Вдовицата на Кадафи поиска да й бъде предадено тялото

В Мисрата се редят на опашки, за да зърнат трупа на убития диктатор
Обновена: 22 окт 2011 09:28 | 22 окт 2011 09:06,
225
Вдовицата на Кадафи поиска да й бъде предадено тялото
Снимка: Архив, Reuters

Сафия Фаркаш, вдовицата на убития бивш либийски лидер Муамар Кадафи, поиска от Преходния национален съвет да й бъдат предадени телата на съпруга й и на сина им Мутасим, съобщи базираната в Сирия телевизия Ар Раи.

Сафия отправи призив от името на семейството на "мъченика Муамар Кадафи" към ООН и останалите международни организации да убедят ПНС да предаде телата им на тяхното племе, за да бъдат погребани по ислямския ритуал.

Тя настоя също да се разследват обстоятелствата около смъртта на Кадафи, Мутасим и на техните другари. "От кадрите, показани от телевизиите, стана ясно, че те са били екзекутирани от агентите на НАТО", заяви Сафия по Ар Раи.

Върховният комисариат на ООН за правата на човека също поиска да се разследва смъртта на Кадафи, а  правозащитната организация Амнести Интернешънъл повдигна дори възможността за "военно престъпление".

Вторият човек в новата либийска власт, Махмуд Джибрил, пристигна вчера в Мисрата, за да види тялото на убития бивш либийски лидер Кадафи, изложено върху окървавен дюшек в изпразнен от плодове и зеленчуци фризер на пазар в покрайнините на града.

Още по темата
Тялото явно е било сложено във фризера, за да бъде далече от тълпата, но веднага след като се разчуло, на мястото заприиждаха хора, за да видят човека, когото толкова много ненавиждаха, съобщава Асошиейтед прес. Мъже, жени и деца се редяха вчера на опашки, за да се снимат с тялото. "Искаме да видим кучето", викали някои от тях.

"Не държах да видя тялото, но мои сътрудници настояха. Исках само да поздравя либийските младежи, които извършиха чудо", каза Джибрил. "Те заслужават уважението на цяла Либия за това, което сториха. Пожертваха живота си за бъдещето на Либия."

Според различни източници от военния съвет на Мисрата тялото ще бъде погребано в близките дни на тайно място, за да се избегне превръщането на гроба на Кадафи в място на поклонение от негови привърженици. Предстои обаче съвещание, на което да бъде взето окончателно решение по този въпрос, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: Муамар Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
amerika ,amerika go ybi.
211
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е въпроса да заграби петрола Америка, а другите да нямат петрол!!!------------------ И правилно. Браво на Америка.
210
1
 
4
 
! Отговори
. преди 12 години
allah rahmet eylesinде да знаехме всичко
209
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PRESTAPNISITE NIAMAT MIASTO NA TOZI SVIAT !!!
208
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hasreti mehti ste izleze oste malko i ste naka6i fsicki sadrunici na cedal edno okia idva krai na ilyomanite fsicki ste pladiat sas 6ivotasi
207
2
 
14
 
! Отговори
Месия преди 12 години
Съвсем нормално е телата да бъдат поверени на близките им! Срам за цивилизацията ни е излагането им за доказателство, хулене, осмиване и пр. Диктатурата, деспотизмът, сатрапщината- нищо не оправдава нашата варварщина!
206
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Родените в робство,винаги си остават роби.Облъчени от пропагандната машина от слугите на Русия-припяват това,което им внушават от Москва. Руските бази в Либия,в които обучаваха терористи,отидоха в небитието-няма я вече и военноморската база за руските подводници.Остана им единствено базата в Сирия,където със зъби и нокти подкрепят кръволока Асад.Такъв бе и баща му,който,когато дойде на власт изби почти един милион сирийци.Но за тези жертви не плачат.За стотици хилядите избити от Кадафи,също не леят сълзи.Не леят сълзи за избити цели фамилии заедно с пеленачетата.Не означава за тях нищо,публичните екзекуции на стадиона в Триполи,на 16-17 годишни младежи,чието прегрешение бе,че са писали по стените "ДОЛО КАДАФИ.Самите екзекуции,включваха-рязане на ръце,крака,одиране на живо и обезглавяване.Това защитниците на Кадафи нито могат да си го представят,и надали би ги трогнало.Репресиите бяха постоянна практика за сплашване на населението.В Триполи бе честа практика да се разлепват плакати,с образ на палач и описанието на екзекуциите,на които задължаваха гражданите да присъстват.На този стадион и днес гостуващи отбори отказват да стъпят.Бил съм в Либия и знам нещата в подробности.На защитниците на Кадафи,ще им кажа-как бихте постъпили с този сатрап,ако и с вашите деца и близки се постъпеше по този зверски начин
205
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ami AMERIKANSKATA i EVREISKATA diktatura koi shte gi spre. Te sa navsykade
204
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vseki koito e sreshtu IMPERIALIZMA e DIKTATOR DEMOKRACIY=OLIGARSI=KAPITALIZAM=IMPERIALIZAM
203
2
 
13
 
! Отговори
да водиш вълци преди 12 години
Да, Кадафи беше диктатор. Но въвеждаше ред. Като в глутницата. Е, дойде и неговият ред да бъде изяден... но това не променя ФАКТА, че беше ВОДАЧ.
202
1
 
