В Куба уволняват 1 млн. държавни служители

Обещават им да си намерят работа в частния сектор
14 сеп 2010 09:30, Елка Василева
94
В Куба уволняват 1 млн. държавни служители
Раул Кастро. Снимка: БГНЕС

Властите в Куба съобщиха, че ще съкратят около един милион работни места в държавния сектор, за да се помогне на икономиката на страната да се измъкне от тежката криза.

По думите на ръководството на кубинската федерация на труда около половин милион служители ще бъдат уволнени още през март идната година и ще могат да започнат собствен бизнес или работа в създаващите се частни предприятия.

Това е най-голямото разширяване на частния сектор от времето на кубинската революция от 1959 г., посочва ВВС.
Днес комунистическото правителство на Куба контролира практически всички сфери на националната икономика и е работодател на 85% от цялото трудоспособно население на острова.

Още по темата

„Нашата държава не може и не бива да поддържа производства, предприятия в сферата на услугите и други компании с изключително раздут бюджет и загуби, които нанасят щети на нашата икономика“, се казва в изявление на федерация на труда.

„Вариантите за започване на работа ще се разширят за сметка на нови форми на заетост извън държавния сектор, а също и индивидуални предприемачи, които в близките години ще наемат на работа хиляди хора“, се казва в документа.

Управляващата комунистическа партия даде да се разбере, че строгите правила, които ограничават частния капитал в страната, ще бъдат отслабени, като ще бъде увеличен броят на издаваните лицензи, които позволяват да се извършва индивидуална предприемаческа дейност.

На вече съществуващите частни компании за първи път ще бъде позволено сами да набират служители.

В момента много малка част от кубинците работят за себе си – като таксиметрови шофьори, фризьори или собственици на малки семейни ресторанти.

Процъфтява сенчестата икономика: хората работят без официално разрешение от държавата.

Председателят на държавния съвет Раул Кастро още през август заяви, че трябва да се намали ролята на държавата в икономиката.
 
„Трябва веднъж и завинаги да сложим край на това, че Куба е единствената страна в света, в която може да живееш, без да работиш“, каза той.

През последните две години икономиката на Куба преживява сериозна криза поради рязко намалялото търсене на експортни стоки, сред които никел, както и на съществено намалелия поток туристи.

Върху състоянието на страната влияе и търговското ембарго, наложено от САЩ, което е в действие от 48 години.

В интервю наскоро кубинският лидер Фидел Кастро, който поради лошото си здравословно състояние беше принуден да предаде управлението на страната на брат си Раул, призна, че социалистическият икономически модел на Куба е нежизнеспособен. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
4
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
КУБА е изключително добре организирана СОЦИАЛНА държава. Там всеки ползва безплатно жилище /в Куба няма бездомници/, ползва безплатна храна /прословутите купони които всеки задължително получава/, ако работи получава и заплата в пари, абсолютно безплатно образование, безплатен градски транспорт, безплатно здравеопазване /което е на световно ниво, чиито модел е препоръчван от СЗО да бъде прилаган в развиващите се страни/, и още много други социални блага, заради които народа тачи и обича ФК.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Думи на тотално провалил се, вечно недоволен и критикуващ незнаещ какво иска човек. Ти си толкова заслепен от злобата и зависта си, че не искаш, а и не можеш никъде да видиш нищо добро и положително. Къде са тези роби бе Работещ? Къде в Китай или България има роби? Май само в твоята глава има роби! Като не ти харесва да работиш някъде просто се махни от там - нали си много спосеб отиди някъде където ще те оценят по достойнство.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо много познато ми звучат нещата 1988 -а бай Тодор взе да говори за нов икономически модел указ56 разрешаваш частната дейност .Хората наивно хукнаха да създават частни фирмички.А управляващата комунистическа върхушка на едри хапки започна да изяжда създаденото от народа до този момент.След това подпалиха държавата от всички страни унищожиха армия и полиция като на тяхно място създадоха криминални структури и се отдадоха на блажено крадене и така до ден днешен .
44
2
 
2
 
! Отговори
za 38 преди 13 години
Nashiat prehod v sravnenie s 4ili i Kitai bi ti izglejdal, kato edno priatno pytuvane.........ama se ogramoti, iavno si nedou4ena rojba na demokraciata.............uspeh
43
1
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Общото между Мао и сегашните в Китай, червено, е че са чарвени като тебе и цялото им котило от ***, до девето коляно, само граби - сега като "капиталисти", а некомунистите бачкат и обират негативите от вашето "управление". Като е толкова успешен "китайският икономически модел", защо не бягат от САЩ в Китай, а все обратно? Като е толкова благоприятно "държавното регулиране на финансовата сфера", защо го правят само при "криза"?
42
2
 
