Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната

Най-вероятният изход е споразумение на двете страни чрез преговори
21 фев 2024 20:55, Елка Василева
146
Европейците песимисти за шансовете за победа на Украйна във войната
Снимка: архив, БГНЕС

Според публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес.

Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа.

Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично - Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Въпреки това 41% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна на сегашното равнище в случай на прекратяване на подкрепата от страна на САЩ при евентуален избор на Тръмп за президент.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
8
 
! Отговори
Скъп оптимизъм преди 2 месеца
Струва много пари - десетки милиарди, които и европейци, и американци се помайваха да дадат. Щото решават онези чичковци с десетките трилиони във фондовете, които управляват - войната трябва да се точи, а колко хора ще умрат няма значение. Не е имало значение никога. И Ковид проточиха колкото трябва, и насъскаха "Хамас" точно навреме, и Русия и Украйна още ще си пускат кръв. Иначе как онзи 1% отвъд голямата локва забогатя с още 12 трилиона през последните 4 години, а? Официални данни.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Реалисти са! Но левите китки така извъртат мисленето......на обратно!
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слава кокаине - Еврея на бесилото :)))
91
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна няма теоретични шансове да победи Русия. Има реалности и те са, че Украйна няма ресурси и няма хора. Русия има икономически повече възможности и на практика неограничени ресурси за въоръжение.
90
6
 
3
 
! Отговори
Не си мислете друго преди 2 месеца
Зеления наркоманец каза ясно, че ще се бори докато не победи Русия нИ си върне Крим.
89
3
 
15
 
! Отговори
Коняр преди 2 месеца
А кой ше върне 60 млд еврака помощ, прахосани за едно нищо
88
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Генерал ХАЙМАРС днес прие парад от две роти строени рашиста до Валнаваха и всички вкупом ги изпрати на вечен отдих. АМИН !
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези глу ци които чакат подаяния за да водят победоносна война явно са с психодефицит. Даже менторите им не им пука и ще ги забравят начаса след неизбежната капитулация.
86
15
 
0
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Ако следваме статистиката , коя от двете армии е нанесла повече попадения с по-точни оръжия на войници и военна техника, това е украинската армия!А коя армия е унищожила повече цивилни обекти и е убила цивилни хора това е руската!Такава е официалната статистика и ако имаме истинска военна специална операция, трябва да следваме логиката , че Украйна ще победи,но ако това е война със цивилни жертви и унищожаване на инфраструктура,заводи,фабрики,пристанища,земеделска стока Русия ще победи!Лио!ЦРУ!
85
3
 
17
 
! Отговори
Какво следва преди 2 месеца
Как ще изоставим Украйна? Ами интересите на САЩ? Нито крачка назад. Война до последният украинец.
84
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Става все по неясно кой първи ще се закопае, ЕС или Украйна!?
83
2
 
9
 
! Отговори
Русия съобщи преди 2 месеца
За привършването на муниции.Сега е момента 60-те държави да унищожат Русия?Тръгвайте в атака да си включа телевизора да ви гледам сеира.
82
1
 
4
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 месеца
До само факти: И кой ги е броил (доказано)?
81
4
 
14
 
! Отговори
Европейците още преди 2 месеца
Не осъзнават че,Русия са си вкъщи и ме бързат за никъде?Каквото оръжие да изпратят на фронта се унищожа.А Украйна е Руска територия.Няма такава държава.
80
9
 
2
 
! Отговори
само факти преди 2 месеца
имаме доказано 6000 руски трупа с (клипове )възможмо да са поне тройно и по малко от 900 Украински а останалото е путин ленд
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според европейците в проучването, войната ще свърши с примирие. Преди година казваха, че ще победи Украйна. Аз пък казвам, че войната ще свърши с пълна капитулация и разгром за укропитека.
78
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руския военен блогър Андрей Морозов (Мурз) пише за 16 хил. руски жертви при щурма на Авдеевка, срещу само 5 до 7 хил. украински - баш така са нещата, да знаеш. Само дето цифрите не си уцелил. Наобратно са - около 4к са жертвите на руснаците и около 14к са на укритата. А че укритата са се изтеглили, пак не си познал - бягаха без заповед. А че имали подготвени позиции назад - пак не си познал, сега ги копаят окопите.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европейците бленуват някаква форма на споразумение. Че много ясно, че ще завърши със споразумение. То да не е война, че да капитулират укритата? Ако им стиска на укритата - да обявят война. А де? Ама не им стиска. Щото като обявят война и отиде коня у ряката.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски джитка тегелчета по цял свят, а къртицата се спотайва у землянката, но и там ще го намерят! Искат го жив, за да дава показания! Иначе отдавна да са го свитнали!
75
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС подлъга укрите с празните си обещания за един милион снаряда до края на 2023 г., а им доставиха 1/3. Европа доказа, че не е загубила нацистките си традиции и пусна славяните на амбразурата с помощи от въоръжение за утилизация.