В Куба уволняват 1 млн. държавни служители

Обещават им да си намерят работа в частния сектор
14 сеп 2010 09:30, Елка Василева
94
В Куба уволняват 1 млн. държавни служители
Раул Кастро. Снимка: БГНЕС

Властите в Куба съобщиха, че ще съкратят около един милион работни места в държавния сектор, за да се помогне на икономиката на страната да се измъкне от тежката криза.

По думите на ръководството на кубинската федерация на труда около половин милион служители ще бъдат уволнени още през март идната година и ще могат да започнат собствен бизнес или работа в създаващите се частни предприятия.

Това е най-голямото разширяване на частния сектор от времето на кубинската революция от 1959 г., посочва ВВС.
Днес комунистическото правителство на Куба контролира практически всички сфери на националната икономика и е работодател на 85% от цялото трудоспособно население на острова.

Още по темата

„Нашата държава не може и не бива да поддържа производства, предприятия в сферата на услугите и други компании с изключително раздут бюджет и загуби, които нанасят щети на нашата икономика“, се казва в изявление на федерация на труда.

„Вариантите за започване на работа ще се разширят за сметка на нови форми на заетост извън държавния сектор, а също и индивидуални предприемачи, които в близките години ще наемат на работа хиляди хора“, се казва в документа.

Управляващата комунистическа партия даде да се разбере, че строгите правила, които ограничават частния капитал в страната, ще бъдат отслабени, като ще бъде увеличен броят на издаваните лицензи, които позволяват да се извършва индивидуална предприемаческа дейност.

На вече съществуващите частни компании за първи път ще бъде позволено сами да набират служители.

В момента много малка част от кубинците работят за себе си – като таксиметрови шофьори, фризьори или собственици на малки семейни ресторанти.

Процъфтява сенчестата икономика: хората работят без официално разрешение от държавата.

Председателят на държавния съвет Раул Кастро още през август заяви, че трябва да се намали ролята на държавата в икономиката.
 
„Трябва веднъж и завинаги да сложим край на това, че Куба е единствената страна в света, в която може да живееш, без да работиш“, каза той.

През последните две години икономиката на Куба преживява сериозна криза поради рязко намалялото търсене на експортни стоки, сред които никел, както и на съществено намалелия поток туристи.

Върху състоянието на страната влияе и търговското ембарго, наложено от САЩ, което е в действие от 48 години.

В интервю наскоро кубинският лидер Фидел Кастро, който поради лошото си здравословно състояние беше принуден да предаде управлението на страната на брат си Раул, призна, че социалистическият икономически модел на Куба е нежизнеспособен. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 13 години
Е то се вижда колко са ти познанията на теб - над 90% от етническите китайци в САЩ са поне 2 поколение американски граждани, емигрирали главно след втората световна война, а техния брой е около 3.5 млн.
66
1
 
1
 
! Отговори
коко преди 13 години
Да, вече се размириса достатъчно...Време е да се измиеш. В Байкал има достатъчно вода. При това е дълбоко.
65
2
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Отказвам се, да "споря" с тебе. Щом "най-добрата икономика е тази която расте", значи, просто си икономически неизкушен. Освен, че досега нищо не можа да ми "обясниш", няма и нужда. Не знаеш, а и понятията ти са елементарни и елементарно сбъркани. А аз, за жалост, не съм далече от икономиката, ами направо съм в *** й. За да могат момченца като тебе да ме "учат".
64
5
 
5
 
! Отговори
фирмаджия преди 13 години
Куба е страхотна страна. Който веднъж е ходил там, не може да я забрави. Лошото е, че американците ограничават Куба отвсякъде - в международните организации, в търговските среди и съвсем нормално е да са в такова състояние. ВИНАТА, ОБАЧЕ Е АМЕРИКАНСКА.
63
1
 
4
 
! Отговори
Препатил преди 13 години
Абе като почнеш да работиш за чинийка ориз друга песен ще запееш .Аз имам над 30приятели и познати които от години работят извън България аз самия ходя и се връщам.Да ти кажа честно не само не знам но не съм и чувал на някой и през ум да му е минавало да си изкарва прехраната в този описан от теб ,,рай".Вероятно си голям патриот или още по вероятно синче на някой от комунистическата *** която ни разгони по чужбините за да живеем що годе нормално.Та чудя се що чиниш тук!?
62
1
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 13 години
Ако трябва да сме точни, всички големи и въобще уважаващи себе си компании имат представителство в Шанхай - това е може би най-големия финансово-търговски център в света.
61
3
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Абе, момченца, мислех си, че вие, не че сте толкова загубени, ами така ви изнася и затова пишете агитационни глупости, ама вие май наистина хич не вдявате. Какво му е "правото" на 55? Че американците бягат в Китай ли? Колко "страшно много" американци и пр. има в Шанхай? 100 000 има ли? А Шанхай колко милиона е? Ами Китай колко милиарда е? Ами колко китайци годишно се преселват в САЩ? Там "чайнатауните" откъде са и защо растат и никнат като гъби? Не знам, да се смея ли, да плача ли.
60
1
 
