В Куба уволняват 1 млн. държавни служители

Обещават им да си намерят работа в частния сектор
14 сеп 2010 09:30, Елка Василева
94
В Куба уволняват 1 млн. държавни служители
Раул Кастро. Снимка: БГНЕС

Властите в Куба съобщиха, че ще съкратят около един милион работни места в държавния сектор, за да се помогне на икономиката на страната да се измъкне от тежката криза.

По думите на ръководството на кубинската федерация на труда около половин милион служители ще бъдат уволнени още през март идната година и ще могат да започнат собствен бизнес или работа в създаващите се частни предприятия.

Това е най-голямото разширяване на частния сектор от времето на кубинската революция от 1959 г., посочва ВВС.
Днес комунистическото правителство на Куба контролира практически всички сфери на националната икономика и е работодател на 85% от цялото трудоспособно население на острова.

Още по темата

„Нашата държава не може и не бива да поддържа производства, предприятия в сферата на услугите и други компании с изключително раздут бюджет и загуби, които нанасят щети на нашата икономика“, се казва в изявление на федерация на труда.

„Вариантите за започване на работа ще се разширят за сметка на нови форми на заетост извън държавния сектор, а също и индивидуални предприемачи, които в близките години ще наемат на работа хиляди хора“, се казва в документа.

Управляващата комунистическа партия даде да се разбере, че строгите правила, които ограничават частния капитал в страната, ще бъдат отслабени, като ще бъде увеличен броят на издаваните лицензи, които позволяват да се извършва индивидуална предприемаческа дейност.

На вече съществуващите частни компании за първи път ще бъде позволено сами да набират служители.

В момента много малка част от кубинците работят за себе си – като таксиметрови шофьори, фризьори или собственици на малки семейни ресторанти.

Процъфтява сенчестата икономика: хората работят без официално разрешение от държавата.

Председателят на държавния съвет Раул Кастро още през август заяви, че трябва да се намали ролята на държавата в икономиката.
 
„Трябва веднъж и завинаги да сложим край на това, че Куба е единствената страна в света, в която може да живееш, без да работиш“, каза той.

През последните две години икономиката на Куба преживява сериозна криза поради рязко намалялото търсене на експортни стоки, сред които никел, както и на съществено намалелия поток туристи.

Върху състоянието на страната влияе и търговското ембарго, наложено от САЩ, което е в действие от 48 години.

В интервю наскоро кубинският лидер Фидел Кастро, който поради лошото си здравословно състояние беше принуден да предаде управлението на страната на брат си Раул, призна, че социалистическият икономически модел на Куба е нежизнеспособен. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
12
 
! Отговори
Историк преди 13 години
Комунизма беше чумата на 20-ти веккомунистите правеха атентати, партизаните крадяха кашкавала от мадрите на трудолюбивите българи, после построиха лагери и избиха хиляди невинни хора, по политически причини.Накрая бай Тошо рече: "Социализма е едно недоносче"Кастро и той: "Ми то не работи"Само на Ким Чен Ир още не му е увряла главата - предполагам и той ще свърши като Чаушеско, до стената.
26
3
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 13 години
И като станели 52 щат на САЩ какво? До 1959 г. Куба е била "Слънчев бряг" за американците - кораби от Флорида за уикенда до Острова. Пиене,.бане, повръщане и айде неделя вечер обратно. Не си мислете,че кубинците желаят да стават един само обслужващ персонал на червените вратове.Всеки иска да живее нормално,но не и по този начин. Макар че у нас 20 год. вече зорлем ни правят на народ от камериерки и келнери.
25
2
 
9
 
! Отговори
Рт преди 13 години
27, на почивка в Куба е хубаво ако имаш долари или евро, но да си местен е съвсем друго. За всичко трябва да се редиш на опашки с купони и въпреки това има доста дефицитни стоки, като тоалетна хартия, месо и т.н. Единственият им късмет е, че зимата не трябва да отопляват! Ако бяха по на север до сега половината население щеше да е уряло от студ!Да не говорим за това, че ти имаш избор да отидеш в Куба на почивка, докато средния кубинец, дори да иска няма да го пуснат да отиде на Слънчев Бряг!!!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"...Фидель Кастро отказался от своих слов о неработающей кубинской экономической модели. Бывший лидер Острова Свободы сообщил, что в интервью американскому изданию, что его слова неправильно истолковали. Более того, Кастро заметил, что под "неработающей моделью" он имел ввиду капиталистическую систему...."***...
23
2
 
