Атентаторът от Осло искал да промени обществото

Полицията задържа още няколко души във връзка с нападенията
Обновена: 24 юли 2011 15:12 | 24 юли 2011 15:12,
113
Атентаторът от Осло искал да промени обществото
Снимка: Reuters

Адвокатът на Андерс Беринг Брейвик, заподозрян за двете атаки в Осло, заяви в телевизионно интервю днес, че клиентът му искал да атакува обществото, за да го промени, предаде Асошиейтед прес.

Той искал промени в обществото и от негова гледна точка трябвало да предизвика революция, заяви адвокатът Гейр Липестад по обществената телевизия.

Адвокатът потвърди, че Брейвик е категоричен, че е действал сам. Той искал да атакува обществото, неговата структура, начина, по който функционира.

Липестад отказа повече подробности по мотивите на Брейвик, но уточни, че неговият клиент ще предложи повече информация на съдебното заседание по мярката му за задържане утре.

Той ще бъде прегледан от полицейски лекар преди заседанието. Брейвик помолил то да се проведе при закрити врати.

Норвежката полиция е задържала още няколко души във връзка с вчерашните нападения в Осло, при които загинаха 92 души, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на независимия телевизионен канал Те Ве 2 и на онлайн изданието на вестник "Верденс ганг". Арестите са били извършени в Осло.

От полицията няма потвърждение на тези съобщения. По-рано днес бе съобщено, че норвежката полиция е започнала акция в Осло, свързана с вчерашните нападения.

Според анонимни източници в операцията участва специализираната контратерористична полицейска част Делта. Полицията бе предупредила, че вероятно ще предприеме вторични акции, за да се увери, че няма допълнителни заплахи.

Междувременно бащата на Брейвик, заяви, че е шокиран и научил за участието на сина си от вестниците, предаде Ройтерс. Мъжът е пенсионер, който живее във Франция, и по думите му не поддържа контакт със сина си от 1995 г.

Четях вестниците онлайн и внезапно видях името и снимката му в интернет. Изпаднах в шок и още не съм се съвзел, разказал бащата пред в. "Верденс ганг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
12
 
7
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
Вие българите сте най-големите расисти на света, а самите сте ******лски народ. Това се нарича оксиморон и показва колко празни са главите ви. Интересно как бихте симпатизирали на този *** ако той се позабавлява, разстрелвайки собствените ви м***алски деца?!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Помолил бил...Ама, че наглост!
68
0
 
3
 
! Отговори
IND преди 12 години
Филмът Rampage е много подобен на това, което се случи в Осло, даже си мисля, че убиецът може да се е вдъхновил от него. Филмът е от 2009 а казват, че той е започнал подготовката именно през тази година.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гАНЕВ И ТИ СЪЩИЯ *** КАТО *** ФАНАТИК ТОМАС.КАКВО СИ МИСЛИШ?АЙДЕ ЗАМИНАВАЙТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ЗА НЕВИДИМИТЕ ХОРА В НЕБЕСАТА И СЕ РАЗКАРАЙТЕ С КУКУВИЩИНИТЕ СИ ОТ ТУК!УАКАРИМАС?
66
3
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
до 65 ГаневГанев, продай си компютъра и къщата и раздай парите на бедните. нали господ на това е учил последователите си?
65
8
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
не ми пука на какво учи библията, всеки който ми твърди че имало господ щото така пишело в някаква книга го смятам за *** и това ще е така докато господ не дойде да го видя
64
3
 
3
 
! Отговори
ГАНЕВ преди 12 години
ТОЧНО И САМО ПРАВОСЛАВНИЯТ ХРИСТИЯНИН Е ЧОВЕК СЪС СВОБОДНА ВОЛЯ ! Уважаеми пишещи тук, трябва наистина да се чете и да се мисли!Обиждате Томас например, вместо обективно да се замислите над това, което ви дава като цитат или мнение. Но не, вие всъщност не обеждате него или мен, вие обиждате себе си, злобата ви изгаря, а робуването на пороците ви разяжда и уврежда!
63
1
 
