Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи
Обновена: 14 авг 2011 17:31 | 14 авг 2011 17:31, Елка Василева
134
Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия
Берлин, 1989 г. Снимка: Reuters

Западна Германия и Съединените щати навремето възнамерявали да продадат Западен Берлин на Германската демократична република (ГДР), разкрива сп. "Шпигел" петдесет години след изграждането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Германският канцлер Конрад Аденауер предложил окупирания по онова време от френски, британски и американски войски Западен Берлин, който бил напълно изолиран от Източна Германия след издигането на стената на 13 август 1961 година, да бъде разменен срещу територия.

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи, според които Аденауер споделил намерението си с американския държавен секретар Дийн Ръск и президента Джон Ф. Кенеди, с идеята Съединените щати да направят предложение на Съветския съюз, чиято армия контролирала Източна Германия.

Ставало въпрос ГДР и СССР да поемат контрола над Западен Берлин - което било и една от целите на съветската политика - в замяна на разширяване на западногерманската граница на изток към Тюрингия, част от Саксония и Мекленбург-Западна Померания.

Тези зони били окупирани от западните сили в края на Втората световна война, след което отстъпени на съветската армия съгласно споразуменията в края на конфликта.

Берлин, който бил изцяло окупиран от Червената армия, също станал обект на споразуменията и така западната му част била предоставена на западните съюзници.

Западна Германия не била напълно уверена, че Москва ще приеме тази размяна, тъй като това означавало Източна Германия да се лиши от част от промишлените си райони.

Аденауер обаче очаквал да извлече полза от предложението, най-малкото като предизвика влошаване на отношенията между източногерманските и съветските власти, в случай че Москва бъде съблазнена от идеята.

От своя страна западният лагер можел да се възползва от спад на напрежението със съветския блок, тъй като спорът за Западен Берлин бил един от чувствителните въпроси в студената война между двата блока.

Според документа, цитиран от "Шпигел", в крайна сметка Кенеди отхвърлил идеята.

През юни 1963 година американският президент посетил Берлин, където произнесъл прочутата си фраза "Аз съм берлинчанин", изразявайки подкрепата си за жителите на западния анклав в Източна Германия.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
4
 
! Отговори
Jolly Roger преди 12 години
Съюз Германия-Русия.
11
3
 
7
 
! Отговори
проф. Богдан Филов преди 12 години
Ние ще помним доброто дело на лидерите от Оста - Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, с чиято помощ България си върна Южна Добруджа и реши част от националните си проблеми.
10
13
 
2
 
! Отговори
Москва преди 12 години
Дрезден,ще минат 10-20 години и Германия ще стане отново заплаха за Европа,за света и самата себе си.Тогава може би ще търсите отновяо бившият съветски съюз,ама ядец! Него няма да го има. И няма кой да спре животинската кланица от Първата световна война. Обзети от огромна алчност и хищност,май загубихте елементарните си рефлекси за самосъхранение. И ще си платите за това! Рано или късно.За много хитри се смятате,криви ще ви излязат сметките.Ще загубите парите си,а може би и живота си.От много ум
9
7
 
3
 
! Отговори
Москва преди 12 години
И аз точно това ще запитам хер Дрезден къде сега е СССР? О лалвп стана с баланса на силите? Ако дойде един нов хер Хитлер при тия атомни оръжия,това може да бъде краят на Европа. И НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГО СПРЕ. Тогава може би отново ще питаш,а къде е СССР? Само че СССР вече го няма и германците диктуват играта в Европа,с доказалата се тяхна неразумна политика в 19 и 20 век. СССР беше балансиращ и стабилизиращ международен фактор. А сега си парете *** с гореща тухла.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В крайна сметка президент Кенеди е взел вярното решение.
7
4
 
4
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Германска Националсоциалистическа Република!f*ck yeah!
6
7
 
19
 
! Отговори
Дрезден преди 12 години
Какво щял да направи запада? Дрън дрън глупости. Важно е какво направи изтока т.е. Даде цяла източна Европа+половината съветски републики на запада! Каквото и да приказвате по разни форуми СССР го няма и най-важното е че това е необратимо! Германия от най-големия губещ през втората световна война сега към 2011г. кой може да каже че Германия е губеща страна! Германия е просперираща и обединена...а СССР?? Къде е СССР???
5
6
 
9
 
! Отговори
източен преди 12 години
Какви щастливци са били западно берлинчаните - спасили са се от ада !
4
2
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
И какво направиха "страшните"прусаци в рамките на бившето ГДР,примириха се като васали на СССР.Анализът ти нещо издиша,както и познанията ти.
3
3
 
6
 
! Отговори
Das Kapital преди 12 години
Няма страшно! Денят ще дойде! Генералната репетиция мина. Идва основното изпълнение!
2
2
 
1
 
! Отговори
. преди 12 години
_|_
1
11
 
4
 
! Отговори
Грешка на СССР преди 12 години
Струва ми се, че ако Източна Германия се бе обявила за ПРУСИЯ, а не за ГДР, историята сега би била по-дрегояче. Реално, територията на ГДР е част от Прусия. Едва ли някой би искал страшилището за Германските държавици - Прусия, да бъде отново заедно с тях. Пък и Чърчил сам Прусия да бъде отделена от останалата част на Германия. Ако станеше обединение, то отново Прусия щеше да го извърши, а не както стана - ГДР бе присъденена към останалата част на Германия.