Германските "Таурус" може да бъдат използвани за атаки срещу Москва

Такова опасение изрлази канцлерът Олаф Шолц
1 мар 2024 10:39, Елка Василева
194
Германските "Таурус" може да бъдат  използвани за атаки срещу Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц повтори неодобрението си за изпращане на ракети „Таурус“ на Украйна, предаде Укринформ.

Ръководителят на германското правителство говори по време на т.нар. Обществен диалог в Дрезден.

Още по темата
Този път аргументите на Шолц в подкрепа на позицията му бяха, че произведените в Германия ракети потенциално могат да бъдат използвани срещу цели в руската столица.

"Таурус“ с обхват от 500 км могат да поразят някоя конкретна цел в Москва, ако се използват неправилно", каза политикът.

Шолц добави, че "при цялата дипломатическа абстрактност други (страни) също се погрижиха да знаят къде точно попадат оръжията (им)”. В случая с Германия това би означавало включване на германски експерти по ракетно програмиране, за да се гарантира, че ракетите няма да летят към грешните цели, посочи Шолц. Германският канцлер няколко пъти заяви, че техните ракети са много по-комплексна система от френските и британските.

"Вярвам, че е невъзможно. От самото начало ясно казах: няма да има германски, натовски войници в Украйна и позицията ми остава непроменена", подчерта още канцлерът.

Шолц посочи, че НАТО и отделните съюзници не трябва да стават част от конфликта.

"Ще предотвратим ескалация, война между Русия и НАТО", подчерта политикът.

Той също така призна, че е бил раздразнен от критиките срещу него за решението си да не изпраща ракети „Таурус“ в Украйна, тъй като мнозина забравят, че Берлин е изпратил "много повече от това". Германия е вторият по значимост доставчик на оръжие за Украйна и ако американският Конгрес се провали в опита си да гласува отпускането на още пари за Киев, Германия ще оглави списъка на дарителите. Канцлерът изброи редица оръжейни системи, които Берлин е изпратил, наред с други партньори, сред които танкове, реактивни системи за залпов огън, ПВО установки и други.

В същото време в отговор на един от присъстващите, който се оплака, че Германия избира да продължи военната помощ за Украйна, вместо да търси дипломатически начини за уреждане на конфликта, Шолц подчерта, че Германия „трябва да отговори на спешната ситуация“,  създадена от това, че най-голямата държава в Европа се опитва да промени границите, като напада друга страна. Канцлерът освен това изрази несъгласие с твърдението, че Берлин не използва дипломатически средства и припомни, че многократно е разговарял с Путин, което обаче не е дало положителен резултат.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Генералът кат орелескадроните повежда,а орачът се запрели омаян ги изглежда:чини му се, че е сън...Изведнъж с туптенье, с звънприближават кат вихрушки.Той си шапката свали и ги поздрави:здравствуйте, братушки!
142
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мамо, мамо, я ги виж! Що е? Идат, погледни ги.С пушки, с саби... Що стоиш?Скоро, чедо, поздрави ги!Тях ги бог прати насам,да помагат, чедо, нам. И детето дава крушкина солдатите без страх и крещи на тях:здравствуйте, братушки!
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 139.И кога е била освободителната война и кога балканската и дали са дали или продали.Сега по какво да позная,че сме в НАТО по оръжията останали от соца ли по,какво да позная ,че сме в ЕС освен по цените в магазина.Ония ден купувам червен пипер от градината на баба и гледам на опаковката пише произведено в Египет.Чак сега разбрах що дядо ми на времето наричаше баба ми мумия
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е тогава вече Путин Ще ви Потопи!-:)
139
1
 
8
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
Всичките си революционери вие сте ги предали:Левски,Бенковски и т.н.А иначе сте "големи патриоти".Освен да си снимате софрите,дрифтовете,голотиите и прочие,няма с какво да се похвалите.Днешните поколения лежите на стари лаври.Какво общо с Кирил и Методий имате вие,дето искате легализация на марихуаната,проституцията и т.н. и дето карате пияни и дрогирани по улиците?
138
5
 
2
 
! Отговори
Поляците минаха преди 2 месеца
на страната на Путин - пълна блокада на украинската граница! Американопапагалчетата - що си траете? правите се че не сте чули нищо ли? ха ха
137
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 98 И сега синовете на същите русофили станаха първи евролунатици.И на мен ми се иска я депутат да ме изберат я кмет ,келепир има в тая работа .Алеко Константинов "Бай ***"
136
1
 
3
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 месеца
първите имаха успех, но руснаците си ьпгрейднаха настройките. Последно време да се е чуло за немските ракети нещо? :):)
135
2
 
7
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
Ей,мишоци български!Ако не знаете,след Освобождението руснаците са ви дали въоръжение,след това германците и след Втората световна пак руснаците.Иначе нямаше да можете да воювате 2 балкански и 2 световни войни,а щяхте да се биете още с брадви,камъни,дърве и тук-там някоя кремъклийка.Пушки "Манлихер",самолети "Месершмит",МИГ-29 и по-старите му модификации не са ваши оръжия,"горди" българи,рушители на паметници!
134
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 95 Е да те руснаците още април 2022 година свършиха ракетите и с лопати палят танкове на НАТО дето поляците изпросиха за Зелето пък сега същите поляци не могат да се гледат с украинците
133
3
 
5
 
! Отговори
учуден преди 2 месеца
Какво толкова плашат гаргите с тези "Тауруси" не е много ясно! Те руснаците защото ПВО нямат! Само единствено диверсии с дронове досега успяват да извършват укрите по-дълбоко в територията на Русия.
132
2
 
6
 
! Отговори
Американофилите преди 2 месеца
Съвсем наистина - Що сте такива зли русофоби? а не познавате лично и един жив руснак?
131
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 88 Е поглеждали сме бе уркоп и от 40 хиляди армия 35 хиляди са били румънци,а останалите 5000 руснаци ,сърби и хървати .Май твоята история е от някой изгорял вестник на Сорос
130
2
 
3
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
"НАТО вън,Европа вън,Русия вън" - скандират пуделите,дето нямат един знаков престъпник в затвора.Пуделчетата си мислят,че с джавкане ще изплащат лъвовете.Неблагодарен и пропаднал народ!Без освободители отвън още щяхте да носите фесове.Видяхте малко свобода и се помислихте за много значими.Вече казвате кой трябва да се удари,сякаш вие сте на луната и сте недосегаеми.А после:"ама ние си стояхме мирно,пък ни набиха шамарите".
129
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Бай Дрън "Ще им падне още имиджа след разтопените Леопарди" - то да бяха само леопардите. През последните 20 години немците едно свястно оръжие не са произвели. ПП. Може би само униформите за бременните танкистки на урсулата, ако не са шити в Шри Ланка.
128
5
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Германецът се е доказал, че оръжие, дето върши работа, не може да прави.
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Германците и другите европейци не искат да си нарушат рахата, който руснаците никога не са имали!
126
3
 
6
 
! Отговори
Сметкта моля преди 2 месеца
Плашливите и стенистелни Абрамси - колко станаха на трофеи тия дни 2 или 3?
125
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
германия като гарант не изпълни за задълженията си по Минските договори и е сред първите виновници за войната. Съд за немските политици!
124
3
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Таурус са ***, като тоя в Червено море, дето 5 на 5 метра дрон не можаха да нацелят. Затова плешивия не иска да ги праща. Ще им падне още имиджа след разтопените Леопарди, дето дуржат само в бункерите вече.