1
 
! Отговори
za 47 преди 13 години
Iskam spravedlivo razpredelenie.............i ne samo az, i ma dostaty4no primeri 4e e vyzmojno, no moiat slu4ai e 4asten i bez zna4enie
41
2
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Как хубавко си пасвате с другия Анонимен, бравос. Няма значение кой управлява, само да е от тия, дето ще ви дадат да плюскате и да се правите на велики. Като в Китай, например - робите да бачкат, а вие - копелетата на червената "аристокрация", сега вече и "буржоазия", да папате и да давате акъл. А демокрацията - остава си в древна Гърция (ама и там се е крепяла на робите). "Няма значение, дали котката е черна или бяла, само да лови мишки" и ДА ВИ ГИ НОСИ НА ВАС.
40
3
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 13 години
А ти какво искаш работниците да прибират печалбити, а компаниите да работят за парче хляб? Въпрос на време е китайците да станат нацията с най-много милиардери.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правилно. Икономиката е просто един от инструментите на управление на една държава. Но *** го обяснявай на необразовани а образУвани ***.Няма значение кой те управлява, ако той изповядва КултУрата на - кражба, предателство, разврат, гига-толерантност за да има корист, то тогава държавата загива.
38
0
 
0
 
! Отговори
Boll преди 13 години
ааа, ще има "трабахо си, фиеста но" май накрая
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо не разбирам защо намесвата политиката в икономическа тема. Без значение дали в дадена страна води лява или дясна политика, тя има ИКОНОМИКА - Китай, а бъдещ икономически титан като Бразилия показаха на целия свят, че лявата политика не противоречи на пазарната икономика. Истината е че комунизъм в чист вид е утопия /тотално неприложим/, а демокрация е приложима само при много малки общества подобни на тези от древна Гърция, така че както винаги истината е някъде посредата.
36
0
 
2
 
! Отговори
norm преди 13 години
Един анонимен упорито се опитва да ни втълпи в главите,че Куба е комунистически рай.Питам се две неща,какво той прави още тук,след като за разлика от кубинците може да замине където си иска и защо ли комунистите във форумите обикновено са анонимни,дали това не е остатък от конспиративните времена на партията.
35
0
 
1
 
! Отговори
za 40 преди 13 години
Oshtoto e ''poslednite 20 godini'' .............neshtata ne vinagi sa bili takiva i se razvivat.......a Kitai e edna rabotilnica, kydeto rabotnicite rabotiat za hliab , a pe4albite ostavat v korporaciite
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно така, за да научиш и други езици, трябва АКЪЛ. За да можеш да анализираш информация, трябва АКЪЛ. За да можеш да решаваш математически задачи, трябва АКЪЛ . Изглежда на теб това ти липсва...
33
3
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 13 години
И какво общо има между най-успешния в световен мащаб китайски икономически модел в последните 20 години и културната революция на Мао? Глобалната финансова криза показа, че ултра свободната пазарна икономика проповядвана от САЩ не само, че не е перфектната икономическа система, но е че е доста уязвима и нестабилна. Въпреки кризата китайската икономика продължава да расте с големи темпове като доказателство, че държавното регулиране във финансовата сфера е благотворно за икономиката.
32
3
 
7
 
! Отговори
Червената пъпчица преди 13 години
Айдеее ....и комунистите в Куба се ос*рахами то само с крадене не ставатрябва и акъл :)
31
5
 
2
 
! Отговори
za 33 преди 13 години
Smesko, ti ne si 4uval za ''kulturnata '' revolucia v Kitai i za Pino4et..........
30
1
 
7
 
! Отговори
.. преди 13 години
Клетата Куба, колко години я държат тези генерали в нищета и крепостничество. Дотам, че младите и хора да се опитват да преплуват 100те километра до флорида. Това е отчаянието породено от застоя, който тоталитарната система неминуемо налага в стопанския живот. Навремето СССР им плащаше сметката, но вече 20 години няма кой (освен Чавес), и май има раздвижване в Куба. Ясно е че ако правят реформи ще настъпи социално разслоение и възрастните ще останат с нищо, но статуквото е без алтернатива.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вуте, снищо не е по лошо да си добър келнер или камериерка, спрямо това да си добър специалист в един автомобилен завод!Проблемът на българите е, че искат без работа да изкарват пари и се мислят за голяма работа! Ако сравниш обслужването в България и Турция например, ще разбереш, че ние де факто нямаме нямаме келнери и камериерки, а само хора с претенции да са такива, но без нула познания за професията!
28
2
 
11
 
! Отговори
Росен преди 13 години
Дано Куба тръгне по чилийския и китайския модел към пазарна икономика и с диктатура да гради капитализма! Най-болезнено ще е ако изведнъж им се стовари демокрацията върху главата, както стана в Източна Европа!