Русия призна за Катин

Отговорността за разстрела на над 22 хил. поляци е на ръководството на СССР
Обновена: 27 ное 2010 05:44 | 26 ное 2010 23:33,
109

Снимка: БГНЕС

Руският парламент излезе с декларация, в която се заявява, че отговорността за разстрела на полските граждани през 1940 г. в Катин е на ръководството на Съветския съюз.

„Катинското престъпление е било извършено по пряка заповед на Сталин и други съветски ръководители”, се казва в заявлението.

Долната камара на руския парламент изрази „дълбоко съчувствие към всички жертви на необоснованите репресии, на техните роднини и близки”.

Депутатите подчертаха още, че „технологията на масовите убийства” се е използвала срещу хиляди съветски граждани, разстреляни в периода от 1936–1938 г.

Руският парламент изразява надежда за „начало на нов етап в отношенията между нашите страни, които ще се развиват на основата на демократичните ценности”.

В документа се посочва необходимостта да се продължи изучаването на архивните документи, както и уточняването на списъците на загиналите, съобщи Интерфакс.

През октомври 2010 г. президиумът на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация прие декларация, в която нарече официалната версия за събитията в Катин „един от най-големите политически митове на 20 в.”

Комунистите настояват, че съществуват „неоспорими документално потвърдени факти и свидетелства”, според които поляците са били разстреляни през есента на 1941 г. от немските окупационни власти, след завземането на Смоленска област.

Съществуват обаче документи, потвърждаващи съпричастността на съветското ръководство към разстрела. Намерена е записка от Берия към Сталин, датираща от март 1940 г., с предложение да бъдат разстреляни полските офицери.

Отговорността на съветските власти за масовото убийство в Катин е призната още през 1990 г. от Михаил Горбачов.

През 1942 г. строителни работници, копаещи под ръководството на германските въоръжени сили, откриват близо до вилната местност Катин ров, пълен с неразложени трупове.

Сред жертвите са полски войници, офицери, представители на интелигенцията, едри собственици – „цветът“ на полската нация: генерали, адмирали, полковници, подполковници, майори, капитани, подофицери, армейски свещеници, едри земевладелци, служители, редници, бежанци; университетски професори, физици, няколко хиляди адвокати, инженери и учители; повече от 100 писатели и журналисти и над 200 пилоти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Сталин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
12
 
9
 
! Отговори
Крис преди 13 години
А, кога антикомунистите ще се извинят за зверствата на царска България, за хилядите измъчвани и избити работници , заради това , че са искали по-добри условия на труд и да имат да преживяват, кога ще се извинята за ЗЗД (закон за защита на държавата) , заради който са избити толкова интелектуалци и младежи ? Хайде стига сте гледали само едната страна на нещата, бъдете обективни , докато гледаме само това , което ни оттърва, все ще сме на този хал.
81
5
 
10
 
! Отговори
европеец преди 13 години
лелелеле, чета и не мога да повярвам на очите си, добре, че няма звук... драги "коментатори" преди да пишете за едно нещо, което сте прочели, направете си труда да прочетете повечко, а не да се ограничавате в два-три реда... такива глупости се изписват, колкото да си начешат крастата някои.... Това е едно от най-позорните събития, за които Русия най-сетне си призна..... а колко още има..
80
19
 
7
 
! Отговори
сръ преди 13 години
Полските *** много да внимават как се отнасят с Велика Русия, за да не им се случат още няколко такива Катина!
79
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ясно, избиваш интелигенцията на една държава и тя остава осакатена, затова поляците са такива *** днес. Добре е, че в България сме имунизирани срещу такъв тип агресия по простата причина, че интелигенция няма :)
78
10
 
11
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
АТИЛА,здрасти! Как е днес? Пак си се изпъкнал от стаята и си докопал компютъра на доктора,а?
77
12
 
16
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
Джудже, ние сме цивилизована държава..Пречите ни ..Пречите за нашето развитие , като изостанала, прогнила империя на злото..Изостанала и в политическо , и в икономическо , и в културно отношение ...))
76
13
 
12
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Хах! Тебе ли ще питат,бре!"Скоро ще имаме връзки и за друг газ" - я ме светни за "другия" газ!
75
13
 
19
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
Джудже кагебейско ,НИЩО не искаме от вас ..Нищо..Не ви искаме петата колона , "мечтите" ви пак да се настаните тук, не ви искаме и руската мАФИЯ , и смесените ви фирми ,не искаме да ви виждаме , даже...Не ви искаме и "евтиния" газ и "евтиния" бензин...Скоро ще имаме връзки и за друг газ ..Не искаме муртите ви - които съсипаха 50 години от живота на европейска България..И *** ви руски, даже не искаме..От такива семейства-*** - се плодите-мешаните *** с лош български език ..Не ви искаме и олигарсите и "технологиите" , и атомните ви централи ..А като се ометете и от Камчия и от имотите - на руските мафиоти - по морето - още по- добре..Нормалните в България -не ви искаме , кагебейски джуджета:))))))
74
5
 
