Нито един случай на мародерство в Япония

Секретарят на правителство работи 105 часа, без да спи
Обновена: 16 мар 2011 14:38 | 16 мар 2011 13:00, Елка Василева
190
Нито един случай на мародерство в Япония
Секретарят на японското правителство Юкио Едано. Снимка: БТА

Пред лицето на трагедията японците проявяват не само мъжество, но и алтруизъм. Магазините намаляват цените, компаниите собственици на търговски автомати раздават питейна вода безплатно, отбелязва британският журналист Ед Уест в „Дейли телеграф“.

Но най-забележително е, че няма никакви грабежи и мародерства, е удивен той.

А мародерството е характерно за други народи, включително и смятащи себе си за цивилизовани. Грабежи имаше и във Великобритания при наводненията през 2007 г., и в Чили след земетресението, и в САЩ под удара на урагана „Катрина“ през 2005 г.

Въпреки ужасяващата картина на разрушенията в района на бедствието мнозинството японци запазват хладнокръвие.
 
Руснаци, оказали се в разрушената префектура Мияги, са поразени от търпението и спокойствието на местните жители. „За тях е неприлично да се плаче пред хората“.

Мъжеството и взаимопомощта на японците отбелязват и руски студенти, които учат в Япония, пише NEWSru.

Онези, чиито домове не са пострадали от земетресението и вълните цунами, отварят вратите си за останалите без покрив, хранят ги.

В пострадалите райони непрекъснато се изпращат пратки с помощи. С всички сили се стараят да помогнат както обикновени хора, така и големи предприятия.
 
„Японците продължават да се държат с голямо достойнство. Външно можеш да си помислиш, че няма никаква паника. Но почти всеки признава, че се вълнува, изплашен е, притеснява се. Японците се държат много дисциплинирано, изпълняват всички молби на властите и спасителите. Благодарение на това успяват да избегнат сериозни проблеми, каквито биха възникнали при паника в която и да е друга страна по света. Мародерство, безредици, масово безумие – японците не са заплашени от това. Това е нация, от която сега целият свят взима пример“, съобщава кореспондентът на „Комсомолская правда“ от Токио.

Дори известните с издръжливостта и трудолюбието си японци са поразени обаче от удивителната устойчивост на секретаря на правителството Юкио Едано, който постоянно информира японската и световната общественост за работата по преодоляването на последиците от земетресението, вълните цунами и взривовете в АЕЦ.
Блогъри са изчислили, че Едано не е спал 105 часа, пише „Дейли телеграф“.

Едано наистина се появяваше на екраните на всеки час, а понякога и по няколко пъти на час, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“.

Неравнодушни потребители на Twitter пишат за edano_nero: "Неро" на японски значи „отивай да спиш“, а за войниците пък, които вероятно няма кога да хапнат: jietai – tabero, което означава "Яжте".

Накрая, когато Едано изчезна от екраните на телевизорите, в профилите си въздъхнаха: след 105 часа той очевидно е легнал да поспи. Но в 5 часа във вторник Едано отново застана пред камерите, за да отговаря на въпросите на журналистите. Следващото му появяване беше в 16,30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Напиши коментар Коментари
143
1
 
6
 
! Отговори
lqlq преди 13 години
poklon pred duxa i silata! evala
142
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Е че там няма ли ***???
141
3
 
25
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 13 години
ДА ПРЕДЛОЖИМ ЗАСЕЛВАНЕ НА ЯПОНЦИ В БГ. МАЛКО КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ ДА ВКАРАМЕ.
140
24
 
2
 
! Отговори
ZAGIVA преди 13 години
IAPONIA UMIRA, ZAGIVA !!! TOVA E LOGICHEN KRAI NA BUDIZMA !!!!!!!!
139
4
 
2
 
! Отговори
PROCHETETE преди 13 години
PROCHETETE ZA " OTRAD 731 " PREZ VTORATA SVET. VOINA I WTE RAZBERETE ZAWTO IAPONIA ZAGIVA , AGONIZIRA !!!!
138
4
 
8
 
! Отговори
Като японците! преди 13 години
Така и така тук всички се прехласват по японците, за което си има обективни причини, то реших да предложа някои японски порядки /отнася се за *** и турците, които плюят България по форума и се прекланят пред Япония/. Първо, да изолираме от обществото тези, които не са японци, опа българи. Второ, в някои заведение да пише - "Само за японци, опа българи", трето, новините на другоземен език да се забранят веднага, четвърто, японците, разбирай българите, са с предимство, а след това другите!
137
0
 