0
 
! Отговори
И Пиргов преди 13 години
Ква администрация бе - я марш на тръстиката, че ми свършва рома. : ))
59
2
 
8
 
! Отговори
Анчо от Куба преди 13 години
Ти ходил ли си в Куба да видиш колко е "безплатно"виждал ли си в каква мизерия живеят, старите полусрутени сгради и 30 годишни автомобили, режима на тока, купоните за хлябтам нямат дори телефон , нито сателит, нито комютри , нито интернетнеща които дори нашите *** иматиди да видиш, тогава приказвай колко било "социално"
58
2
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 13 години
Напротив най-добрата икономика е тази която расте - растящата икономика създава огромни възможности във всеки един аспект, но какво да ти обяснявам ти не възприемаш нищо, а и е очевадно, че не си си много далаче от икономиката.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то в куба "частни служители" май няма - и фабрики и селско стопанство - всичко им е държавно
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номер 55 е прав. Наистина в Шанхай има страшно много чужденци и най-вече Американци..
55
1
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Абсолютно си прав, че въпросът е на гледна точка. Това, че двама българи и двама украинци са добре заплатени в Китай, няма НИКАКВО отношение към масата от китайци, които работят за стотинки. Естествено, на западните мениджъри, а и на тези от постсъветското пространство - бивши "другари", им плащат добре, даже и един вид "вредни", но това не е оппределящо за жизнения стандарт в Китай, нито за икономиката. Улавям се, че пиша азбучни истини.
54
1
 
7
 
! Отговори
Червената пъпчица преди 13 години
ххааа :) всичко в Куба безплатно викашкакто безплатното сиренце в капана за мишки11 милиона кубински мишоци, пазени от червения Котарак да си ги хапва за закуска.понякога някой мишленце успява да се измъкне, да намери лодка и да отплава за САЩно ако Котарака го хване - горко му
53
1
 
3
 
! Отговори
работещ преди 13 години
На мене - не знам, но на тебе явно почти нищо не ти е ясно. Растеж от 10% годишно при много ниска база още съвсем не води до благоденствие. А именно то е критерий за успешност на икономическия модел, не темповете, те са относителни. Динамиката е важна, но не определяща. Не зная колко са я усетили "кризата" в Китай, те, МНОЗИНСТВОТО, са толкова бедни, че едва ли. А да ми сочиш "миграция" на мениджъри към Китай като критерий за привлекателност на страната е просто смешно. А и декламираш.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами аз съм ходил в Китай, въпреки че кометара ти е за друг. Имам приятели които работят там и съм ходил на гости. Мъж и жена Българи и двама украинеца. Заплатите им бяха 1500$ в този диапазон. Това че в селцата Китайците взимат малко е въпрос на конкуренция и образование. Въпрос на гледна точка.
51
0
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 13 години
А от къде идват тези социални придобивки според теб? Може ли една държава просто така да реши да направи всичко безплатно? Кой, защо и на каква цена би произвел тези стоки и услуги, които се явяват социални придобивки? Опита показва, че прекалените социални придобивки, поддържането на голяма армия и т.н. неизбежно водят до икономически колапс.
50
1
 
1
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Няма да коментирам поредната ти порция от глупости. Ако ти харесва в Китай - ходи там. Само да те успокоя за мене - по вашите, червените критерии, никак не съм провален, даже бихте ми завидили. Работя за червени мошеници като вас, но съм ги дресирал да ми плащат по- добре отколкото на повечето от вас. И то, не от днес. А вас, даже не ви и съжалявам.
49
0
 
0
 
! Отговори
мрон преди 13 години
Принципно си прав но и ,,norm" по ми звучи като партизанско име отколкото като реално.
48
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 13 години
Толкова неща не са ти ясни, че незнам от къде да започна! Колко китайци са избягали в САЩ? Напротив огромно количество западни мениджъри се стационираха в азиатската финансова столица Шанхай. Когато една икономика расте средно годишно с 10% близо 20 години, това е повече от успешен икономически модел! И в Китай държавата винаги е контролирала финансовата сфера и именно за това там кризата почти не я усетиха.