8
 
! Отговори
US АRMY преди 13 години
Амчи не позна! Айде,бегай да почетеш малко за събитията и тогава ръси глупости! А бе,ти да не си USARMY? Нещо се криеш,ама пак си използвш цитати. Ко стана? Да не скъсахте със странджата? Хи-хи-хи!
73
10
 
24
 
! Отговори
гларус преди 13 години
Що, да не вярваме, ва? Те поне дават нещо, а индусите само взимат? Я си купи *** за 1 лев и да видиш как бързо от изискан съвременен европейски тип, ще се превърнеш във фучаща, беснееща и псуваща фурия из къщи? Купи си и контакт и фенерче и ще научиш всички нецензурни изрази по света за половин час! Руснаците дават петрол, нефт, други неща, а ония само ни вземат. А и аз предпочитам данайка за женка, вместо разгневена и фучаща хиндуистка, мятаща ножове из стаята в името на Буда, Кришна...
72
20
 
12
 
! Отговори
ано преди 13 години
След като приключи по спешност с Качински, сега Кремъл май е готов за реверанс към новия Коморовски. Той изглежда удобен и вече говори за процес на "помиряване" между Русия и Полша. Пък и предстои посещение на Медведев във Варшава. Колко му е да признаят набързо една от болшевишките жестокости в името на газовата експанзия."Не вярвайте на данайците, дори когато ви носят дарове."
71
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А за разстрела на тия ***,какво правят в СССР на свадба ли бяха поканени или що?----------------- Те изобщо не са ходили в СССР, обратното, руснаците са нахлули в Полша, ударили са ги в гръб, после са ги пленили и разстреляли като кучета. Недей се излага да пишеш като си далече от шосето....
70
4
 
11
 
! Отговори
с. преди 13 години
За доходите си прав!Най-ниската средна заплата не само в ЕС,но и на Балканите е в България!За цените обаче не си прав!Телефоните ни са най-скъпите в Европа!В Испания например кило свинско е под 3 евро!Да не говоря за други цени!Приказките,че в България е евтино са просто легенди!Евтин е сектора на услугите,кръчми и такива неща!Но е евтино в сравнение с белите държави!Като се замислиш процентно колко от заплатата си дава германеца за кръчма и ти хич не е тънко честно казано!Та така...
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пич, не цените ни са безумни /дори са си съвсем нормални/ , а доходите - това е проблема!
68
4
 
10
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Произнесохме се и по тази тема - кой от кой по-компетентно, кой от кой по-интелигентно ----- Аз пък бих искала да разбера с кой народ бихме могли да се сприятелим, коя партия бихме уважавали, кои митингуващи бихме подкрепили, какво правителство бихме одобрили ---- С други думи къде сме ние, кои сме ние, какви сме ние, какви бяхме, какви сме и какви би трябвало да бъдем ---- Аз мога да кажа следното - не искам да бъдем такива, каквито СМЕ
67
3
 
28
 
! Отговори
Карандаш преди 13 години
А кога БКП/БСП ще се извини за хилядите безследно из4езнали,за "Народния" Съд, за 45 години комунизъм,за 20 г грабеж , обезли4аване и обезкървяване на българския народ наре4ен демокрация,.........никога !!!
66
4
 
18
 
! Отговори
2,5 преди 13 години
учил сам философия,но не в България и се изучава философията на Маркс,няма нищо общо с азиатския див комунизъм които ни наложи СССР...много бързо забравихме лагерите в Белене,Ловеч и другите,и затова другарите се чувстват недосегаеми....и ще продължават докато има *** да им вярват в социалната политика...
65
12
 
18
 
! Отговори
Незнам нечух невидях преди 13 години
Този с белязаната глава трябваше да си разорава целината с трактора а не да се занимава с политика,селянията му няма край,продаде всичко на запада и се направи на най големия демократ,***.А за разстрела на тия ***,какво правят в СССР на свадба ли бяха поканени или що?Защото на свадба се ходи с ЦВЕТЯ а на война с оръжие така че НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА И НЕ ГИ ОРЕВАВАЙТЕ ТОЛКОВА.Защото и ЯПОНЦИТЕ ако ревнат тяхния рев ще бъде.....
64
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоест, онова, което е вършено у нас зад паравана на названието "Народен съд", има аналог. И до днес се чувстват в България последствията от онзи геноцид - унищожаването на голяма част от цвета на нацията. Руският парламент е предприел достоен акт - признанието и извинението няма да възкресят жертвите, но поне да се сложи край на непристойните опити за изопачаване на една историческа истина.
63
3
 
20
 
! Отговори
с. преди 13 години
Няма как да станем високоразвита държава!Всичко е в ръцете на червената мафия!Наистина звучи клиширано,но това е неоспорим факт!В България живот,бизнес и бъдеще има само за УБО,ДС и тяхното потомство!И всички работим за тях!Защо в България цените са безумни и никаква конкуренция не ги сваля!Ами щото си се разбират!Ако се опиташ да нарушиш статуквото ще те смачкат!Където е стъпил комунист оправия няма!