Започна лов на журналисти в Кайро

В египетската столица въведоха тотална забрана да се снима
Обновена: 3 фев 2011 22:51 | 3 фев 2011 22:17,
36
Започна лов на журналисти в Кайро
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Полицията и хората, които наричат себе си поддръжници на президента на Египет – Хосни Мубарак, започнаха истински лов на фото- и телевизионни журналисти в Кайро, предават кореспондентите от египетската столица.

Изглежда, в Кайро е въведена тотална забрана да се снима. Дори местните жители нямат това право. В сряда сутринта отношението към снимащите журналисти е било добро, кореспондентите са ходили спокойно и са снимали всичко, което искат.

"Всичко се промени рязко след сблъсъците на площад Тахрир в сряда. Започна истински лов. Два пъти се опитват да ми вземат камерата на площада, в тази му част, където се намират поддръжниците на Мубарак, но успях да се изплъзна", разказва кореспондентът на РИА Новости.

Още по темата

Щом на площада или на улиците се появи човек с фотоапарат, дори "сапунерка", към него веднага притичват хора, крещят: "Не снимай", в най-добрия случай само му взимат камерата или статива, но може и да му нанесат и побой.

В същото време опозицията заявява, че чака журналисти на барикадите и е готова да ги защитава, но хората на Мубарак не дават достъп до барикадите. Около площада се водят боеве, хората хвърлят камъни един срещу друг и бутилки със запалителни смеси.

"Фотожурналистите са принудени да търсят високи места, за да снимат. Но местните жители не ги пускат в домовете си, боят се, че полицията или поддръжниците на Мубарак ще им създават проблеми", разказва фотокореспондентът.

Невъзможно е да се работи и в хотелите – охраната задължава да се остави цялата фото- и видеотехника на съхранение в касата, а ако някой снима от балкона, охраната влиза в стаята и му взима техниката.

Служителите на хотела, в който е отседнал кореспондентът на РИА Новости, раздали брошури на гостите с изискване да не споменават името на хотела в съобщенията и със забрана да се снима вътре и извън зданието.

"Пишещите журналисти с европейски вид на улиците се задържат, проверяват се документите им, но после ги пускат, а тези, в които намерят камера, може да си имат големи проблеми. Дори местните не могат да снимат", разказва журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 13 години
до 100% *** Коптите не правят изобщо нещата, които си написал - ограмоти се малко!Те са си обикновени хора - християни. Обрязването на момичетата се прави в мюсюлманските страни в западна Африка - Мавритания и т.н. Плюс това не се прави масово, а само от отделни племена.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наситина стана така, както народът казва, тоя Мубарак иска само време да смаже бутовете и играе двойна игра за пред Запада, най-добре е вече да сдава фронта и да ги оставя да си правят каквото си искат - явно него не го искат, дори и да си плати на шепа хора.А пък какво ще "избере" египетския народ - то е ясно, че човек като е гладен и нервиран, вероятността да направи правилен избор е много малка.
32
4
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
евала на египтяните че се организираха за толкова рядко срещано нещо - защитиха си президента. по цял свят историята протича различно - шайка *** беснеят по площадите от името на "народа", и накрая властта кляка, докато мирните хора само мърморят под мустак. после всички реват как нещата се сговнили, като най-много реват тези дето са скачали по площадите. половината си признават че скачането е било грешка, но другата половина тъпо и упорито твърди че просто "ТЕ" още управляват в сянка
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 13 - Ти си за лечение . В Карлуково още има места. Създаваш си митове и изглежда им вярваш.
30
3
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
Какво помниш бе ***? Ти от кое село си? Кого са изключвали от незнам си къде заради влизане в църква ?! Като че ли ние сме живяли на Марс.Аман от простотия !! Дай му компютър и му гледай акъла и правописа.
29
0
 
