Превръща ли се бурката в политическо оръжие

Дания и Франция готвят забрана на облеклото
24 яну 2010 13:26,
136
Превръща ли се бурката в политическо оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Религиозният мир в Европа отново е поставен на изпитание. След като швейцарският референдум за минаретата разбуни сериозно духовете в края на миналата година, началото на тази не остава по-назад.

Точно два дни след навлизането в 2010 година сомалийски радикален ислямист, въоръжен с нож и брадва, нахлу в дома на датския карикатурист Курт Вестергаард. Проливането на кръв се размина като по чудо.

Причина за нападението (разбира се) се оказаха скандалните рисунки на Вестергаард отпреди пет години, в които мюсюлманският пророк Мохамед беше изобразен с бомба във форма на тюрбан на главата си. Още тогава карикатурата предизвика цунами от гняв  в ислямския свят – кървави протести, призиви за джихад, атентат пред датското посолство в Пакистан. И ето, че омразата е все така силна вече пета година.

Отговорът на Дания... Не минаха и три седмици след опита за убийство на Вестергаард и премиерът Ларс Льоке Расмусен заяви, че женски ислямски облекла, които покриват цялото тяло и лицето като бурките (с мрежа пред очите) и никабите (с процеп пред очите), нямат място в скандинавската страна.

Още по темата
16 авг 2009 08:24
327

„Тези облекла символизират схващане за жената и човечеството, на което фундаментално се противопоставяме и с което искаме да се борим в датското общество”, обяви Расмусен.

Въпреки че категорично не може да се твърди, че „скачането” срещу бурките е политическа реакция на посегателството срещу датски карикатурист, на пръв поглед изглежда точно така. В Дания живеят около 100 хиляди жени мюсюлманки, или 1,9 % от населението на страната (5,5 милиона души). Доклад на Копенхагенския университет сочи, че от тях едва 0,15 на сто са тези, които носят силно консервативните „забулващи” дрехи като бурка или никаб. Става въпрос за около 100 жени! В цяла Дания.

Но се оказва, че правителството е готово да влезе в сериозна юридическа битка и дори да заобиколи конституцията, само и само да забрани на тези 100 жени да носят определен тип облекло. Това облекло може да се определи като дискриминиращо спрямо нежния пол, но то ли е най-големият проблем на Дания?

Или властите отправят послание, че страната има готовност за твърдо противопоставяне на радикалния ислямизъм? Лошото е, че това послание много лесно, опасно лесно, може да бъде изтълкувано като атака срещу ислямската религия като цяло. И пак протести, и пак атентати...

Освен всичко друго датската „офанзива” идва в момент, когато Франция е в очакване на доклад на парламентарна комисия за въвеждането на забрана за носене на бурки. Франция е страната с най-многобройно мюсюлманско население в Европа.

Още през 2004 годината френските власти приложиха закон за религиозните символи в обществените училища, който забрани носенето на ислямски забрадки, индийски тюрбани, еврейски шапки и големи християнски кръстове.  

Негодувание имаше, дори двама френски журналисти бяха отвлечени в Ирак с искане за отмяна на закона. Голямата картина обаче показа, че обществото, дори и значителна част от мюсюлманското съсловие, одобрява мерките за религиозна толерантност в учебните заведения.

По отношение на бурките става въпрос за тотална забрана. „На френската улица всеки е свободен”, коментира министърът на имиграцията, интеграцията и националната идентичност Ерик Бесон. Според него намесата в това равновесие е рисковано.

В същото време обаче лично президентът Никола Саркози зае категоричната позиция, че бурките „не са добре дошли” във Франция. „Никой не трябва да се чувства опозорен”, заяви Саркози, определяйки жените, носещи това облекло, като „затворнички зад мрежа, отрязани от всякакъв социален живот и лишени от идентичност”.

Междувременно от самата партия на Саркози дойде доста интересно изказване. Парламентарният лидер на Съюза за народно движение Жан Франсоа Копе изтъкна, че забраната за носене на ислямски символи е част от мерките за защита на Франция от екстремисти.

Според критици на идеята за махане на бурките именно въпросните крайни ислямисти ще са най-облагодетелствани от предвиждания нов закон. Защото така ще влязат в любимата им роля на онеправдани, дори „жертви”, които трябва да се борят за свободата и правата си. На всяка цена!

