Северна Kорея обяви, че е в състояние на война с Южна Kорея

От юг твърдят: По нищо не личи да предстои нападение
Обновена: 30 мар 2013 14:00 | 30 мар 2013 09:20,
292
Северна Kорея обяви, че е в състояние на война с Южна Kорея
Лидерът на Северна Корея Ким-Чен ун в компанията на висши военни. Снимка: Reuters

Северна Корея днес въведе военно положение в страната и влезе в състояние на война против южната си съседка, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

"Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще изхождат от това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга", посочва КЦТА, като се позовава на официален правителствен указ.

КНДР ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, "по военновременните закони", се отбелязва в изявление на правителството и Корейската трудова партия.

Още по темата

"Продължаващато от дълго време положение, при което корейският полуостров не нито във война, нито в мир, приключи", се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес. Вчера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким-Чен ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал "окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника".

Тази мярка беше взета в отговор на това, че на 28 март в рамките на продължаващите до 30 април съвместни американско-южнокорейски маневри два стратегически бомбардировача на ВВС на САЩ нанесоха учебни удари по полигони на територията на Южна Корея.

Представител на южнокорейското министерство на отбраната заяви, че няма признаци на необичайна военна активност на Север и нищо не подсказва за предстоящо нападение, предаде Ройтерс.

Правителството в Сеул заяви, че в новото изявление на Севера няма нищо ново, което да причини по-голяма тревога. "Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на провокационните заплахи", заяви министерството на националното обединение.

Белият дом пък обяви, че взема насериозно изявлението на Северна Корея, че е влязла в състояние на война срещу Юга, но отбеляза, че заплахите на Пхенян не са нещо необичайно.

"Видяхме съобщенията за ново неконструктивно изявление на Северна Корея. Ние вземаме тези заплахи насериозно и оставаме в тесни отношения с нашия южнокорейски съюзник", заяви Кейтлин Хейдън, говорител на Националния съвет по сигурността.

Обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа следствие от „трудности в превода”, предаде пък РИА Новости. В оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в „пълномащабна” и дори „ядрена” война.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименИ какво значи конвертируем?Това значи, че държавите приемат плащания в такава валута.А вътре в България това няма значение.А не се печатаха пари. Както в щатите, англия, германия (те печатаха по- малко, за сметка на много влезли долари от щатите заради гдр)...
134
6
 
14
 
! Отговори
666! СУПЕР ... преди 11 години
Социализмът НЕ се провали...ПРОВАЛИА ГО ПРОСТАЦИТЕ ОТ БКП ПОСЛЕ ЧЛЕНОВЕ НА ГЕРБ...Е ВИ СОЦИАЛИЗАМ У НОРГЕ ДАНСКА И ШВЕЦКА...!
133
5
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР ... преди 11 години
....БАСИ ОТВОРЕНЯЦИТЕ ИМА ТУКА ...КАПИТАЛИЗИ КАТУ ДОКТУРА СТУИШКО...!
132
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименСоциализмът се провали по две причини:1. Белене не работеше ефективно; Ловеч - също. Даже и пчелите си изхвърлят търтеите, ТОВА Е ПРИРОДЕН ЗАКОН!2. БНБ не печаташе пари. За разлика от Запада.
131
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
до 146Държавата беше източена накрая от мошеници кавито в България са много, а сега рай за тях. Новото управление след прехода я довършиха като се разпродадоха заводите за жълти стотинки. Знам някой цифри от които може да те заболи главата.
130
11
 