3
 
! Отговори
До 136 преди 13 години
Да живее България, съгласен съм. Но за да стане това факт, трябва да направим нещо с политиците. Тук веднага ми идва на ум един стар виц: - Какво е това 1000 адвоката на дъното на морето?- Едно добро начало.
136
5
 
4
 
! Отговори
DA преди 13 години
DA, ISTINATA NE E PRIATNA !! PROCHETETE ZA " OTRAD 731 " , KOITO E BIL V GRAD HARBIN !!!!!
135
5
 
5
 
! Отговори
PROCHETETE преди 13 години
PROCHETETE ZA ZVERSTVATA NA " OTRAD 731 " V IAPONIA - BILI SA PO --- JESTOKI OT MENGELE !!!
134
2
 
18
 
! Отговори
една преди 13 години
Японците са силни, защото са загрижени за оцеляването си и съзнават, че оцеляване не значи всеки за себе си, и затова е оцеляла изобщо човешката раса и хората са се обединявали в племена и народи. На принципа всеки за себе си няма бъдеще за никой, живеем в общества и то, защото така сме устроени и така сме оцеляли като същества.
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 137 - *** !!!
132
8
 
3
 
! Отговори
ZAWTO преди 13 години
ZAWTO SE VAZHIWTAVATE NA IAPONZITE , VIE NORMALNI LI STE ? PREZ BTORATA SVET. VOINA IAPONZITE SA VARWILI PO--GOLEMI ZVERSTVA OT *** !!!!!!!!!!
131
21
 
2
 
! Отговори
DN. преди 13 години
ROBOTI - BUDISTI !!! TE NE MOGAT DA BADAT ZA PRIMER !! IAPONIA ZASLUJAVA SADBATA SI - PROCHETETE ZA TEHNITE OPITI S HORA PREZ VOINATA !!!
130
11
 
14
 
! Отговори
Почакайте преди 13 години
Японците са голяма работа, в това никой не се съмнява! А на тия, които плюят по българите, ще кажа следното: благодарение на японската глупост, че техният АЕЦ не е отговарял на необходимите условия, сега целия останал свят, включително и България, може да бъде заплашен от радиация! Благодарение на японци, а не на българи! Много ви моля, не ни обиждайте, защото и нашето търпение си има граници! Който яде български хляб, да си затвори миризливата уста! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
129
4
 
10
 
! Отговори
извинете преди 13 години
но нали в Япония няма ***,и не е имало,нали така!?Ето една от причините да са такива!
128
5
 
21
 
! Отговори
Дълбоко Уважение преди 13 години
Японците са супер велики !
127
3
 
48
 
! Отговори
Никон преди 13 години
НИТО ЕДИН случай на мародерство .. нито един ! Това си е шокиращо и говори много за тази нация. Надали има друга такава нация.
126
0
 
8
 
! Отговори
Сонче... преди 13 години
Работим,ама за без пари!Иначе как може да обясниш факта,че тук един бачкатор взема 200 евро,а навън за същото 1200?...Ти знаеш ли например една шивачка колко носи на робовладелеца си тук?Аз знам,защото преди време движех с една дебелана,която "плащаше" на 300 бели робини...Срам ме е да го кажа...
125
6
 
6
 
! Отговори
мами преди 13 години
Японците се издръжлив народ защо имат институции които мислят за тях. Ние българите на какво да разчитаме здравеопазването ни е в колапс щом за онкоболните няма лекарства и измисля хиляда поводи само и само да се бавят лекарствата им че повече хора да са обречени . Мин.на здравеопазването е излишно като институция всичко се командава от Мин. на Фининсите и от Здравната каса . Предлагам това министерство да се съкрати като бюджетно перо от там ще останат пари за онкоболните.
124
0
 
29
 
! Отговори
Pray for Japan преди 13 години
Това е нация на друго по-високо ниво от всички останали нации. Наистина можем само да им се възхищаваме, уважаваме и дано малко да се опитаме да вземем пример от тях. Затова и толкова много са постигнали след атомни бомби, постоянни земетресения и цунамита. Поклон пред тази свята нация.