За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета

АЕЦ "Белене" е жертва на българско политическо решение, пише ИТАР-ТАСС
Обновена: 30 мар 2012 14:20 | 30 мар 2012 12:05, Елка Василева
570
За цинизма на Борисов и фантастичните планове на кабинета
АЕЦ „Белене“ е поредният руски енергиен проект, жертва на българско политическо решение. Снимка, архив, Булфото

България се отказа от проекта с руско участие за изграждане на АЕЦ „Белене“, но не се отказа да дружи с Русия, поне на думи, посочва ИТАР-ТАСС в коментарен материал на Игор Броварник.

„Българският премиер Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев подчертаха веднага след огласяването в сряда на официалното решение на правителството за „Белене“, че отношенията между България и Русия не се ограничават до един проект, а напротив, трябва да се развиват и в други направления.

Самият Борисов също в сряда цинично оцени руско-българските отношения на 600 милиона евро – точно толкава плаща България годишно за доставяния от Русия газ“, пише в материала.

Авторът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че "Германия плаща за руския газ по 330 долара, а България – по 600. Надявам се, че преговорите, които ще проведем, ще позволят да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения".

Още по темата

Според Броварник така премиерът ясно е дал да се разбере, че дружбата между двете страни ще има особено финансово-прагматичен характер.

Той обаче посочва, че в определението „дружба по сметка“ между България и Русия никак не се вмества отказът от проекта за АЕЦ „Белене“, „който е нужен повече на България, отколкото на Русия“, пише авторът. Той цитира шефа на Росатом Сергей Кириенко, че „при общ портфейл от поръчки за 20 блока за АЕЦ, който сега има Росатом, отказът от една електроцентрала е несъществена загуба“.

Броварник определя като фантастични плановете на правителството ни за преместване на готовия за АЕЦ „Белене“ реактор в АЕЦ „Козлодуй“ и за строителство на газова електроцентрала на мястото на планираната АЕЦ „Белене“. Те „предизвикват съмнение в България дори сред най-яростните противници на проекта“, пише авторът.

„Мнозина в България сега се замислят за бъдещето на българската ядрена енергетика. След заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда премиерът дори допусна възможността за строителство не само на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, но в перспектива на 8-и, което вече изглежда съвсем утопично предприятие“, посочва авторът.

Припомняйки, че в момента от шестте блока в „Козлодуй“ работят 5-и и 6-и, като лицензът на първия изтича през ноември 2017 г., а на втория през октомври 2019 г., Броварник пише, че след тяхното спиране България ще се превърне от износител във вносител на електроенергия.

„Предизвиква недоумение и предложението на правителството за построяване на газова електроцентрала на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“. Тази идея в България вече беше наречена „техническа авантюра“, тъй като не е известно как ще се осъществяват доставките на газ до планираната електроцентрала, намираща се в регион без газова инфраструктура. ... Местните противници на този проект с явна ирония казват, че неговата реализация ще е възможна само, ако Русия доставя газ за централата безплатно предвид решаването на проблема с неговото транспортиране“, посочва Броварник.

„От какво е заплашена България след отказа от „Белене“, защо едни наричат решението на българското правителство политически и икономически правилно, а други предричат крах на националната атомна енергетика и прогнозират, че страната ще отиде в енергийната периферия не само на Европа, но и на света? Политически правилно наричат това решение онези сили, които не са заинтересовани от излизането на Русия на енергийния пазар на страна от ЕС. Затова, обяснявайки закриването на проекта, ключова е думата „политика“ и в никакъв случай не „икономика“, пише авторът.

Той обръща внимание и на проблема с поскъпването на електроенергията, като дава за пример цените през изминалата особено студена зима.

Без привличане на допълнителни мощности, функциите на които в бъдеще можеше да изпълнява АЕЦ „Белене“, България се обрича на "енергиен глад" и като резултат от това ще бъде принудена да внася електроенергия, заключава Игор Броварник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
3
 
17
 
! Отговори
дядо преди 12 години
В Европа липсват свобода и демокрация чешкият президент Вацлав Клауседин истински мъж а не *** като нашите управляващипрезидент на успешна страна - чехияайде подлогарчета почвайте с плювкитежалко за дрогирания народ
437
7
 
27
 
! Отговори
Добре, но.. преди 12 години
... "Козлодуй" също е руски проект и е донесъл само изгода за България. Времената били други, ама икномическите интереси са същите. Тогава СССР е знаело, че сме им безпределно верни и не може да се говори, че чрез АЕЦ са се опитвали да "купят" лоялността ни.Просто са правили бизнес, както и сега, а в това няма нищо лошо, щом ползата е взаимна. Дори HSBC, които са британски холдинг и съответно геополитически ЮКей е противник на Русия, казват, че проектът е изгоден за нас. ГЕРБ ***!
436
18
 
7
 
! Отговори
a преди 12 години
Много я заболя Бялата мечка, защото не й мина номера. Винаги те са тарикатите, а ние жертвите. Всичко това пропагандата представя като вечна и нерушима дружба, дружба от векове, слънце и въздух за всяко живо същество. православна солидарност и още куп глупости. На руснаците трябва или да козируваш, или просто да си скаран с тях. Винаги си гледат своето и прецакват останалите.По-добре е да се стиош далеч от тях. Желая им всичко хубаво, но всеки да си глеа дома.
435
4
 
