Казармата в Бенгази мина в ръцете на опозицията

Почти цялата източна част на Либия вече не е под контрола на правителството
Обновена: 21 фев 2011 14:27 | 20 фев 2011 21:43,
131
Казармата в Бенгази мина в ръцете на опозицията
Стотици са убитите и ранените за денонощие в насилието срещу демонстрантите в Либия. Снимка: Reuters

Казармата във втория по големина либийски град Бенгази е преминала под контрола на опозицията, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.

Командващият военните обекти, включително казармата и служебните сгради, "явно е преминал на страната на антиправителствените сили".

Така верните на либийския лидер Муамар Кадафи военни подразделения в Бенгази, командвани от неговия син Саади, са лишени от много важен стратегически пункт.

Тъкмо от тази база през последните две денонощия се водеше интензивният обстрел срещу градските квартали, там се намира и щабът на войските, включително елитните подразделения.

Град Бенгази сега почти изцяло е под контрола на опозицията, в нейни ръце е и важният град Бейда, отбелязва Би Би Си.

Почти цялата източна част на страната вече не е под контрола на правителството.

В болницата Ал Джаля в Бенгази през последните часове са докарани десетки трупове. По данни на правозащитната организация "Приятели на човека" стотици са убити и ранени за едно денонощие.

Ожесточени сблъсъци между привърженици и противници на режима на либийския лидер Муамар Кадафи са избухнали тази вечер в центъра на Триполи, съобщи катарската телевизия Ал Джазира.

Стълкновенията, в които участвали няколко хиляди души, станали на Зеления площад в Триполи, където днес трябваше да се състои концерт в подкрепа на Кадафи.

В квартал Гурги силите за сигурност изстреляха сълзотворни гранати, за да разпръснат антиправителствени демонстранти.

Министерството на външните работи на България обмисля евакуация на сънародниците ни от Бенгази и цялата източна част на Либия. Вчера и днес е заседавал кризисният щаб и са били обмислени различни варианти за действия при усложнената обстановка в джамахирията.

На сайта на министерството са качени телефони, на които наши сънародници в Либия можгат да се свързват с посолството ни там.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То това кранчето на крадените милиони не се пуска лесно и се предава от загубил изборите на спечелил изборите -тая техника за ощетяване на хората и държането им в бедност и простотия - трябва преди лятото държавата да се изгради на ново но целия престъпен октопод - на народен съд
66
0
 
7
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
Наистина сте баювци.Толкова непознаване на действителноста,почти сте като северноамериканци.Един Мартинчо,ако е на 12г. в което се съмнявам,Ви направи смешни и жалки.Арабите,народа,е като нас!Управляващите също като нашите,хайдуци.И там има тарикати,верни на всяка власт.Слушкат и папкат,по точно крадат като за световно.В Либия,7-8 момчета в семейство,половината са жандари,другите платени войници,като чиновници.Бил съм там в кризата.За тях в казармите продоволствие в собственни магазини.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КИРЕНАЙКА (КЪДЕТО СА ПЕТРОЛНИТЕ ЗАЛЕЖИ) МОЖЕ БИ СЕ ОПИТВА ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ВЛАСТТА НА ТРИПОЛИ. ГЛАВНИЯ ГРАД ТАМ Е БЕНГАЗИ.
64
2
 
11
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
АКО КАДАФИТО ПАДНЕ ТОВА ЩЕ БЪДЕ МНОГО ДОБЪР ЗНАК ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ.
63
0
 
9
 
! Отговори
Aleks преди 13 години
Аре, тоя арабин мръсен, да го обесят надолу с главата от гараж в центъра на Триполи. Нали Либия са по бесенето на хора. Поне той не е невинен!
62
0
 
5
 
! Отговори
@ Анонимния 80 преди 13 години
Когато Гоньо Балански де *** се промени и спре да мисли само за днешната дребна кирия, аз публично ще си отрежа та*аците !!!
61
3
 
3
 
! Отговори
@ Анонимния 78 преди 13 години
Има само един изход от тази ситуация - терминал 2 за международни полети на летище София !
60
0
 
0
 
! Отговори
лол преди 13 години
м- 35 , и тука ли те пуснаха?
59
1
 
9
 
! Отговори
Дякона Левски преди 13 години
Свобода от СРС та и агенти -доносници -пуснете властта достатъчно се напечелихте а народа обедняГерб нямаше волята да се справи и на изборите ще получи народната благодарност може и да не дочака изборите а да сдаде властта преди това- но и неговите подръжници ДС и Агенти и платени драскачи заслужават народен съдОграбили обикновенния честен човек ставащ в 6 и работещ до вечер като роб за да може държавата да прибира квото може от него и да дава на олигарсите -на избранниците-на партийните хора
58
1
 
1
 
! Отговори
Chase преди 13 години
If you can't be good , be honest !
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живее МОНСАНТО и корпоративното управление ! Хвала на монополистите и техните поданици ! New world order 4ever !!! Урааааааа
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
София - единствения град в Европа, в който може да се разходиш през векове и хилядолетия, през многобройни и разнообразни култури за броени минути ! Защо ? Защото българите са единствения народ който умее да гради върху вече направеното без да разрушава . Само този, който знае какъв е бил има бъдеще !
55
2
 
4
 
! Отговори
ицо преди 13 години
И като докарат "демокрацията" арабите ще видят къде *** гладните.Предвиждам дългогодишни граждански войни и разрушения.
54
3
 
15
 
! Отговори
... преди 13 години
Кадафи, за тебе само бесилка, *** смачкан!
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Няма такава нация , да живееш за емиграция и легализация ! " Заслужено се превръщаме в *** държава, с българско, пенсионерско малцинство ! Успех другари, за мен беше чест да бъда с вас, до сетния час на тази изстрадала държавица !
52
1
 
6
 
! Отговори
21.12.2012 преди 13 години
Имаме световна революция а нашия народ дреме -той след турско робство влезе в политическо робство -на игричките на БКП И ДС които си смениха името на БСП а след като го изхабиха съдадоха ГЕРБИ опростяват нацията за да може по-лесно да се манипулират хората - а ромите са избирателен инструмент затова се толерират
51
0
 
5
 
! Отговори
@ Анонимния преди 13 години
"Екипът на Дон Вито Ви поздравява по случай 138 години от обесването на Васил Левски! " а това как е ?!!?!
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо лейката пожарникар не се захвана да върне поне 1%от заграбеното -откраднато от джоба на обикновенния и трудещ се гражданин-натоварен с 100държавни тоягиДържавата се води към крах и фалитНароден съд за разграбителите на държавата на нашия труд -които благодарение на наслоените властимащи все още с пълна сила пълни гушата на олигарсите -за какво работя с пот на челото -за да може такива като Милен Развелчев да се позят на Яхта и Цвъко да трупа по сметката и след това да разпределя
49
0
 
6
 
! Отговори
@ Анонимния преди 13 години
Само чакам някой да излезе и се връщам с първия самолет, ако няма и с колело мога да дойда от Германия за една седмица! Имам заровен пистолет на лозето ... ама няма кой да се дигне , освен ***, след още някоя година, да ни правят малцинство !
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи като го разстрелят задължително ще си направя екскурзия до Либия с единствената цел да се изпикая на гроба му !!! Мри *** гнусна слузеста твар !!!