Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет

Оборудван, цената му е малко по-висока от един американски Javelin
4 апр 2024 18:30, Петър Бойчев
145
Украинците ударили руски завод с роботизиран селскостопански самолет
Снимка Фейсбук

Украйна вкара ноу хау във войната, като използва нов вид дрон, за да нанесе опустошителни удари по Русия. Това е лекомоторен самолет от гражданската авиация, превърнат в безпилотен.

Както пише Forbes, с този дрон са атакувани индустриални съоръжения на руската енергийна индустрия в Татарстан. Отбелязва се, че украинците са взели свръхлекия спортен самолет местно производство, заменили са системите за ръчно управление с роботизирани и са го напълнили с експлозиви. В завършен вид дронът е струвал 90 000 долара.

Видеото от атаката изглежда показва самолета Аеропакт А-22, който е превърнат в дрон. Това е спортен самолет с високо крило и едно витло, който по принцип може да побере двама членове на екипажа.

"Фактът, че украинците могат да превърнат A-22 в експлозивен дрон, силно подсказва, че ударът по завода в Елабуга, който сглобява проектирани от Иран безпилотни самолети Shahed за собствените военни усилия на Русия, няма да бъде последният за този нов тип дрон", пише изданието.

Прост и надежден, A-22 се поддава на преобразуване в дрон. И което е също толкова важно, той е произведен в Украйна - цената му е само 90 000 долара.

Дрон, базиран на А-22, способен да лети близо 1000 км през руската противовъздушна отбрана, за да достави потенциално стотици килограми експлозиви с изключителна точност. Цената му е малко по-висока от един американски Javelin.

"Дронът A-22 е мащабируем на производствено ниво. Следователно очакваме, че ще има опити за атаки в бъдеще“, казва украинска разузнавателна група след анализ на атаката в Елабуга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по-добро от руското ПВО. Стига да не се сблъска със селскостопански самолет.
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 102Казваш идеален за удари по цивилни цели? Какво ли е значението на думата"тероризъм"?
116
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чичо МанчоЯ мъ светни какъви са военните бюджети на Руската федераци и САЩ? Я *** светни след Втората световна война САЩ в колко конфликта са участвали? Няма да те питам на колко хиляди мили от границите си? СССР, ОНД и Руската федарация в колко конфликта са участвали.
115
10
 
6
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
До Анонимен 99 От ВСВ до сега Русия произвежда само оръжие. Нормално е да имат най много.Живеят да воюват. А нещо за доброто на човечеството ?
114
9
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
До Татул 114 Войната на Путин е тероризъм . Не е само срещу Украйна , а и срещу собствения си народ. Това е лична война на Путин , а не война на Русия.Х-ул-иг-***.
113
7
 
7
 
! Отговори
Бах мама му. преди 1 месец
Надявам се Путин да е разбрал с кого се е захванал.Къшмеррр, къшмерр....Успех за защитниците.Хищниците вън.
112
3
 
10
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
И даже самолета е пръскал с зелен хайвер...... Ха ха ха
111
7
 
16
 
! Отговори
Татул преди 1 месец
По съвременните американски правила на това му викат тероризъм!
110
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С хайдутлък не съм сигурен че ще спечелят!
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Производството на Аеропракт е много бавно. По него, почти всичко се изработва ръчно. Преди войната се чакаше 2 години за поръчка на такъв и няма много бройки в Украйна, тъйкато пазарат беше главно за чужбина. Компанията имаше 50 човека на щат.
108
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потърсете в интернета какво са уцелили-общежитие с чуждестранни студенти-африканци, шриланканци и индийци. Това е просто държавен тероризъм
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остана и мандри да нападат!
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
щом с пистолет Шпагин, сигнален пистолет и въздушна пушка направихме тайник с оръжия на Хамас, що да не?
105
4
 
2
 
! Отговори
крундел преди 1 месец
ето и клипче от самото "изпълнение":https://youtube/watch?v=5FNTteJXyeo200кг полезен товар са доста... много "подаръци" може да донесе на непослушните waти това самолетче, не само хексоген, астролит-а или добрият стар амониев пикринат...
104
4
 
3
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
До тука нищо интересно, но се надяваме скоро да стане, когато украинците започнат да разнасят култура над гомораша, ама не "теоретична художествена култура" (каквито глупости ръсеше приживе оня лудия "професор"), а такава, на която специалистите и не са точно културолози, а микробиолози :). По едни 1000 километрови линии ще бъде много "културно" :).
103
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. Хипер-супер модерната руска ПВО отбрана пропуска селките витлови самолети, пълни с експлозиви. Ако Украинците го знаеха това по-рано, нямаха нужда да се молят за скъпи ракери и дронове.
102
1
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 1 месец
А-ха ,то затова вече бандерците не оставят перални на руснаците , ето къде отивали чиповете ...
101
6
 
11
 
! Отговори
Очевидец преди 1 месец
Роботизиран самолет е самолет с два надрусани украинеца!
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цената му може и да е 90 000 долара, но себестойността му е наполовина. Автоматиката тежи не повече от 25-30 кг, така че остава място за полезен товар колкото човек и половина - 135 кила. 90 кг взрив и 60 литра гориво. Приблизително такава е сметката. 90 кила хексоген е колкото три-четири 155 мм снаряда. В радиус 50 м ще избие сичко живо.
99
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бандеристан приключи. Свобода за Украйна, многонационална и толерантна красива държава. Бандеровците при Бандера.