А иначе по данни на френското министерство на вътрешните работи напълно покрити в страната ходят точно 367 жени...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
Прагматик-политикан преди 14 години
Ако и тук имаше бурки, г-жа Желева може би нямаше да я сполети тази участ. Ха, бурката не била "политическо оръжие"!
133
1
 
5
 
! Отговори
християнин преди 14 години
Моето виждане по въпроса е такова :На един общоприет плаж нудист не е желан....пообно е положението на нудистки плаж за човек с бански.....та с една дума,, нека всяка жаба си знае гьола....щом искат да се правят на плашила, да си ходят там, където това е прието за нормално......а ако толкова им се иска да живеят в цивилизована държава, то нека възприемат начина на поведение там....
132
0
 
2
 
! Отговори
глобализатор преди 14 години
Ми много хубаво!Само дето са закъснели!И то -много!
131
0
 
2
 
! Отговори
beliver преди 14 години
Ех, Османе!!! Исус е обещан на дядоти Адам и от него насам светът го е чакал. А сега той продължава да лекува хората и това е най-голямото свидетелство за това, че е Бог и всеки, който твърди друго е от Сатана
130
0
 
2
 
! Отговори
akinci преди 14 години
v turtsiya zaedno s atatyurk (1923) se vodi neprestana voyna s tezi islyamisti i tuka e zabranena burkata v ofitsialni mesta no v bg sa mnago po svobodni bg tryabva da bide bezmilostno kim tiya jivotni zashtoto dadeshli im malko prava nyama otirvane
129
0
 
5
 
! Отговори
romero преди 14 години
Според мен трябва да се приеме закон за премахването ,както ние спазваме техните правила отивайки на екскурзия или на работа в някоя силямска страна така и те трябва да се съобразят с наще християнски порядки ,а и никога не се знае кой е скрит под булото може и Бин Ладен да се разхожда в Париж маскиран като жена .
128
0
 
1
 
! Отговори
hm преди 14 години
az kato vidq takav 4ovek i me hvasta strah.ujas.nqkoi pat se zamislqm dali ne sa teroristi
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
одобрявам, или приемат ценностите на държавата, в която са имигрирали, или да се дръщат вкъщи
126
0
 
1
 
! Отговори
bonev преди 14 години
367 jeni dryg pat, az li4no jiveq vav FR ot 4g i sam vidql pone 20, a kato se ima napredvid 4e ne jiveq v Paris kadeto spred men ima dostaaaaa pove4e. 4isloto 367 ne e VQRNO spored men
125
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
Ami Sarko ne e boklyk kato na6ite mo6ennici,koito prodavat BNT na Dogan.Ako v FRANCE ako pysnat tyrski ***,ami francyzite 6te vzrivqt prezidenta. BG mage sa tyk v foryma a ne pred NS. Na koi my stiska da tragne protiv naroda!!??? Prodalgavaite da spite i ytre tyrcite 6te ....vachite geni,da6teri kakto na vremeto
124
0
 
2
 
! Отговори
Сатанаил преди 14 години
А ние тук в България НЕ искаме новини на турски език, но пък по една друга телевизия ВСЕКИ ДЕН дават турски сериали....ДО КОГА???ТОВА БЪЛГАРИЯ ЛИ Е???
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ОПА ГРЕШКА,НЕ Е ЗА ТЕБЕ,БЕШЕ ЗА *** ПО-ДОЛУ...
122
0
 
1
 
! Отговори
Machiavelli преди 14 години
Къв фез бе, ти въобще разбра ли кво искам да кажа? Я дай пак.
121
0
 
1
 
! Отговори
ДО Machiavelli преди 14 години
ЕПА АЗ КАТО ТИ ГЛЕДАМ ПИСАНИЯТА,МАЙ СИ ГОТОВ ЗА ФЕС!
120
0
 
1
 
! Отговори
РАДО преди 14 години
БРАВО ето това трябва да стане!
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да им оставят тия чаршафи , обаче да ги задължат да си скриват и очите .
118
0
 
1
 
! Отговори
Machiavelli преди 14 години
Аз съм на принципа, че само човек който си е в къщи може да си свали гащите и да ходи гол, чаткате ли ми метафората?
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
трием,а?
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За да съществуват тези "пингвини" там, явно някой е имал нужда от евтина работна ръка, следователно трябва да отчетеш и известни последствия от нещата. Не може само каймака .... нали?
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В България също се насажда радикален ислям. Радикалния ислям, с отношението си към жената, с призивите си за джихад е голямо зло за човечеството. Радикалния ислям иска да ни върне в средновековието. Забелязват се млади момичета в някои градове и села в Родопите и пиринско, които демонстрират фанатично вярата си. Някои казват, че тази тенденция била стимулрана от Турция. Аз не вярвам, по-скоро е от арабските ислямски държави. В Турция държавата води непрестанна война с ислямистите.