15
 
! Отговори
Петя преди 12 години
Винаги ми е било интересно защо някой хора висят по цял ден тук и пишат съвсем безмислени и безполезни коментари?Абе хора,то е нормално да ннапише 1-2 коментара,ама да ми седиш като *** по цялден и да плещиш врело-некипело не е нормално.Я се хващайте за работа,свършете нещо полезно за себе си,ако може и за другите също.На 2 магарета сеното не могат да разделят,па станали и дървени философи.Няма смисъл да ми отговаряте,щото чак другата седмица ще вляза в сайта,я вляза-я не вляза.
434
3
 
5
 
! Отговори
ИТААР - ТАСС преди 12 години
Белене е изгодна за нас - руснаците и затова всеки зависим от рублите трябва да ни подкреп
433
0
 
5
 
! Отговори
до 486 преди 12 години
то пък човека може да е фес или турска *** и това което говориш да не го касае
432
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СА НИ ВИНОВНИ РУСНАЦИТЕ.МОРАФЕТИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТГОВАРЯТ НА ЦЕНТА НА ГАЗА.СЕГА ГАЗОВАТА ЕЛЕКТОЦЕНТРАЛА НА УОРЛИК,ХЕМ ЩЕ КРАДЕ И ЩЕ ТРОВИ БЪЛГАРИЯ,ХЕМ И ЕВТИН ГАЗ ЗА ЦЕНТРАЛКАТА ОТ ШИСТОВИЯ ГАЗ И ВСИЧКО СЕ НАРЕЖДА-ТОЛКОВА Е СЕМПЛО ,А ВИЕ ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ ТОКА
431
4
 
19
 
! Отговори
коко преди 12 години
До 478 Ако не бяха "Рашъните" от 1878 година сега щеше да говориш един ориенталски език е да бъдеш щастлив,че селския бей те е направил щастлив ,като ти е уважил ***.
430
1
 
6
 
! Отговори
до ванката преди 12 години
знаем ги такива дето си оплели кошницата ,затова половината Бълагария е на вън ,камо ли за теб да говорим .Като става въпрос за злобата обърни малко внимание на по предишните си коментарчета и тогава почвай да съдиш . защото такива фобски *** като теб за съжаление са много
429
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 12 години
ДО 466 Марсолко на Русия им на дядовица че Турску- Американска Б-я няма да прави АЛЪШ-ВЕРИШ с Б-я Те достатъчно им да пращат газ на Китай,Германия. Да имат АЛЪШ-ВЕРИШ с Франция,Италия,Индия,ВЕНИСУЕЛА и т.н А ти марсолко плащай луди пари за ток,вода, парно,бензин,нафта,гас, и стой на студено ЧЕСТИТО.Чух че от АМЕРИКА-ТУРЦИЯ ще има огромни доставки на НОВО НАПЕЧАТНИ ДОЛАРИ,ГАЗ и т-н .ДАНО ДА ДОСТИГНЕ ДО ТЕБ И ТИ ДА СЕ ОБЛАЖИШ
428
5
 
3
 
! Отговори
ванката преди 12 години
Не се притеснявай за мен,чичо ти Иван си е оплел кошницата отдавна,теб като те гледам ти си за оплакване ! С тази злоба далеч няма да стигнеш,тя ти избива защото имаш комплекси !Айде много ти здраве от Бай-ти Иван !
427
3
 
3
 
! Отговори
до ванката преди 12 години
то от такива простаци България е на това дередже и оправия няма да има , и да се смееш и да не се смееш така ще е ,ти си лошия материал на тази държава .остава ти само злобата и омразата
426
1
 
6
 
! Отговори
до ванката преди 12 години
и ся като вашите фабрики не работят за тях ,за кого работят а ? )) за чужди фирми инвеститори и работника получава по 200 лева това ли ти е хубавото ?)) радваш ли се ?))) ще се гърчиш и припадаш ама няма кой да ти помогне няма кой да ти протегне ръка на стари години ха ха ха ***
425
5
 
6
 
! Отговори
ванката преди 12 години
за рака мерака и простака - лек няма ! :))))))
424
18
 
3
 
! Отговори
acdc преди 12 години
Айде факю на рашъните !
423
0
 
1
 
! Отговори
до ванката преди 12 години
ще ти го обяснят *** като те минат отзад ,още дълго няма да чакаш ! )) ще пътуваш ама ти ,ненужен на държавата си и без пенсия ))
422
3
 
1
 
! Отговори
ванката преди 12 години
Знаем се ,знаем се,няма смисъл да ми обяснвяваш колко е велик руснака,не на мен,аз наближавам 60-те и доста неща са ми минали през главата,а за начина ти на писане няма да го коментирам въобще.Не ме касаеш,тъй че пътувай ! :))))))
421
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиква... оставка веднага предател гнусен... без да има смяна на системата ще има съд за вас, ГРОБ-ари...
420
4
 
25
 
! Отговори
инж.Маринов преди 12 години
Цената на газта за България не е тази която казва правителството.Запознат съм с цената за Италия,Грмания,Франция и др.държави. Газпром си има своя политика.На нея е много по-елементарно/ako има европравитество да си продава газта на една цена,а вътре в евросъюза да си се оправят по 3-те газопровода/ да има една цена за EUСамо че аз се досещам как ще плаща германеца и как българина.286/438ЕвроСиреч каква е цената за мурафета на Тиквата и тъпите гербери.Ако някой му го обясни давам 2л.ракия
419
3
 
13
 
! Отговори
до ванката преди 12 години
той пияния руснак дали става или не става си е тяхна руска работа . ама теб като гледам понеже ставаш в близко бъдеще ще те *** *** .същите *** на които такива като теб плямпашти тюфлеци им плащат помощите . понял ?