Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната

Най-вероятният изход е споразумение на двете страни чрез преговори
21 фев 2024 20:55, Елка Василева
146
Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната
Снимка: архив, БГНЕС

Според публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес.

Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа.

Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично - Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Въпреки това 41% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна на сегашното равнище в случай на прекратяване на подкрепата от страна на САЩ при евентуален избор на Тръмп за президент.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
пропаганда и агитация. дефинирайте първо "победа" и "загуба" , че така излиза че за едните всичко е победа, а за другите все загуба. читалищна работа, закривай
113
1
 
11
 
! Отговори
0880 преди 2 месеца
==... да бяха питали и нас.. 99% за Россия..
112
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
ЕС е зло, което трябва да изчезне. Хубавото е, че след 5 години това ще стане!
111
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега е момента да обявят и залагания.
110
1
 
10
 
! Отговори
!!! преди 2 месеца
You can ignore reality, but you can't ignore the consequences of ignoring reality. Скоро ще се наложи на европейците да се срещнат със суровата действителност, че бяха изпързаляни от американците
109
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демек еврогейците гледат сеир за който плащат двойно но не се усещат.
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щеше да е 5%, ако бяха питали и нас
107
1
 
29
 
! Отговори
Bormann преди 2 месеца
Еврогейците беха отворени в началото а сега след като Путим сериозно им бръкна в джоба и са пред фалит смекчиха тона малко. Още ще го смекчават, че глад и студ иде. Скоро няма да имат пари да си сменят калните пампърси бухахахаха
106
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде е БГ в това проучване??
105
12
 
2
 
! Отговори
Прогнозата преди 2 месеца
А никой от анкетираните не се е наел с прогнозата, че Расията върви с бързи смели крачки към ситуацията на СеСеСеРетата.
104
9
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
Тяхната кръв проливат за тяхната страна,тоест байрака си е само и единствено техен прерогатив. Ти нито им симпатизираш,нито им съчувсташ,че "компетентните" ти савети да стигат до слуха им.
103
17
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
До 101 ЕС бил зло,а тея дето водят война с поредния им съсед,защото им е тесно на 17 мил.кв.км,и мачкат физически опозиционери,те са "доброто",нещо повече,те са "спасителите на света" само малко помощ им трябва,да се освободят от нацистите в главите им. Вермахта е оставил дълбока ментална диря в руската глава,и с днешна дата на където да погледнат виждат врагове,но ако може децата им да учат при враговете им най-добре им е
102
2
 
17
 
! Отговори
Спешно преди 2 месеца
Да местят столицата в Лвов и бял байряк и мир... щото ако се забавят и без нея ще останат!!!!
101
1
 
10
 
! Отговори
PISARO преди 2 месеца
Аве война, мойна, ама рускините и украинките си мандахерцат сливите по европата, пък мъжете им гинат по бойните полета...
100
16
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7122136960 преди 2 месеца
Напротив! Украина побеждава. С лакейството си пред Кремъл Зеленски докара Украина до завидно място в предстоящата световна съветска диктатура.
99
10
 
3
 
! Отговори
та така преди 2 месеца
след въодушевлението идва реалността . самите западняци включително и ние дадохме прекалено много надежди на украинците . парите , санкциите , оръжията , както се вижда не вършат работа . путин сега ше мачка с цялата си злоба , но ако наистина смята да нападне и други държави , тоя трябва да си отиде в най скоро време . под отиде разбирайте отрова, падане от балкон или снайперист .
98
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европейците са неграмотни про'с'таци. Пример са 85те % у нас, глвсуващи ЕС да им дава МРЗ.
97
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС е зло, което трябва да изчезне. Хубавото е, че след 5 години това ще стане!
96
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Полша и Швеция имат много интереси в Украйна, за постигането на които трябва да плащат други народи!
95
3
 
14
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Важното е, че Тагаренко е оптимист!!!! -))))))