Германските "Таурус" може да бъдат използвани за атаки срещу Москва

Такова опасение изрлази канцлерът Олаф Шолц
1 мар 2024 10:39, Елка Василева
194
Германските "Таурус" може да бъдат  използвани за атаки срещу Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц повтори неодобрението си за изпращане на ракети „Таурус“ на Украйна, предаде Укринформ.

Ръководителят на германското правителство говори по време на т.нар. Обществен диалог в Дрезден.

Още по темата
Този път аргументите на Шолц в подкрепа на позицията му бяха, че произведените в Германия ракети потенциално могат да бъдат използвани срещу цели в руската столица.

"Таурус“ с обхват от 500 км могат да поразят някоя конкретна цел в Москва, ако се използват неправилно", каза политикът.

Шолц добави, че "при цялата дипломатическа абстрактност други (страни) също се погрижиха да знаят къде точно попадат оръжията (им)”. В случая с Германия това би означавало включване на германски експерти по ракетно програмиране, за да се гарантира, че ракетите няма да летят към грешните цели, посочи Шолц. Германският канцлер няколко пъти заяви, че техните ракети са много по-комплексна система от френските и британските.

"Вярвам, че е невъзможно. От самото начало ясно казах: няма да има германски, натовски войници в Украйна и позицията ми остава непроменена", подчерта още канцлерът.

Шолц посочи, че НАТО и отделните съюзници не трябва да стават част от конфликта.

"Ще предотвратим ескалация, война между Русия и НАТО", подчерта политикът.

Той също така призна, че е бил раздразнен от критиките срещу него за решението си да не изпраща ракети „Таурус“ в Украйна, тъй като мнозина забравят, че Берлин е изпратил "много повече от това". Германия е вторият по значимост доставчик на оръжие за Украйна и ако американският Конгрес се провали в опита си да гласува отпускането на още пари за Киев, Германия ще оглави списъка на дарителите. Канцлерът изброи редица оръжейни системи, които Берлин е изпратил, наред с други партньори, сред които танкове, реактивни системи за залпов огън, ПВО установки и други.

В същото време в отговор на един от присъстващите, който се оплака, че Германия избира да продължи военната помощ за Украйна, вместо да търси дипломатически начини за уреждане на конфликта, Шолц подчерта, че Германия „трябва да отговори на спешната ситуация“,  създадена от това, че най-голямата държава в Европа се опитва да промени границите, като напада друга страна. Канцлерът освен това изрази несъгласие с твърдението, че Берлин не използва дипломатически средства и припомни, че многократно е разговарял с Путин, което обаче не е дало положителен резултат.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
4
 
8
 
! Отговори
Глупци преди 2 месеца
НАТО, Русия, атоми, трети световни. Слава богу, че *** българния не управлява той големите държави. Да е затрил света отдавна. Нали не смятате, че Байдън или Путин е изтръгнал червения телефон и го е захвърлил. И в момента Вашингтон и Кремъл са в постоянна комуникация. Да не се разбират, но все пак комуникират. Никой не иска война със САЩ, както никой не иска такава и с Русия. Няма да има ТСВ, САЩ не са толко ***. Те имат повече какво да губят от Русия. Ще си стиснат ръцете, а Зелето се вкисна
162
0
 
11
 
! Отговори
Я! преди 2 месеца
Шолци се показва твърде умен като за евроатлантик. Честно казано, не го очаквах. Дано само да устиска тази позиция. Че началниците сигурно вече звънят изнервено по телефона.
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 160 Скрий се някъде бе тролей! А знаеш ли какво следва след ответния удар? Или не ти стига сивото вещество? Незнам какви мозъци промити имат някой хора .Карлуково май трябва да увеличи жителите си.
160
1
 
15
 
! Отговори
За добро или лошо преди 2 месеца
За добро или лошо на този етап Русия е най-голямата по територия страна, с най-големите ресурси. Може да се правиш, че не я забелязваш, можеш да я изолираш, но не можеш да я изтриеш от света. Това го знаят всички. ТСВ няма да има, но ще има нова Желязна Завеса. Не мисля, че ЕС ще спечели от тази Студена война. САЩ обаче да, защото пак ще се втурнат да ни "спасяват" като след ВСВ с измислени планове, фондацийки и НПО-та. САЩ първо дава, после почва да взима, ама така взима, че не се спира!
159
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.159.И.за това цяла Европа заедно със САЩ.не могат две години да бутнат Русия,българите вече щото са богати много едвам си плащат сметките и разчитат на роднини да им пратят някой лев от вън .Пък с помощта от запада и България украинците близки до киевската хунта стана милионери и си пазаруват луксозни коли дето в Европа няколко поколения бизнесмени не могат да си ги позволят.Е те щото с труд са изкарали парите си,а украинците със далавери
158
1
 
