Кадафи е изнесъл над 200 млрд. долара

Сумата е двойно по-голяма от първоначално предполаганата
Обновена: 22 окт 2011 16:03 | 22 окт 2011 16:01,
193
Кадафи е изнесъл над 200 млрд. долара
Снимка: Reuters

Либийският ръководител Муамар Кадафи, който беше убит в четвъртък в Сирт, е успял да изнесе тайно от Либия и да инвестира в чужбина повече от 200 млрд. долара - два пъти повече от сумата, която е известна на западните правителства, твърди в днешния си брой всекидневникът Los Angeles Times.

Вестникът се позовава на анонимни либийски представители, според които американското правителство е установило през пролетта, че режимът притежава около 37 млрд. долара в банкови сметки и като инвестиции в САЩ. Американските власти веднага замразиха тези авоари, за да не допуснат близките на бившия либийски лидер да ги прехвърлят на друго място, допълва вестникът.

Още по темата
Правителствата на Франция, Италия, Великобритания и Германия на свой ред замразиха 30 млрд. долара либийски авоари. До неотдавна се изчисляваше, че Кадафи може да е отклонил още 30 млрд. долара на други места и да разполага общо със 100 млрд. долара. Оказало се, че през годините Кадафи тайно е прехвърлял десетки милиарди долари в чужбина и е инвестирал в апетитни проекти във всяка голяма страна в Близкия изток и Югоизточна Азия.

Полковникът и семейството му са можели да се възползват от тези средства когато пожелаят, посочва вестникът.

Сваленият либийски лидер, който управляваше северноафриканската държава в продължение на 42 години, беше заловен жив в четвъртък в района на Сирт, след като се опитваше да пробие блокадата на бунтовниците и застрелян малко след това при обстоятелства, които не са напълно изяснени.


Вижте още икономически новини в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
3
 
20
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Войната срещу Саддам стана набързо след като той обяви, че разплащането за Нефта ще премине от Долари на Евро и най-вече, защото и той почна да си печати долари, така наречените Садамки. Това най-много вбеси Печатарите от САЩ (Ротшилтд, Рокфелер и Другарчетата му). Войната срещу Кадафи е защото той реши да иска срещу петрола злато!!! Нека всеки да знае, че войните и в Ирак и сега в Либия се водят заради Долара. Петрола е само мъгла за пред очите на овцете. На САЩ не им дреме за петрола, докато могат да си печатат долари и да си го купуват. За Америка контрола на нефта е въпрос на оцеляване, за да крепят обезцененият долар! Защото, ако не лиши от енергийни източници Китай, Индия, Бразилия и други бързо развиващи се страни Америка фалирва съвсем скоро. Не е въпроса да заграби петрола Америка, а другите да нямат петрол!!! Следващата цел на "Американската гнусотия" е Сирия....!!!Да се готви Сирия за нови хуманитарни пакети!
133
2
 
12
 
! Отговори
ДНЕВАЛНИЯ преди 12 години
Да се готви Сирия .- . .
132
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо го очистиха а не го съдиха в Хага?Страх ги е да не натопи сарко и компания колко пари са му измъкнали а сега се правят на герои пред либийския народ.Демокрацияте не съществува никъде.Ако един хамериканец не плати 50 долара данък,ЦИЯ ще похарчат 50 милиона докато го намерят по света и ще го покажат на народа си преди да го изпържат
131
3
 
17
 
! Отговори
НИЩО НОВО! преди 12 години
ПАК ЛИ СТАРИЯ НОМЕР С МИЛИАРДИТЕ? САДДАМ ИМАШЕ УЖ МИЛАРДИ (КАКТО ИМАШЕ И ОПАСНИ ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ,КАКВИТО И ДО ДНЕС НЕ СА НАМЕРЕНИ) ХОСНИ МУБАРАК, БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА ЕГИПЕТ СЪщО БЕШЕ "ИЗНЕСЪЛ" ТОЛКОВА, КЪМ 100-200 МИЛИАРДА. ЗА КОИТО СЕГА ВЕЧЕ НИщО НЕ СЕ ГОВОРИ . ПОЗНАТ ПРОПАГАНДЕН ТРИК НА ЗАПАДНИТЕ МОШЕНИЦИ! КЪДЕ СА МИЛИАРДИТЕ НА МУБАРАК? СЛЕДВАщИЯТ Е НАРЕД!
130
2
 
