Бенедикт XVI оставя зад гърба си разединена църква

Конклавът за избор на нов папа може да започне на 11 март
Обновена: 1 мар 2013 10:26 | 1 мар 2013 10:26, Елка Василева
3
Бенедикт XVI оставя зад гърба си разединена църква
Бенедикт XVI. Снимка: Reuters

Вакантният престол във Ватикана след оттеглянето на папа Бенедикт Шестнайсети е водеща тема за чуждите издания. Папата влезе в историята на Римокатолическата църква заради безпрецедентния от векове акт да се откаже доброволно от папската мисия, посочва италианският в. "Кориере дела сера". Въпреки че се оттегли обаче, папата обеща да работи с цялото си сърце за доброто на църквата, добавя изданието.

Конклавът за избор на нов папа може да започне на 11 март, посочва в. "Стампа", като цитира архиепископ Клаудио Чели, председател на Папския съвет за социални комуникации и председател на Ватиканската филмотека.

В. "Република" посочва, че въпреки критиките към Римокатолическата църква, отправени в последно време, вчера целият свят се е обединил в отдаването на почит към оттеглящия се папа, който е направил един исторически и хуманен жест.

Още по темата

Папата вече го няма, има го само скромният и обикновен богомолец Йозеф Рацингер, пише френският в."Монд". Основната задача на приемника му, който ще бъде избран в средата на март, ще бъде да реформира самото сърце на системата в Римокатолическата църква, да положи усилия, за за да преодолее съперничеството и разделението. В противен случай състоянието на църквата и доверието в нея, пострадали доста от непрестанните слухове за скандали, само ще влошат положението, допълва изданието.

Британският в. "Гардиън" посочва, че някои от кардиналите в състава на конклава, който ще избере нов папа, вече бяха обвинени в тайни маневри с цел да прокарат предпочитаните си кандидати. А докато Ватикана продължава да настоява, че Бенедикт Шестнайсети се е оттеглил само заради напредналата си възраст, наблюдатели смятат, че търканията и вътрешните борби в църквата - най-вече в римската курия, са изиграли роля в това решение, посочва "Гардиън".

"Дейли телеграф" акцентира върху факта, че безпрецедентното от векове насам оттегляне на папата, шокирало света на 11 февруари, когато беше обявено, вчера отново породи критики. Най-рязък беше архиепископът на Сидни кардинал Джордж Пел, който обвини Бенедикт Шестнайсети, че си дава много добре сметка колко дестабилизиращо за църквата е неговото оттегляне.

Освен това в бъдеше хората от ватиканските среди, които не са съгласни с политиката на новия папа, могат да организират кампания и да го принудят и той на свой ред да се оттегли, както направи Бенедикт Шестнайсети, предупреди Пел, който също ще участва в конклава.

Папата се оттегли, оставяйки разединена църквата, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Сега 85-годишният Бенедикт Шестнайсети ще се посвети на молитви, научна работа, разходки в градината и свирене на пиано, но зад гърба си той остави ватиканска йерархия, затънала в скандали и интриги, хвърлящи сянка върху кардиналите, натоварени с мисията да изберат нов папа този месец, посочва вестникът и отбелязва, че в много аспекти Бенедикт Шестнайсети никога не е изглеждал на мястото си в "неговите червени папски обувки". Той изглеждаше незаинтересован от властта и беше непохватен, дори когато вдигаше ръце, за да приветства и благославя множеството, разочаровайки фотографите.

Критиците на Бенедикт Шестнайсети твърдят, че по време на неговото папство Ватикана е преживял дълбока криза на управлението. Вчера италианското сп. "Панорама" съобщи например, че ватиканският държавен секретариат е наредил подслушване на телефони на няколко прелати като част от разследване на скандала с изнесени поверителни документи, откъси от които се появиха в медиите и дори в книга. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди вчера потвърди тази информация, макар да уточни, че не става дума за подслушване в значителни мащаби, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
32
 
! Отговори
evgobul преди 11 години
nqma sili 4oveka da se spravi s pregre6eniqta na carkvata...!
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
крайно време е за черен папа
1
1
 
32
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Ватиканът е държава,а в този период на световна криза,различните католически лобита,теглят каруцата в различни...посоки.В католическите държави,църквите имат и социални дейности,като подпомагат най...бедните в тежкото им ежедневие.Без...много пари, това не става.Духовните проблеми едва ли са по...големи от материалните,на тази малка,но с огромна авторитет държава.Сега новият папа,трябва да е...повече дипломат и значително по-млад,за да издържи на трудния исторически момент.