14
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Войната срещу Саддам стана набързо след като той обяви, че разплащането за Нефта ще премине от Долари на Евро и най-вече, защото и той почна да си печати долари, така наречените Садамки. Това най-много вбеси Печатарите от САЩ (Ротшилтд, Рокфелер и Другарчетата му). Войната срещу Кадафи е защото той реши да иска срещу петрола злато!!! Нека всеки да знае, че войните и в Ирак и сега в Либия се водят заради Долара. Петрола е само мъгла за пред очите на овцете. На САЩ не им дреме за петрола, докато могат да си печатат долари и да си го купуват. За Америка контрола на нефта е въпрос на оцеляване, за да крепят обезцененият долар! Защото, ако не лиши от енергийни източници Китай, Индия, Бразилия и други бързо развиващи се страни Америка фалирва съвсем скоро. Не е въпроса да заграби петрола Америка, а другите да нямат петрол!!! Следващата цел на "Американската гнусотия" е Сирия....!!!Да се готви Сирия за нови хуманитарни пакети!
201
1
 
16
 
! Отговори
Кардам преди 12 години
Скапани агресори златолюбци! Изсипват бомби над мирното население и говорят за хуманитарна помощ! ООН показа с това си дело ,че не е легитимна. Това организация на ощетяващите нации. Съвета за сигурност гласува каквото каже Вашингтон и Тел Авив. Първо насъсквате хората, а после зовете за цивилизованост!? Разделяй и владей! NATO постигнаха целта си. Сега анархията в Либия ще е чудовищна с тази въоръжена ***! Започва невероятен батак - едно племе ще дава нефт на Франция, друго на Англия, трето на Америка. Ше убиват, изнасилават и грабят в името на висша цел Демокрацията ! Тези ДЕМОКРАТИ налагат мир с огън и меч. Триполи вече виждаме вида демокрация, която се установява! Да ви пикая на Демокрацията-Крадци. Лапайте петрол, да се задавите. Той господ гледа: ЗАБАВЯ НО НЕ ЗАБРАВЯ !!!
200
2
 
1
 
! Отговори
До 205 преди 12 години
Ти на колко си години?На 150?"Така беше със Сталин,Брежнев,......."!Научи се да пишеш в правилното време!Неук ***!
199
1
 
8
 
! Отговори
Отец Георги преди 12 години
Войната не е между българи и евреи. Войната не е между българи и ционисти. Войната не е между евреи и останалите хора на този свят. Войната е между Светлите сили и демона, познат като IHWH, Йехова, Яхве, Саваот Името му няма никакво значение. Христос го нарича Княза на този свят като добавя, че който е с княза, той не е с Него, не е с Христос. Войната е между юдейския демон, провъзгласен от тях за върховен Бог, демона, обявил война на всички хора по Земята от една страна и Силите, бранещи човека от друга. Но нека никой не си въобразява, че може да се оттегли, да се обяви за неутрален и войната няма да го засегне. Неутрални няма. Или си против Злото или си с него.
198
1
 
8
 
! Отговори
??? преди 12 години
Нека някой да каже защо този веднъж не гръмна по НАТО след като е можел спокойно?През 1970-те Кадафи активно превъоръжава Либия. Той закупува танкове, артилерия, изтребители, бомбардировачи и зенитно-ракетни комплекси от СССР. През 1972 година се свързва с Китай и настоява да закупи китайска атомна бомба. Китайците отказват, което принуждава Кадафи да се обърне със същата молба към Пакистан, но пакистанското правителство прекъсва дипломатическите си отношения с Либия преди да се сдобие с ядрено оръжие.[44] Либия впоследствие разработва химически оръжия и се сдобива с балистични ракети тип Скъд. През 1980-те се сдобива и с ракети Родон-1 от Северна Корея, които поставят южна Европа в обсега на либийската войска.
197
0
 
5
 
! Отговори
vazmutena... преди 12 години
ne samo vazmutena, ami i otvratena ot vsichko tova koeto napraviha s Libia....ne me interesuva politika, no tova e napravo mnogo dolno i drebno skroeno....saboleznovanija na semeistvoto ....
196
0
 
2
 
! Отговори
sas преди 12 години
до обективенТи не си обективн, а болен.
195
8
 
5
 
! Отговори
Абе , защо.... преди 12 години
...искат да видят , КУЧЕТО -КАДАФИ, мъртав...ха,ха,хааа... НАЛИ СА СИ ЖИВЕЛИ МНОГО ДОБРЕ ПРИ НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ...???!!!!
194
11
 
1
 
! Отговори
За 192.... преди 12 години
..номера "с двойниците"... е постановка на Балшой театър!*** , винаги го играят.......за САМОЧУВСТВИЕ И ПОВДИГАНЕ НА ДУХА НА ЕЛЕКТОРАТА СИ!Като умре , некой от ВОЖДОВЕТЕ ИМ...обикновенно го обявяват---след седмица...!...докато се вмирише добре и е сигурно ,че нема да се събуди---щото иначе ....ДРУГАРЯТ 1--НЕ ПРОЩАВА!Така беше със ....Сталин, Брежнев , Димитров,Мао,Ким Ир Сен, Т.Живков... и пр.
193
2
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Четох коментариите на 192,убедих се,че е активист на ГЕРБ,много е *** милия.