12
 
! Отговори
А??? преди 12 години
Чакайте бе! Ми те - щатите нямат напечатани толкоз пари! Сега ще обвинят Кадафи, че им е изнесъл всичките пари!!!
129
11
 
2
 
! Отговори
АНТИбгЛУДЬО преди 12 години
ГОЛЯМ РЕВ НА ЛУДЬОВЦИТЕ ..НО ПОНЕ ГОЕЛМИЯ ИМ ЛУД РЕВ ЗА ТОЯ *** НА СНИМКАТА ПОКАЗВА И ГИ РАЗКОНСПИРИРА ОТЛИЧНО КАКВИ СА И КОИ СА!! БЛАГОДАРИМ ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ-ЧЕ ПОНЕ ЛУДИТЕ ЛОКАЛИЗИРАМЕ И ЗАСИЧАМЕ,ГОСПОДИ! ЯСНО -СЛЕД ЛЮБИМИЯ ВИ *** ОВЧАР С КЪРПЕНИЯ ЧИФТ ЧОРАПИ,СЕГА ОЩЕ ЕДИН ГЕРОЙ И ЩНАК- ГАДАФИНА ,КОЙТО ВСИЧКО РАЗДАЛ НА НАРОДА(А ТО Е НА НАРОДА!!) И КАРАЛ С ЕДИН КЪРПЕН ТЮРБАН САМО,НАЛИ???:-)) ХАХАХАМЕРСИ ЗА ГОЛЕМИЯ СМЯХ ДЕТО ПРЕДИЗВИКВАТЕ..СМЕХЪТ Е ЗДРАВИ..БЛАГОДАРИМ ВИ, БГ ЛУДЬОВЦИ!!:-)
128
1
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Ялил е бив6ия министър на правосъдието при кадафито,тоя дето осъди сестрите ни,тия индианци каква демокрация сънуват.Хората на ал кайда са приятели на хамериканците,те са били в Либия още в януари,започнали да са чистят народа в Бенгажи а са казвали на света че кадафито ги избива.Наскоро 6ефката на FNT France2,каза публично че медиите постоянно са лъгали и манипулирали народа,но нета не могат да го кпнтролират и те станаха за резил,разбира се че сарко я уволни дори искаше да я тикне на топло,но народа я спаси.Така че търсете истината по нета,тия медии се контролират от политиците ни.
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХО ЗАБРАВИХ КОЙ НОМЕР:"Полковникът и семейството му са можели да се възползват от тези средства когато пожелаят"Но през ум не му мина да се възползва..." ЗА ТОВА ПОЛУЧАВА ГОЛЯМА ПОДКРЕПА И ПЛЮСЧЕТА,МОЛОДЕЦА! АБЕ,ХАХОЦИ,НАЛИ ИМЕННО ТОЙ И СЕМЬЯТА МУ СА ЗАДИГНАЛИ И ИЗНЕСЛИ МИЛИАРДИТЕ..КАКВО ПОВЕЧЕ ВЪЗПОЛЗВАНЕ ОТ ТОВА??? КАК ИСКАШ,.ДО ИЗЯДАТ И ИЗПИЯТ МИЛИАРДИТЕ ЗА 1 ДЕН ЛИ..ВСИКЧИТЕ 200 МИЛИАРДА??? МНОГО СТЕ ПРОСТИ..ДО ЛУДОСТ!! ГОЛЯМ РЕВ ЗА ТОЯ ИЗРОДЕН СУРАТ ГОРЕ,ДЕТО ВСЯКО ДЕТЕ ЩЕ СЕ СТРЕСИРА!!
126
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 12 години
Нека някой да каже защо този веднъж не гръмна по НАТО след като е можел спокойно?През 1970-те Кадафи активно превъоръжава Либия. Той закупува танкове, артилерия, изтребители, бомбардировачи и зенитно-ракетни комплекси от СССР. През 1972 година се свързва с Китай и настоява да закупи китайска атомна бомба. Китайците отказват, което принуждава Кадафи да се обърне със същата молба към Пакистан, но пакистанското правителство прекъсва дипломатическите си отношения с Либия преди да се сдобие с ядрено оръжие.[44] Либия впоследствие разработва химически оръжия и се сдобива с балистични ракети тип Скъд. През 1980-те се сдобива и с ракети Родон-1 от Северна Корея, които поставят южна Европа в обсега на либийската войска.
125
1
 