5
 
! Отговори
до № 6 преди 13 години
Не мисля, че отношението ти към коптите трябва да е толкова крайно. За сюнета на момичетата съм чувал, че го правят още само в Сенегал, но предимно мюсюлманите. Коптите все пак са наследници на египтяните, които са оставили много културни паметници и познания.Повечето туристи са представители на Европа и ОНД, тоест просто "неверници" в очите на "воините на Аллаха". Често обаче става така, че първите, които усещат върху себе си омразата на фундаменталистите, са местните християни коптите.
28
1
 
6
 
! Отговори
M. преди 13 години
AMERIKA RUWI NARED, RAZSIPVA VSICHKO. ARABITE NE MOGAT SAMI DA NAPRAVAT TOZI HAOS.
27
1
 
6
 
! Отговори
M. преди 13 години
USA RAZSIPVAT ARABSKITE STRANI, ZENATA NA NEFTA SE VDIGA I USA PAK PECHELI.
26
4
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 13 години
Има ислям-ИМА ПРОБЛЕМ то е ясно
25
5
 
1
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
Ako нашите *** не допуснат в най-скоро време ИСТИНСКА МНОГОПАРТИЙНА СИСТЕМА, и ИСТИНСКА Пазарна Икономика , ги чака СЪЩОТО!И то точно от матряла който нарочно очалгиха (с много инвестициии), за собствена употреба! С техните камъни по....Дори и ние няма да можем да ги спасим комуно-ченгетата, за да си излежат присъдите Да го приемат като ДОБРОНАМЕРЕН съвет!
24
7
 
1
 
! Отговори
123 екс уай зи преди 13 години
Америка доказа че защитава демокрацията дори и когато това е в разрез с национални интереси. Който не го разбира да лази по баира.
23
1
 
1
 
! Отговори
Alecs преди 13 години
Смисала на политикатя е да се измъчва народа!
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Приемете факта че младенов при боко е племенник на младенов които викаше през 89 година танковете срещу народа си.Нямаше революция през 89 в БГ,затова и турски новини гледате защото комунизма в БГ никога не е падал
21
4
 
12
 
! Отговори
do 21 преди 13 години
Революциите в Европа през 89 нямат нищо общо с тихата послушна промяна в БГ.Ако си забравил ще те подсетя че Младенов комуниста в 89 викаше танковете срешу народа си а племенникът му Младенон днес е министър при боко червения.За каква промяна през 89 година говориш ти?За Румъния ли ?
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мубарак е купен и работи за САЩ и Израел,затова и Израел трепери защото тоя им единствен приятел.
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Teзи революции няма да доведат до нищо добро! Както промените през 89-та тук и навсякъде по Европа, така и сега в Арабския свят! Светът върви целеустремено надолу! Дано Бог да ни пази!
18
0
 
15
 
! Отговори
do 19 преди 13 години
Според теб и френската революция която доведе до демокрация е води до разруха?Защото французите се смеят че ако се наложи нова революция по площадите няма камъни,и е вярно.Да се борят хората за демокрация да му мислят овцете които гледат турски новини
17
10
 
7
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Време е да се пуснат атомните бомби. Историята е доказала, че революциите водят единствено до овластяване и забогатяване на шепа хора. Искате примери ? Либия - онзи камилар вече 30 години е "на върха", Венецуела - тоя не го знам колко време, Куба - и тук имаше ръководител с над 30 години стаж на държавното кормило, България - тук картината е още по-грозна, сюрреалистична, абстрактна и каквото още се сетите...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Март-април ще се събуди и изпролетяла Европа., вкл. Англия. Тогава задължително ще има свободни камери. Мюсюлманското братство ще има решаващата дума в разумното разрешаване на проблема с журналистите. Властта в момента в Кайро обаче върви по острието на ножа.А едни бързи политически и социални реформи в Сирия ще бъдат силно рамо за опозицията в Египет. Израел е върху плаващи пясъци. Се ла ви. И последните ще станат първи, и първите последни ...
15
5
 
5
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
НЕКА СЕ ЗАПИШЕ: ПЛАТЕНИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ НА МУБАРАК.СЪЩОТО Е КАТО ПЛАТЕНИТЕ ДРАСКАЧИ НА ГРОБ.