За първи път от 14 г.: Отряд разстреля затворник в Юта

Рони Лий Гарднър чакаше изпълнение на присъдата от 25 години
18 юни 2010 10:22,
246

Последната снимка на Рони Лий Гарднър, с която медиите разполагат - от 2008 година. Снимка: БГНЕС 

Американски затворник, осъден на смърт, бе разстрелян в Юта, в първата подобна екзекуция от 14 години насам, съобщи ВВС.

Рони Лий Гарднър, който 25 години чакаше изпълнението на присъдата си, почина малко след 12 часа тази нощ местно време (6 часа сутринта по Гринуич). Разстрелът стана факт малко след като и последното обжалване, подадено от адвоката на осъдения, бе отхвърлено.

49-годишният Гарднър е избрал точно разстрела за изпълнение на присъдата си преди този метод да бъде забранен от щата Юта през 2004 година.

От 1976 година насам той е едва третият човек, убиван по този начин в изпълнение на смъртна присъда.

Гарднър е осъден през 1985 година, след като застрелял адвокат. Случката се разиграла в съдебната зала, където срещу него вървяло друго дело за убийство.

Часове преди планираната екзекуция, Върховният съд на САЩ – най-високопоставеният в страната, отхвърли последното обжалване на Гарднър.

Губернаторът на Юта Гари Хърбърт също отхвърли молбата за отлагане на изпълнението на присъдата. Аргументът му беше, че адвокатите на осъдения не разполагат с нищо ново, което да представят пред съда.

 Във вторник Гардър е изял последната си вечеря: пържола, омар, ябълков пай, ванилов сладолед и чаша 7-up, след което започнал 48-часов пост.

Още по темата

Екзекуцията е извършена от отряд от петима мъже. Четири от пушките са били заредени с истински патрони, а петата е била с халосни, така че нито един от стрелците не знае чии са били фаталните изстрели. 

Гарднър е бил сложен на черен метален стол, завързан и с качулка на главата. На гърдите му е имало мишена, а преди изстрелите е имал възможност да каже нещо за последно.

Осъдените на смърт в Юта от десетилетия имат възможност да изберат как точно да бъдат умъртвени. Властите обаче забраниха разстрела през 2004 година и стандартен начин за изпълнение на екзекуция стана инжекцията. Методът обаче важи за затворниците, осъдени преди 2004 година, които са избрали точно разстрела. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вълчи инстинкт?!?!?!?! Пич ти си пълен ***. Вълчия инстинкт няма нищо общо с кучетата. Кучетата си имат кучешки инстинкт, вълците си имат вълчи инстинкт. Кой е спрял да учи още в трети клас а? А ти не си ли чувал за агресивни пичи въшки - такива дето без причина нападат хора. Хора с ниска лична хигиена и още по-ниска обща култура като теб.
205
4
 
6
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
до 209 ако гориш от желание да ти цепат сухия ***,*** на площад Македония,там чакат такива будали като тебе да ги оправят,та гарантирам ти че ще виеш като травестит
204
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще го кажа така - ти имаш право на възмездие ако си пострадал, но съдията няма право да убива човек ако не е лично засегнат.
203
4
 
1
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
не знаех че гориш от желание да живееш там:-)
202
3
 
2
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
хахахах! нямали умисЪл......ти ме уби! *** ти чувал ли си за агресивни кучета които нападат хора?Ей така без причина?Та те сьс вълчи инстинкт! не случайно след хиляди години еволюция хората са казали вълка нрава си мени но кожата си не!
201
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ааааааааааа ти си дубайското жиголо нали? Връщай се обратно да ти сцепват шейховете *** ***.
200
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами така е,като не се е родил в България.За това което е направил у нас щеше най-много да влезе в затвор за 2/3 години-в най-лошия случай.А ако е братовчед на маргините можеше и да изкарат че убития адвокат е получил инфркт
199
2
 
2
 
! Отговори
леле леле преди 13 години
А ти пък на *** ли се правиш или си?!?Животните не правят нищо с умисъл! - те убиват за да се прехранват и да живеят - тове е природа!Само хората са способни на тази гадост!
198
5
 
2
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
А кучетата трябва да получат смъртно наказание ако убият човек!и не ме карайте да поствам статията за Саудитска Арабия!
197
1
 
6
 
! Отговори
хххх преди 13 години
За какво разкаяние говориш, брат? Кви 5 лева... Аз място няма да мога да си намеря, ако знам, че *** която е убила мой близък диша! СМЪРТ! За такива хора няма друга присъда! А убийците на деца ако може и по 2 пъти да ги убиват, ама бавнооооо и мъчително!!!
196
0
 
2
 
! Отговори
степан преди 13 години
моля те само не казвай, че има по-пропаднала държава от нашата...Както и не наричай опълченците на Шипка (примерно) - убийци, защото са застреляли някой и друг турчин.
195
4
 
3
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
олеле ся щи ме разстрелят за това че съм убил мухата с мухоловка олелееее!А львовете в Африка като убиват антилопите,защо не ги наказват със смъртно наказание от страна на лъвовете и слоновете?:-)
194
0
 
2
 
! Отговори
www преди 13 години
много интересноооо, многооооода видим само дали така щеше да приказваш, ако този беше убил *** или баща ти...
193
6
 
1
 
! Отговори
http преди 13 години
Когато убиеш убиец и ти си убиец. "Око за око, зъб за зъб" е характерен девиз за юдеите и мюсюлманите, но не и за тези, които се имат за християни. Че форумът е пълен с озверели *** не ме учудва, все пак смъртно наказание и негови поддръжници има предимно в пропаднали страни и само в някои щати.
192
1
 
4
 
! Отговори
степан преди 13 години
Нормално, изпълнена е смъртна присъда. Да я има, или няма е морален въпрос. Такъв в света и така следва да се въприема. Нашият свят не е съвършен - помислете си за десетките други убийства които са извършени само по времето на тази екзекуция! Затова моля фалшивите моралисти да влагат по-малко патос в отхвърлянето на смъртната присъда като наказание...
191
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАСЛАРОВА Е ЗА РАЗСТРЕЛ! КРАДЛАТА ГАДНА!!
190
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато се изпълни смъртното наказание осъденият получава пълно изкупление за греха, а греха се прехвърля върху съдията и палача. Казано иначе - психопата отива в рая, а палача и съдията - в ада. Смешно а?
189
4
 
2
 
! Отговори
антон преди 13 години
Точно така ---това му се е падало на гадното ***". Вземаш ли живот и твоя трябва да се взема.
188
1
 
0
 
! Отговори
до 190 преди 13 години
Ти голям поругател-наказател се оказа бе ***. Да не мислиш че чакам съдебната система да ми оправя проблемите? А когато те докопам аз ще се разкаеш, гаранция. И то за броени минути. Знаеш ли аналния номер със газирано - каза ми го един приятел, бивш пандизчия, средно хората се разкайват за 30 до 45 секунди станаха ли ти яснички някои нещица :))))))))))))))))))
187
2
 
2
 
! Отговори
до 192 преди 13 години
Значи и смъртно наказание за простотия искаш да има а? А смъртно наказание за съседа дето опъва жена ти не искаш ли? Също така и смъртно наказание за оня дето те бутна в рейса а? Ако може и смъртно наказание за лош поглед? мухахахахахахах пич, ти си епохално *** и порядъчно злобен, забавляваш ме колко си безпомощен. Знам ги такива като теб - все някой друг ти е виновен за скапания мизерен животец и затова искаш смъртно наказание а? А ако ти пиян блъснеш дете дали още ще искаш смъртно наказание?