НАТО е готова да разположи ракети "Пейтриът" на турско-сирийската граница

Расмусен: Имаме всички планове за защита на Турция при необходимост
Обновена: 22 ное 2012 15:44 | 19 ное 2012 17:29, Елка Василева
28
НАТО е готова да разположи ракети "Пейтриът" на турско-сирийската граница
НАТО е готов да разположи ракети "Пейтриът" по границата на Турция със Сирия. Снимка: архив, Reuters

Все още не сме получили формално искане от Турция за защита на територията и суверенитета й от нападения от Сирия, но ако това стане, ще разгледаме такова искане в условията на спешност.

Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който пристигна за участие в заседанието на Съвета на ЕС по външните работи.

Още по темата

Той добави, че ако по границата със Сирия на турска територия бъдат разположени ракети "Пейтриът", това ще бъде за защита на Турция. По неговите думи положението по турско-сирийската граница буди сериозни тревоги. Имаме всички планове за защита на Турция при необходимост и те ще бъдат съобразени, така че да бъдат ефективни, ако получим формално искане от Анкара за осигуряване на подобна защита, добави Расмусен.

Той уточни, че в тези планове не влиза налагане на забранена за полети зона. Турция може да разчита на солидарността на НАТО, посочи генералният секретар на пакта.

По въпроса за напрежението в Близкия изток той заяви, че НАТО не участва в близкоизточния мирен процес, но е много загрижен от последните събития в Газа и в Израел. Съжалявам за убитите и ранените цивилни и от двете страни, допълни Расмусен.

По неговите думи Израел има правото на самозащита и нападенията срещу него трябва да престанат, но международната общност очаква от Израел да бъде сдържан. Расмусен приветства международните усилия в търсенето на решение в конфликта, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
почна се .