Китайският президент пожела обединение с Тайван

Ху Дзинтао се обяви за възраждане на китайската нация
Обновена: 9 окт 2011 10:41 | 9 окт 2011 10:32, Красимир Ангелов
18
Китайският президент пожела обединение с Тайван
Снимка: Reuters

Китайският президент Ху Дзинтао се обяви в подкрепа на подобряването на отношенията между неговата страна и Тайван, съобщава АП.

Това стана по време на честването на стогодишнината на революцията, сложила край на имперското управление в страната.

В реч в Пекин пред висши кадри на комунистическата партия Ху заяви, че Китай и Тайван трябва да сложат край на антагонизма, да "излекуват раните от миналото и да работят заедно, за да постигнат велико възраждане на китайската нация".

Китайският президент говори за необходимостта от "обединение по мирен път", отговарящо на фундаменталните интереси на китайския народ и - както се изрази - на "сънародниците ни от Тайван", предаде Франс прес. .

На 10 октомври 1911 г. в Китай е свалена династията Цин. Два месеца и половина след това е създадена Китайската република, но през 1949 г., след победата на комунистите на Мао Цзедун над националистите на Чан Кайши, правителството й бяга на остров Тайван.

Тайван се обявява за независима държава, но Пекин не признава отделянето му и го смята за неразделна част от Китай.

След като през 2008 г. в Тайван за президент е избран Ма Инцзю, привърженик на подобряването на отношенията с Китай, връзките между Тайпе и Пекин се активизират.

Китай е основният инвеститор и търговски партньор на Тайван, отбелязва Франс прес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: КитайХу Дзинтао
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Абе луди ли са тайванците бре?хахаххахаха...те отлично знаят каква *** са тия китайци,брутални изро.и.Само ми е интересно едно нещо,сега като се разпадне сбирщината сащ е ясно,ще се плиснат мекотели в океана,плувайки към Европа,ама като изгние отвътре китай и се сгромоляса,какво ще правят там лимоните????
16
0
 
2
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Рано или късно ще стане, въпрос на време господа ''YES SIR''-овци.
15
0
 
2
 
! Отговори
? преди 12 години
а какъв и статуса на Тайван с момента - не е ли просто един "щат" на Народна Република Китай със собствено управление и в случай, че реши да действа срещу интересите на китайската комунистическа партия (ККП) просто ще бъде смачкана със сила?! има ли Тайван представител в ОНН или интересите й се представляват от Народна Република Китай? това изказване на Ху Дзинтао според мен е само да им напомни на Тайван, че такава държава отдавна няма и че илюзията за независимост е с благословията на ККП
14
2
 
2
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Тоя с боядисва косата!
13
0
 
7
 
! Отговори
ттт преди 12 години
До номер 10:Че това са си исконни български земи. На нашите сънародници там са им промили мозъците. Затова не искат.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що бе, - безплатно образование, безплатно медицинско обслужване и въпреки, че имат най- многобройното население, едва ли има безработица. Вие какво искате от комунизма. Да не се работи ли?
11
13
 
12
 
! Отговори
All преди 12 години
Другари комнусти. Явно за вас Далечният Изток е някъде в околностите на Малко Търново, а Запад е в някой микрорайон на Люлин. Понеже сте турбо прости, забутани, мърлави, некадърни, неспособни на най-елементарен анализ (но с кънтящи кратуни толлкова), не сте забелязали, че Китай е най-дивата възможна форма на капитализъм, която дори Дикенз не може да опише. Тамошната комунистическа партия реши да стане класа на капиталисти доста преди да види загиващия СССР. Другари помиари...
10
2
 
5
 
! Отговори
D преди 12 години
i Balkanite triabva da se obedeniat !!shte stanem po-silni i ikonomicheski po nezavisimi, noo Balkanskata ni gordost i akal mai ni prechat :))
9
7
 
7
 
! Отговори
1.bg преди 12 години
Китай разбира се иска, но Тайван-едва ли.Това е като ние да искаме да се обединим с Лихтенщаин , Люксембург и Монако.Добре биха ни дошли тези 3 области.
8
5
 
17
 
! Отговори
фен на Изтока преди 12 години
Аз лично съм "за". Комунистите в Китай доказаха,че имат напредничаво мислене.Вече повече от 10-12 години там работи модела - една държава - две системи,(визирам Макао и Хонг Конг).Така че,не виждам проблем в това - стига Тайван също да го желае.Само ми се искаше да мислят по същия начин и за разделена Корея,защото всеки е наясно че Китай решава дали да има корейско обединение.Уви,настоящите реалности са такива,че едва ли скоро това ще се случи.Собствените стратегически интереси са по-важни от чуждите страдания.
7
11
 
18
 
! Отговори
rambo преди 12 години
да доиде време да се обединият китаи и таиван.от това по хубаво нияма великия китаи които слага в малкото си джобче америка и се подиграва с тиях.да живее великия китаи които е номер 1 в света.
6
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ НА СЕДЕРУГИТЕ И ЧЕФИТАТА ,КИТАЙ НЯМА КОЙ ДА ГО СПРЕ ДА СИ ВЗЕМЕ ТАЙВАН ,ТОВА Е ДНЕС РЕАЛНОСТТА ГОСПОДА *** НА САЩ PAX JUDEN ,КОЙТО ДУШЕШЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ПРЕЗ 20 ВЕК С ВОИНИ ПОКВАРА ИЛЪЖАТА ЗА АМЕРИКАНСКАТА(МЕЧТА) ФАЛИРА И СИ ОТИВА БЕЗВЪЗВРАТНО ,ОСТАНА САМО СПРАВЕДЛИВИЯ ГНЯВ В ХОРАТА КОИТО С ГОДИНИ БЯХА МАНИПОЛИРАНИ И ЗАЛЪГВАНИ С ИЛЮЗИОРНАТА ЗАПАДНА (СВОБОДА И ПРОСПЕРИТЕТ) ,ЗАТОВА СЕГА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА ПРОТЕСТИРАТ ПО ПЛОЩАДИТЕ В ГРАДОВЕТЕ НА САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американците как се обединиха с Ирак и Афганистан ? Защо и другите дето са по-големи да не започнат да се обединяват с когото си поискат ,ООН-то кои ли го слуша !!!
4
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И малките деца вече знаят ,че Китай и Русия ще бъдат новите господари на земята , а американците ще си фалират измислената държава ,сбирщина от цял свят ,,,,,,
3
7
 
32
 
! Отговори
All преди 12 години
Никой в Тайван не иска обединение, след като да би бият по улиците щото слушали западна музика или да ги има правят денонощни милиционерски проверки с елементи на източни мъчения. Бил съм два пъти в тази страна и обединението с Китай се приема за кратък виц. Тайван има една от най-технологичните икономики, висок стандарт на живот и кадърни иженери. Не знам дали е известно в БГ, но тайванската образоватвелна система е правена по образец на японската.
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като се "обединиха" с Тибет сега е наред и Тайван.
1
13
 
24
 
! Отговори
а преди 12 години
Защо не оставите Тайван на мира? Населението на Тайван дали иска тази на практика анексия.