1
 
! Отговори
Rem преди 12 години
За Саудитска Арабия се не тревожете :) скоро и тях ще ги вадят я от тръби, я от мазета
124
0
 
8
 
! Отговори
jo преди 12 години
С толкова пари и толкова познати в Москва ,да го извадят от канална тръба............???? Тия дето пишат новините за луд ли ме вземат....???
123
1
 
11
 
! Отговори
БОТЕВ ПЛОВДИВ преди 12 години
НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ НАМЕСВА В СОБСТВЕНАТА КЪЩА.АМЕРИКА ЗАЩИТАВА НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ В ЛИБИЯ.ХА-ХА.ВСЕ ЕДНО АЗ ДА ДЪРЖА ИЗКЪСО ЖЕНА СИ,А НЯКОЙ БАБАИТ ОТ ДРУГ КВАРТАЛ ДА ИДВА ДА МЕ БИЕ.НЯМА КЪТЧЕ В КОЕТО ДА НЯМА АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ.ТА НИМА САУДИТСКА АРАБИЯ Е ПО-ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА.НАИСТИНА ДЕМОКРАТИЧНО Е ДА СИ КРЪСТИШ ДЪРЖАВАТА НА СОБСТВЕНОТО ИМЕ.
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кадафи сега си пие коктейла на някой плаж, на някой незнаен остров. А убитият е някой от десетките му двойници.
121
0
 
12
 
! Отговори
ZLA преди 12 години
Аз пък си мисля,че убития ще е някой от двойниците му,а той ги имаше в изобилие!И кой пък каза,че милиардите са в западни и американски банки,а?Що да не са и в руските банки!
120
5
 
2
 
! Отговори
do 120 преди 12 години
Гвоздея е само един и това е вярата. Тяхната е доста изостанала за съвременния свят не е толерантна към останалите вероизповедания , не зачита пълните права на човека и т.н. Това е проблема ,а това че подобни държави са дарени с петрол естествено те печелят купища пари никой не им го взема на сила плаща им се (Справка Арабските държави).
119
2
 
13
 
! Отговори
галактика преди 12 години
В Либия също може би е ден за размисъл след случилото се.... Очакват я честни, прозрачни и демократични избори..... / де юре / Някои ще потънат в размисъл до края на живота си....
118
1
 
4
 
! Отговори
Дразня сестрати по д преди 12 години
Мексиканците защо нямат ядрено оръжие ,я малко кьотек и в С.Америка
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да се направи един цялостен анализ на сложната ситуация в условно наречения / мюсюлмански свят / които хич не е мальк ,трябва да можем да открием гвоздея на проблема в момента на обикновения наблюдател му се предлага както и информация така и дезинформация ,хиперболизация с две думи се цели деориентация и в този момент му се предлага вариант че ние сме от добрите а да кажем там някьде някякви диви фанатици с извадени ятагани танцуват около огньове и се стягат за джихат и какво ни остава на нас да идем и да ги изпотрепем ида ги демократизираме А не сме ли ние отдавна там ,не имли вземаме единственото което те имат ,а ние се нуждаем от него ,може би те биха живяли много по-добре ако не ги източвахме и ограбвахме.Докато там има петрол и ние го искаме там ще е врящ котел нон стоп революции докато не доиде на власт верния човек.Както виждате има дьржави които се управляват еднолично но не сьздават проблеми и никои не ги закача ,макар ,че там няма западна демокрация и т.н.т. а и в тяхните лични сметки паричките са милиарди....темата е дьлга ние ще се мьчим да им вземем петрола и ще си измисляме причини те ще се мьчат да се сьпротивляват...за сега не могат да ни се опрат.
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
200 милиарда трънки изнесъл. Жидовщините нямат край!
115
3
 
36
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Ай честито на либийците, ако преди това им се е струвало зле .... то сега ще се чувстват тотално прекарани !