2
 
! Отговори
miro преди 13 години
i te zapo4vat da razbirat, 4e s komunizam se varvi nazad, a ne napred. koga na6te agonizira6ti komunisti 6te go razberat? kapitalizma e trudno ne6to, no ako si kadaren moze6 da napravi6 bogatstvo ako ne si.....
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков пръв го каза това за съкращенията. Опитват се да го имитират!
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кастро никога не е казвал това че моделът не работи. Това че ти четеш единствено днес.бг неозначава че всичко е вярно. В другии медии имаше много точно и ясно опровержение на тази измислена новина. Е кой е заблуденият се питам......Наивни пъпчиви тинейджъри :)
20
4
 
24
 
! Отговори
Пич преди 13 години
Хахахахаха, хаааааааааахахахахах, хоооооохахахахах, хиихихи, оххх чакайте малко, че се просълзих. Фидел ме кефи максимално, честно ви казвам. *** тази държава 50 години, подиграва се с хората и накрая заяви, че нещо не работел модела :)) Не може да не им се възхищаваш на комунистите, за момент дори човек може да си помисли, че те наистина вярват в невероятната идея за равенството между хората и диктатурата на пролетариата :) И накрая преди да ритнат камбаната - "Амиии, нещо не работи модела" :))
19
2
 
9
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Абе там хората живеят като *** ден за ден, обаче като цяло не им пука много много и за разлика от нас са щастливи въпреки,че са много по-зле от нас, въпрос на манталитет и психика!
18
1
 
1
 
! Отговори
za 18 преди 13 години
Men niama , no vas sys sigurnost shte vi vzemat - karo drugari po idei :))
17
3
 
1
 
! Отговори
Мечта преди 13 години
Не е важно на кой камион ще се качиш да отидеш на работа-важно да имаш работа,да можеш да отидеш,да си получиш заплатата,да си спокоен,доволен,щастлив,да не те е страх ОТ ЖИВОТА --Напоследък Фидел Кастро взема думата,дано вземе и управлението /брат му може би тръгва в грешна посока/ Дано не е така
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може и да е така. Все пак, аз предпочитам да не вярвам на хора които ме лъжат с "новините" , защото си представям щом лъжат и манипулират с новини и информация какво биха правили ако са на власт....
15
1
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 13 години
Не бе! Нека да живее Кастро, че да видиш как ще се стовари отгоре му всенародната любов :))
14
3
 
2
 
! Отговори
za 14 преди 13 години
Kogato vi natovarim na vlaka za S.korea i shte go promenim.
13
1
 
1
 
! Отговори
za 3 преди 13 години
ne samo bogatite..........a jenite sa evtinki kato v Tailand....
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мило дете,щом имаш компютър и свободно време за да пишеш тук, отдели няколко минути и прочети данни за икономиката на Куба, брутния им продукт на калпак от населението и вероятно сама ще стигнеш до извода какво представляват безплатните закуски в Куба
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо ти липсва образование струва ми се. Непомня Китай да са сменяли политическата система, но щом ти знаеш явно това си научил от вестниците...
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАСТРО КАТО ПУКНЕ ,КУБА ЩЕ СИ СТАНЕ ПАК 52 ЩАТ . , И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО
9
3
 
7
 
! Отговори
Фидел Брадата преди 13 години
Рядко се случва да закъснее транспорта, вярно е!!! Но е така понеже няма градски транспорт!!! Когато отидеш в Куба и видиш какъв им е транспорта, ще спреш и да четеш глупости. Междуградския например са открити камиони с пейки, спира и се мяташ отзаде, ако се вредиш, щото във влака като видят кубинец да пътува го питат откъде пари за билет? Месечната ти заплата е по-малка от цената на билета, откъде пари Хосе? Ако си от компартията обаче може.
8
2
 
7
 
! Отговори
VERGASER преди 13 години
Предоследния бастион на комунизма си отива.