5
 
! Отговори
jojo преди 12 години
Типичен случай на промито и манипулирано съзнание,което се е отключило от събитие или....Наследниците на д-р Менгеле ...Колко се увеличиха такива извършители още от времето на Кенеди...
62
6
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ГошоАКО беше прочел Библията щеше да знаеш, че тя не учи на взривяване и рязане на глави.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59, ти си обречен на ада, не хората със свободен ум.
60
7
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ГаневПроблема на хората е, че не четат Библията - голяма част от хората, които коментират Библията - дори не са я отворили, не са прочели и 2 страници - това им е проблема. Чули някой, че казал нещо и повтарят като папагали - вместо да прочетат.
59
3
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
айде и тези с библиите излязоха, добре че те поне не се взривяват и не режат глави
58
6
 
3
 
! Отговори
Ганев преди 12 години
По-умен човек от мен е писал следното ------------ Грешникът /атеистът,сектантът / има уникалния и единствен шанс да се върне при Бога само докато е още жив на тази земя!Ако не го стори приживе е обречен на ада! Замислете се и стига сте писали богохулства!
57
6
 
7
 
! Отговори
Светла Енчева преди 12 години
Трябва и в *** махала в София да се спретне подобна акция.Представете си, тия *** и на последното преброяване са се писали българи.Елате в моя "Неуютен блог" да видите и портрета на един такъв "българин" - ще умрете от смях!
56
3
 
3
 
! Отговори
Ганев преди 12 години
Е-е-е ! Зомбираните атеистчета пак защракаха тук с болните си умове! Всичко това,което става сега, е описано наистина в БИБЛИЯТА !Ама то трябва да се чете, скъпи мои, а не да се гледа тъпо и да се повтарят папагалски заучени простотии.
55
5
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Нещо много зачестиха инцидентите, атентатите и всякаквите природни катаклизми по различни точки по света. Необяснимо, но факт! ...........обяснимо е, обяснимо е - не само природните катаклизми се зачестиха - зачести и разврата и насилието и гладът и пошлостта - ако човек отвори Библията ще види обяснението за последното време, на тая земя - в което живеем.
54
1
 
7
 
! Отговори
До №21 преди 12 години
Ти в ред ли си въобще да сравняваш Буново с този случай.Тук човекът е действал за защита на собствената си държава,а тези които сложиха бомбата в Буново са в ЧУЖДА държава,която искат тихомълком да звладеят.
53
4
 
9
 
! Отговори
Тодоров преди 12 години
Не пишете за Русия вие, които сте невежи ! Русия е била и ще бъде опора на православието! Руснаците масово се вдигнаха, когато дагестанец уби без причина руски младеж в Москва.Вдигнаха се и дори стигнаха , за ужас на Путин и гномчето Медведев, до стените на Кремъл.Руснаците разбраха, че не могат да разчитат на властта и сами възраждат величието на страната си! Скоро ще изметат двете идиотчета от Кремъл... Така че да не пишат тук самовлюбени нарциси,които не четат, не влизат в руски сайтове .
52
6
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
решението - ес не може да бъде "спасен" - ес е обречен - още преди 2400 години Даниил пророкува, че възродената римска империя ще е нестабилна и връзката, между народите, които я създават ще е като между желязо и кал - не може да се направи стабилна връзка между желязо и кал - опомнете се навреме. Краят на ес е близо - както и на целия извратен свят. Възродената римска империя е обречена много преди да се появи - няма да я бъде - каквото и да направят.
51
7
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Даниил 2:37-4437 Царю, ти си цар на царете, на когото небесният Бог даде царство и сила, могъщество и слава;38 и където и да живеят човеците, горските зверове и небесните птици, Той ги е дал в твоята ръка, и те е поставил господар над всички тях. Ти си оная златна глава.39 И подир тебе ще се издигне друго царство по-долно от твоето, и друго трето царство от мед, което ще обладае целия свят.40 Ще се издигне и четвърто царство яко като желязо, понеже желязото строшава и сдробява всичко; и то ще строшава и стрива както желязото, което строшава всичко.41 А понеже си видял нозете и пръстите отчасти от грънчарска кал и отчасти от желязо, това ще бъде едно разделено царство; но в него ще има нещо от силата на желязото, понеже си видял желязото смесено с глинена кал.42 И както пръстите на нозете са били отчасти от желязо и отчасти от кал, така и царството ще бъде отчасти яко и отчасти крехко.43 И както си видял желязото смесено с глинена кал, така те ще се размесят с потомците на други родове човеци; но няма да се слеят един с друг, както желязото не се смесва с калта.44 И в дните на ония царе небесният Бог ще издигне царство, което до века няма да се разруши, и владичеството над което няма да премине към други люде; но то ще строши и довърши всички тия царства, а само то ще пребъде до века.