Милиарди долари кубински авоари в чужбина се стопяват мистериозно

Тенденцията е изненадваща, през последните 10 г. те винаги нарастваха
2 авг 2012 16:43, Елка Василева
11
Милиарди долари кубински авоари в чужбина се стопяват мистериозно
Изненадващо са се стопили милиарди кубински долари, вложени в чужбина. Снимка: архив, Reuters

Внезапното изчезване на милиарди кубински долари, вложени в чужбина, поражда какви ли не спекулации, пише в. "Фигаро".

Три месеца преди изборите за президент в съюзника на Куба - Венецуела, кубинските банкови депозити зад граница са се стопили наполовина. Новината съобщи Кубинската централна банка, но без да посочи причините.

До септември 2011 г. кубинските авоари в чужди банки са били на стойност 5,64 милиарда долара, през декември 2011 г. са спаднали до 4,1 милиарда долара, а през март 2012 г. - до 2,8 милиарда долара.

Тенденцията е изненадваща, защото активите на Куба в чужбина през последните 10 години винаги отчитаха повишение.

Първата хипотеза е, че Куба прибира пари от чужди банки и ги съсредоточава в страната, защото е притеснена от евентуален обрат на изборите във Венецуела, от чийто петрол зависи силно.

Друга хипотеза е, че Хавана може би финансира кампанията по преизбирането на венецуелския президент Уго Чавес.

Според третата хипотеза Хавана се нуждае от пари в брой, за да финансира икономическите реформи, обещани от Раул Кастро.

Намаляването на кубинските авоари зад граница може да се дължи и на масово изтегляне на кубински пари от испански банки, оценени от Хавана като малко надеждни в условията на испанската дълговата криза.

Петата хипотеза е, че Хавана тегли пари от досегашните си задгранични сметки, за да ги внася в китайски банки и да улесни нарастващия стокообмен между Хавана и Пекин, допълва изданието, цитирано от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
bambu4a преди 11 години
много си прав номер 9, най-вероятно Куба ще се отваря скоро към света и познай кой ще инвестира в тази иначе природно райска земя - тези които до сега са държали в мизерия същата страна, то ако човек се замисли кой кубинец може да си позволи авоари и то в чужбина освен тези които я управляват, много ми е познат този сценарий
9
0
 
9
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
А шестата и най-правдоподобна хипотеза е, че някой комунист, титуляр на сметката ги тегли и ограбва държавата! Както стана и тук през 1990-а:)
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласят се да стават олигарси некои кубински парт-секретари.Неколцина.И надолу по пирамидата-пак само слуги,а по-надолу-роби...
7
1
 
10
 
! Отговори
:))) преди 11 години
А Луканов и Лилов имат ли си!? А мутри наеха ли вече?ха ха ха НАШИТЕ *** МОГАТ ДА ГИ ПОНАУЧАТ КАК СЕ КРАДАТ МИЛИАРДИ И КАК ДА СИ НАПРАВЯТ РАБОТОДАТЕЛИ И БИЗНЕСМЕНИ! ХА ХА ХА:)))
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айдее и там се почва с пари в куфарчета ,май и там ще започват да изграждат демокрацията :)
5
5
 
4
 
! Отговори
Ел Команданте преди 11 години
Парите отиват там, където и наскоро отиде златото на Венецуела, т.е. в приятелски страни от БРИКС, А че не са в рубли и юани, просто е прието да се превръща резервната кошницата от всички валути в долари, за по-лесно храносмилане на *** и повод за коментари;-))
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,2 е прав.Защо,кубинците,не спестявате в рубли или юани?Какви комунисти сте,да подкрепята ипрериалистическия долар?12
3
8
 
10
 
! Отговори
666 преди 11 години
КАКВО ДА ПРАВЯТ ДЪРЖАВНИТЕ РЕЗЕРВИ НА КУБА В НЯКАКВИ ФАЛИРАЛИ ИСПАНСКИ БАНКИ.НОРМАЛНО Е ДА БЪДАТ ПРЕНАСОЧЕНИ В КИТАЙСКИ БАНКИ.С ДОЛАРА И ЕВРОТО Е СВЪРШЕНО.КУБИНЦИТЕ ОСЪЗНАВАТ ТОЗИ ФАКТ.
2
4
 
19
 
! Отговори
а преди 11 години
Уж комунисти и мразят САЩ, ама все за доларчета си мислят. Къде ви в "класовото" съзнание ?
1
2
 
23
 
! Отговори
шеста хипотеза преди 11 години
А дали Куба, по подобие на нашия "преход", не смята ЗА ЕДНА НОЩ да направи членовете на ЦК на куб. соцком партия и приближени "нови бизнемени":"От утре сте бизнесмни и градите демокрация! И ПАК начело!"Дежа ву...