Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет

Оборудван, цената му е малко по-висока от един американски Javelin
4 апр 2024 18:30, Петър Бойчев
145
Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет
Снимка Фейсбук

Украйна вкара ноу хау във войната, като използва нов вид дрон, за да нанесе опустошителни удари по Русия. Това е лекомоторен самолет от гражданската авиация, превърнат в безпилотен.

Както пише Forbes, с този дрон са атакувани индустриални съоръжения на руската енергийна индустрия в Татарстан. Отбелязва се, че украинците са взели свръхлекия спортен самолет местно производство, заменили са системите за ръчно управление с роботизирани и са го напълнили с експлозиви. В завършен вид дронът е струвал 90 000 долара.

Видеото от атаката изглежда показва самолета Аеропакт А-22, който е превърнат в дрон. Това е спортен самолет с високо крило и едно витло, който по принцип може да побере двама членове на екипажа.

"Фактът, че украинците могат да превърнат A-22 в експлозивен дрон, силно подсказва, че ударът по завода в Елабуга, който сглобява проектирани от Иран безпилотни самолети Shahed за собствените военни усилия на Русия, няма да бъде последният за този нов тип дрон", пише изданието.

Прост и надежден, A-22 се поддава на преобразуване в дрон. И което е също толкова важно, той е произведен в Украйна - цената му е само 90 000 долара.

Дрон, базиран на А-22, способен да лети близо 1000 км през руската противовъздушна отбрана, за да достави потенциално стотици килограми експлозиви с изключителна точност. Цената му е малко по-висока от един американски Javelin.

"Дронът A-22 е мащабируем на производствено ниво. Следователно очакваме, че ще има опити за атаки в бъдеще“, казва украинска разузнавателна група след анализ на атаката в Елабуга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До блата и мужици 97. Ти сигурен ли си в това, което пишеш или просто си заработваш центовете?
97
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До руското блато 83. Зеленски реве за оръжие и боеприпаси и няма кой да му даде. Целият западе свят няма производство колкото Русия. Да, резултатът е видим за всички.
96
8
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Най ввроятно fake news.....ще прекарваш самолет през противовъздушна която е постоянно нащрек...т.е Русия прихваща ракети но самолет виждаш ли не може...като имаш предвид граждански който трябва да се идентифицира с транспондер...айде измислете нещо което да не съшито с бели конци.Cessna 172 която е най-популярна и по голяма от тоя таралясник с пълен резервоар може да лети 800 мили ..а тия го натоварили с товар и лети 1000км...васи ва
95
5
 
11
 
! Отговори
блата и мужици преди 1 месец
Русията в сегашния си вид е държава от типа на Северна Корея с армия oт пандизчии и крепостни, чиито войници в 21 век крадат тоaлетни чинии като военни трофей ....
94
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това няма да помогне нито на украинците нито на Запада. Русия ще победи.
93
6
 
11
 
! Отговори
а в Путлеристан преди 1 месец
на руснаците им дай денонощно да се наливат и зомбирано да поглъщат фашизираната правителствена пропаганда.
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това потвърдено ли е от Руска страна?
91
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде взехте информацията? Напишете поне, че истинността не може да бъде проверена и доказана. Самият факт, че вече няма сводки на Зеленски, е по-показателен за състоянието от фойерверки като този. Но не пишете, че украинците днесса убили с дронове целенасочено хора, превозващи хранителни продукти в Донецк. Не пишете за ежедневните целенасочени взривове по лични МПС в най-обикновени села...
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакаме да ги ударят и с лястовица от вестник....ей тогаз Русия ке пламне като атомна гъба...!!
89
6
 
3
 
! Отговори
Ченето преди 1 месец
Този чутовен успех е короната на Великата контраофанзива. Много им се кефя на украинците. Чудя се при толкова успехи, защо намалиха възрастта за набиране на войници в Украйна? И понеже руснаците са пред колапс, защо се канят в Европа да върнат наборната служба? Не смеят да го кажат на глас, защото няма да има преизбиране на следващите избори за управляващите.
88
5
 
4
 
! Отговори
Bond преди 1 месец
Дайте нещо актуално от фронта и за осраинската инфраструктура - военна и икономическа. Цензура ли има или на Източния фронт всичко е спокойно? Уkpите готвят ли се за нов контранаступ или това се пази в тайна.... Зеллю след 21 май вече ще е нелигимен президент, ама завалията се подсигурил с имоти по цял свят за сротици милиони. А мисирките да си дращят глупотевини за жълти стотинки...
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мога да помогна с един пакет листи А4. Ще ги модифицират на високоточни роботизирани хартиени самолетчета и ще вздривят някой ракетна площадка
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това да се чува ....попътен вятър и точно в десетката..
85
4
 
8
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Един добър пример как от нищо се прави нещо .
84
7
 
3
 
! Отговори
Урки - терористи. преди 1 месец
а тука хвалят тероризма. нещата вървят на трета световна....
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската техника можеш да ликвидираш с подръчни средства! Видях как един хулиган свали руски дрон като го замери с клон, пък една възрастна жена свали пак руски дрон с буркан компот! Само не помня компотя от круши ли беши! Предполагам че и с друг става!
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без пари толкоз :)
81
3
 
15
 
! Отговори
руското блато преди 1 месец
Украинците бяха водещите във всички технологии докато съществуваше СССР, а руснаците наблягаха единствено на производството на самогон и водка. Резултата е видим и за слепите.
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не това чакаме.чакаме отговора на Москва за убитите жени и деца при терористичния атентат организиран от урките.За бомбите по цивилни в Белгарод вече си го получиха -върнаха ги в ерата на дървата,но за убииствата на деца отговора трябва да е подобаваш -вече 6 умря в болница
79
4
 
4
 
! Отговори
Говедовъд преди 1 месец
Самолетът е украински,но апаратурата за водене и сателитното управление не е!Също и маршрутът,заобикалящ руското ПВО не е изготвен от укри!Смешното е ,че рашките на сравнително ниска цена научиха много нови неща!