12
 
! Отговори
козяците преди 2 месеца
Козяци, нищо не може да направи НАТО на територията на Русия от 1949г - моментът, в който СССР въвежда атома. Не случайно и Кенеди се примоли на Хрушчов да не затрие Маями, та и цялата Флорида. И сега ще е същият сценарии. Над Русия от 1943г. и пиле не може да префръкне. А сега и с тези супер оръжия и буболечка да влезе през границата, ще я утрепат. Единственият ви изход е нова Желязна Завеса. Ама тогава ще свикнете на беднотийка и Вие, защото САЩ продава скъпичко, не е като Русия.
157
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 160.Така е и просията Украйна се гърчи щото НАТО се оказа хартиен тигър способен да се бие само срещу такива като Сърбия Либия и разни хути
156
13
 
7
 
! Отговори
Шолц преди 2 месеца
Шолц не се страхувай. Имаш цялото НАТО зад гърба си. Ще я нагърчите Просията за 1 седмица. Не знам САЩ какво чака, а не започнат масови бомбандировки над Москва и Петербург. Изсипете цялата мощ на НАТО, изпразнете всички складове над това недоразумение на държава - бедната и голташка Русия.
155
7
 
6
 
! Отговори
И в момента преди 2 месеца
В момента малка България и обикновения българин е доста по-богат от руснака. Вижте БВП-то на глава от населението в Русия и ще видите колко са бедни руснаците. Затова си *** рускини по за 100 лева. България е в пъти по-добре от Русия. България над Русия и никога повече с Русия! България в ЕС и НАТО вовеки веков!
154
5
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
Някой да напомни на кремълския пурпорногъз бабун годините 1941,1942 и 1943
153
5
 
4
 
! Отговори
хаха преди 2 месеца
болнявите копейцици сравняват една бедна държава с Германия, където минимала е 2000 евра. Хахаха. 300 години да управлява джуджето не може и да достигне половината от това, което е Германия. Едното е развита икономика с богати хора. Другото е една клоака, която отатък Урал няма канализация и с..рат във външните тоалетни. Мерси да сме с тия бедняци. С Русия никой не е просперирал. Бяхме с тях и тотално пропаднахме да 45г. Сега е в пъти, ама хиляди пъти по-добре. И сме доста по-богати!
152
4
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
В Украйна много американци помагат за утилизиране на много руски окупатори,после в черни чували и клада.
151
6
 
4
 
! Отговори
Ясно е преди 2 месеца
Ясно е, че с болните имперски амбиции на Просия не може да се бориш. Те разбират само от агресия, война и оръжия. Затова са толкова бедни и народът е нещастен. Джуджето-сатрап не може да преживее комплексите си, че и 200 години да управлява не може да достигне просперитета на Запада. Да се споразумяват там с Просия. Да им дават жалките територии. И след това яка Желязна Завеса и стена от Финландия до България, която да дели цивилизивания свят от тази жалка и бедна държавица - Русия. Това е!
150
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Донбас американец помага за унищожаването на зомбита на киевският наркокартел. "Вил" дойде да помогне на руснаците да защитят страната от агресията на НАТО. Самият той е служил в американските въоръжени сили и е видял как Съединените щати се бият в Афганистан. "Вил" участва в освобождаването на Авдеевка. Флагът на САЩ се вее над града в знак на солидарност. "Тези момчета са невероятни хора. Това, което правят всеки ден, си е тяхна работа. Това е невероятно! Горд съм, че съм тук, тук съм с прекрасни хора! Трябва да им помогнем."
149
2
 
9
 
! Отговори
Самарин преди 2 месеца
Някой да припомни на тази гола кратуна, годината 1945-та.Шваби седнете си на халтавите ***,не наливайте масло в огъня,който може да запали вашата черга.Не предизвикайте гибелта на милиони хора на планетата.Всяко търпение,си има своя предел.Искаш ли Берлин,отново да заприлича като след земетресение от 15- степен по Рихтер!?
148
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русофоби, за руските братушки има хиляди стихотворение в българският епос и народно творчество, а за братята ви американци, англичани, германци, французи няма нито едно кьораво стихотворение в българската поезия и творчество. Да бяхте съчинили нещо и да го изпишите поне на паметника на американските и английските летци бомбандирали София и убили над 2500 мирни цивилни, включетелно и деца!
147
2
 
13
 
! Отговори
Американофилите преди 2 месеца
И съвсем наистина - Що сте такива зли русофоби? а не познавате лично и един жив руснак?
146
2
 
14
 
! Отговори
по-страшно преди 2 месеца
краврите типично в техния стил "крадеца вика дръжте крадеца" говорят за милитаризация на космоса!!
145
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как са горди тез момци!Един казак варди, гонихиляди злодей, крадци цели турски легиони.И народа с лик засмен,като гледа вече в плентия полкове хайдушки,на казаците добри тъй благодари:здравствуйте, братушки!
144
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шипка! Шипка! Гръм се чуй.Гурко мина планините!Радост, чудо беше туй!И на Тракия момитесрещат храбрите борции покриват със венцитехни глави, коне, пушки...И кат стискат им ръце, викат от сърце:здравствуйте, братушки!