидирани от това. Скоро на укро фашистите ще им се стъжни ако продължат така и за напред.
233
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До До Боби - Въпрос - Същото важи за разни други храмове. 190 различни националности има в РФ.
232
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най ми е смешен господин никой, който "разследвал останките на ракетата" и разбрал, че е "Циркон". И как - намерил последователност от цифри, които приличали на означението на ракетата?!? Пълен майтап! Аналогично ако рови из пачки долари в банката, може да намери някоя, чийто номер прилича на означението на "Циркон", прието официално. Тогава сигурно и за съответния долар ще твърдят, че е "Циркон"ли? Циркон е толкова секретна ракета, че самите обикновени военни руснаци нямат данни за нея
231
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 2 години Украйна стана полигон за изпитание на оръжията на САЩ и Русия.
230
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ами фашисти, започва се ........