Корупцията - фатална за обществото в Китай

Президентът Ху Цзинтао откри 18-ия конгрес на ККП
Обновена: 8 ное 2012 09:15 | 8 ное 2012 08:48, Петя Славова
31
Корупцията - фатална за обществото в Китай
Започна 18-ият конгрес на Китайската комунистическа партия. Снимка: БТА

Ендемичната корупция, която разяжда китайското общество, може да е фатална за управляващата комунистическа партия и за държавата, предупреди президентът Ху Цзинтао, цитиран от световните агенции.

В реч, с която откри ключовият 18-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Ху Цзинтао подчерта, че "корупцията може да предизвика рухването на партията и на държавата". Той призова ККП да не позволи на никой китайски лидер да злоупотреби с властта, с която разполага. "Трябва да гарантираме всички да бъдат равни пред закона", прикани Ху Цзинтао.

Китайският президент отправи това предупреждение, след като тази година страната бе разтърсена от няколко крупни политико-финансови скандали, в които бяха замесени ръководители на най-високо равнище, отбелязва БТА. Общественото внимание бе привлечено особено силно от случая с члена на Политбюро на ККП Бо Силай, който бе изключен от партията и ще бъде съден.

Още по темата

В последната си голяма реч Ху Цзинтао, който се очаква да отстъпи ръководните постове в комунистическата партия и държавата на вицепрезидента Си Цзинпин, обобщи, че Китай ще продължи постепенното реформиране на своята политическа система по време на следвания курс на "социалистическа модернизация", но няма да следва западния политически модел. Трябва да се учим от политическия и културния опит на други страни, но не бива никога да копираме модела на западните политически системи, призова той.

Китайският лидер отправи този призив на фона на споровете за острови, които страната води със свои съседи, включително с Япония в Източнокитайско море.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До SS Пиша ти един минус само за правописа.Срамота е да пишеш коментари с подобен правопис.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България корупцията вече разруши държавата.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По време на комунизма в СССР. Някакъв баровец си купува вносен телевизор и веднага се захваща с дистанционното.Щрак - и на екрана се появява XXV конгрес на КПСС.Щрак-и на втората програма XXV конгрес на КПСС.Човека започва бясно да сменя каналите, но все попада на конгреса.И по някое време му изниква нова програма, която до този момент не е виждал. Навъсен говорител с квадратна челюст се навежда към екрана и казва:- Сменяй каналите, Сидоров,сменяй...Съответните органи вече са на път към вас!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По време на социализма поканили в България известен японски специалист, който да изчисли за колко време у нас ще настъпи комунизъм. След дълго проучване изследователят казал:- След пет километра!- Как така? - учудили се всички.- Ами ето как - посочил им той лозунга на стената, където пишело: "Всяка петилетка - крачка по пътя към комунизма!"
1
9
 
8
 
! Отговори
SS преди 11 години
Па тия смеят ли да взенат поткупи и кой им ги дава.Те тоя Бо Силай сигорно ша го разчекнат ритоално на някой стадион за назидание на милярдите и ще се предава пряко по телевизията.