Социалдемократ или аристократ ще е президентът на Чехия

Шансовете на Земан и Шварценберг на втория тур от изборите са равни
25 яну 2013 09:31, Елка Василева
2
Социалдемократ или аристократ ще е президентът на Чехия
Милош Земан и Карел Шварценберг. Снимка: Reuters

Чехите ще се явят днес и утре пред урните, за да гласуват на втория тур на президентските избори. Те ще избират между двама проевропейски кандидати: ветерана от левицата и бивш премиер Милош Земан и настоящия външен министър, аристократа с десни убеждения Карел Шварценберг, предаде Франс прес.

Изходът от балотажа е неясен, след като на първия тур на 11 и 12 януари двамата претенденти бяха с много близки резултати - 24,2 процента от гласовете за Земан и 23,4 на сто за Шварценберг.

"Шансовете са равни, трудно е да се предскаже какъв ще е резултатът от гласуването", обобщава Михал Пинк, политически анализатор от университета "Масарик" в Бърно. Който и да е победителят, чието име ще се узнае утре, чешките избиратели ще обърнат страницата на евроскептицизма, олицетворяван от президента Вацлав Клаус, чийто втори мандат изтича на 7 март.

В средата на седмицата в разгара на кампанията, белязана от напрежение и лични нападки, букмейкърите даваха лек превес на Земан.

Седемдесет и пет годишният Шварценберг, бивш близък сътрудник на Вацлав Хавел и министър на външните работи от 2007 г. до 2009 г., а после от 2010 г., се ползва със силна подкрепа, най-вече в Прага и други големи градове. Хуманистът и консерватор е любимец и на артистичните среди и тийнейджърите.

Земан - често обвиняван в популизъм 68-годишен икономист, председател на долната камара на парламента през 1996-1998 г. и премиер на социалдемократите от 1998 г. до 2002 г., на свой ред печели точки в тежко засегнатата от политическото преструктуриране провинция.

Най-големият профсъюз в страната подкрепя Земан и обвинява Шварценберг, че споделя отговорността за непопулярната политика за икономии на десноцентристкото правителство на Петър Нечас, разклатено от скандали за корупция.

Новият държавен глава ще е трети, откакто през 1993 г. Чехия получи независимост. Първият президент на страната беше архитектът на Нежната революция през 1989 г. Вацлав Хавел (починал през 2011 г.), а вторият - Вацлав Клаус.

И Хавел, и Клаус бяха избрани от парламента с процедура, критикувана заради сложността си. През февруари миналата година парламентът най-сетне реши оттук нататък държавният глава да се избира чрез всеобщи преки избори, изключващи всякакви подозрения за корупция.

Макар да не разполага с правомощията на колегите си в САЩ или Франция, чешкият президент назначава и уволнява министър-председателя на страната, назначава и разпуска правителството, одобрява приетите от парламента закони и налага вето, което може да бъде отменено от законодателите чрез прегласуване, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kakvo da im opravia na chehite ne te razbrah ? Tova e stranata s nai - malko bednost v ciala Evropa i tova ne e zashtoto sa chakali niakoi da gi opravi - bsiako sravnenie na nasheto polojenie e smeshno !
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шварценберг-името нещо не ми звучи по чешки на тоя аристократ. И той ще ги оправя за 800 дни. Да не е милионер и той като нашия ?!