7
 
! Отговори
аресоздраве преди 11 години
До АнонименНема нищо тъжно. Едните са *** с промити мозъци (каквито все още има и у нас и дори и тук), а другите са успешна, модерна държава.
129
5
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
До АнонименТочно защото съм живял.И не е въпрос на кого са собственост, А КАКВО ПРАВИ С ТЯХ. И с парите ОТ ТЯХ.ФАКТ.
128
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
144..никога не съм гласувал за Костов или за СДС..това бяха синове и дъщери на бивши чорбаджии ..дойдоха с ясното съзнание да откраднат и приватизират каквото могат..и лошото е че подведоха хората..говорейки им за някаква демокрация..представяхме си че ще се сменят директорите на предприятия и заводи с млади и можещи и не корумпирани..нищо подобно .знаем какво се случи..а тоя Костов и цялата синя политическа ***..е за затвора.за това тока ти е скъп сега и сме на улицата.а само това ли?
127
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много тъжна съдба за корейския народ, разделен на две и воюващ помежду си.
126
6
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Какво е капитализма - всеки печели и краде колкото е възможно повече. И някои остават на сухо. Няма контрол, всеки прави каквото си иска, строи незаконно, лъже държавата, сече дърва на поразия. Даже и дивечът намаля у нас.Какво е социализма - държавата разпределя благата (неравномерно, но по- добре, отколкото при капитализма) има контрол, крадливите и лъжливите просто стават мързеливи. Проблемът е в липсата на контрол на контролиращите.Къде е истината тогава?Нарича се БОЙКО БОРИСОВ.ФАКТ!
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички които защитавате тоя психар, отивайте да живеете там. не само да лаете от далече. никой от вас няма да отида в Северна Корея да живее, ами всеки от вас ще предпочете САЩ. Така че стига фарисейщина.
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 139БГА Балкан е била държавна. Сега ЧЕЗ, ЕВН, Мобилтел всеки монопол е корумпиран.
123
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
136..и как си я представяш тази нова държава бе момче? милионер до милионера? 137 сега да не би да ни управляват комунисти? нещо да се е променило? никой не разбра в тази държава..че икономика се прави с много и нови работни места,,държавата абдикира от задълженията си..частниците "бизнесмени" от нашенски тип..ама хич ги няма.силни сме на масата само..никой не плаща реални заплати..иде времето когато гладните ще потърсят сметка от същите тези "успели и кадърни" господа.дупе да им е яко..
122
5
 
3
 
! Отговори
да преди 11 години
атакуват южнокорейските мандри по границата и да се пишат борци за свобода и правда!
121
3
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР ... преди 11 години
плод на българо-съветската дружба Е БОИКО МЪ БОРИСОФ.../БАЦЕ ТИКВАТУНВИНЕТУН /...!
120
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
133."Само комунизма е против всякакъв вид монополи".Ти си просто гений! Като започнеш от политическия монопол, минеш през "Летете с БГА "Балкан", все едно имаше с какво друго да се лети до Бургас, и стигнеш до монопола на правата на активните борци и правоимащите, нямаше никакъв монопол....
119
2
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР ... преди 11 години
пък ядът пердах от аборигени живеещи още в пещери!Когато си нарежат те ядрените оръжия могат да дават акъли на другите "....ТУКА СЕ ЯДЕ ШКЕМБЕ С КИЛО ЧЕСАН...!
118
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти щом наричаш България "***", сигурно си плод на българо-съветската дружба. 23 години сме управлявани от подготвени от тандема КПСС/БКП кадри, ***!
117
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР ... преди 11 години
Баси американските ***!Правят се на господари "...НАРОДНИЯ ПЕВЕЦ ВИЗИРА МАРСИ РАИС У ТЪЖНАТА СИ БАЛАДА ИЗПОВЕДЪ...@@@...!
116
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
хейййй..****ари..я вземете си оправете *** ..наречена България..пък тогава се подигравайте на когото си искате..23 години геноцид над обикновените хора..от държава управлявана от частници и олигарси ..глад и безработица..и някакви приказки тук..за кадърни и некадърни хора..крадците наричаме" кадърни" по демократично му ..глупости..един живот живеем и всеки иска да го изживее достойно.. за това ли се палят хората от новото демократично време? що не се палеха при Бай Тошо? а? а сега..