Северна Kорея обяви, че е в състояние на война с Южна Kорея

От юг твърдят: По нищо не личи да предстои нападение
Обновена: 30 мар 2013 14:00 | 30 мар 2013 09:20,
292
Северна Kорея обяви, че е в състояние на война с Южна Kорея
Лидерът на Северна Корея Ким-Чен ун в компанията на висши военни. Снимка: Reuters

Северна Корея днес въведе военно положение в страната и влезе в състояние на война против южната си съседка, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

"Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще изхождат от това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга", посочва КЦТА, като се позовава на официален правителствен указ.

КНДР ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, "по военновременните закони", се отбелязва в изявление на правителството и Корейската трудова партия.

Още по темата

"Продължаващато от дълго време положение, при което корейският полуостров не нито във война, нито в мир, приключи", се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес. Вчера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким-Чен ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал "окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника".

Тази мярка беше взета в отговор на това, че на 28 март в рамките на продължаващите до 30 април съвместни американско-южнокорейски маневри два стратегически бомбардировача на ВВС на САЩ нанесоха учебни удари по полигони на територията на Южна Корея.

Представител на южнокорейското министерство на отбраната заяви, че няма признаци на необичайна военна активност на Север и нищо не подсказва за предстоящо нападение, предаде Ройтерс.

Правителството в Сеул заяви, че в новото изявление на Севера няма нищо ново, което да причини по-голяма тревога. "Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на провокационните заплахи", заяви министерството на националното обединение.

Белият дом пък обяви, че взема насериозно изявлението на Северна Корея, че е влязла в състояние на война срещу Юга, но отбеляза, че заплахите на Пхенян не са нещо необичайно.

"Видяхме съобщенията за ново неконструктивно изявление на Северна Корея. Ние вземаме тези заплахи насериозно и оставаме в тесни отношения с нашия южнокорейски съюзник", заяви Кейтлин Хейдън, говорител на Националния съвет по сигурността.

Обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа следствие от „трудности в превода”, предаде пък РИА Новости. В оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в „пълномащабна” и дори „ядрена” война.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
206. Няма никаква опасност от конфликт , тази сутрин по америк.новини съобщиха . смятат че разчитат на Китай да се намеси .
174
3
 
10
 
! Отговори
xs преди 11 години
Тоя наследник шишкавия само като го видя и се насълзявам от смях : ) Ако знае колко е смешен от страни... като селянин отишъл в столицата и си показал всички магариий :Д
173
2
 
7
 
! Отговори
? преди 11 години
203. И сега има Правителствена болница и безплатна софра ! Ти от тях ли си , виж как се борят за власт , и охрана имат , че са заплашени ?
172
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
198За да бъда кратък и ясен, ще ти напиша един социалистически виц. Капитализмът, социализмът и комунизмът имали среща. Капитализмът и комунизмът дошли на срещата, но социализма го нямало. По едно време се социализмът пристигнал задъхан от бързане. Извинявайте, но, бях на опашка за месо! Какво е това опашка? - попитал капитализма.Какво е това месо? - на свой ред попитал комунизма. 198, ти явно не си висял на опашка за хляб през социализма?
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българския *** почна да раздава правосъдие ........мъка,мъка . Тя БГ е едно петънце на световната карта без армия ,без оръжие но за сметка на това има много отявлени души. БГ *** раздава световно правосъдие .Пълен Т.ШАК
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
199 Научи се първо да пишеш правилно на родният ни език и когато се научиш на това, чак тогава пиши коментари. Нека всички да кажат, кога се чувстваха по свободни сега или тогава. Сега има ли работа (нормални доходи) за всички. Ако има работа за всички, то защо има сега безработица??? Да продължаваме ли със сравненията?
169
2
 
1
 
! Отговори
Spas преди 11 години
До АнонименЧул недочул:))))))))))))))))
168
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Войната безспорно е катастрофа. Но аз не мога да разбера, какви са тези болни мозъци в Пентагона. Не им стига, че в момента водят военни действия в Афганистан, в Ирак, ами провеждат и военни учения. Такива учения са за държави, които отдавна не воюват, за да поддържат "форма" така да се каже въоръжените им сили. Ако не да боже стане нещо, пак ще обвинят комунистите. Всички виждаме кой кого дразни. Освен това непрекъснато заплашват и Иран. Е, не може целия свят да върви по твоята гайда.
167
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
195 Какво е лошото на комунизма??? Това, че имаше работа за всички ли, или това, че здравеопазването, образованието бяха безплатни. Това, че нямаше социални несправедливости ли? Или защото тогава престъпността беше в ПЪТИ по малко? Защо да се унищожава комунизма? Защо защото някои не могат да живеят на чужд гръб и да трупат милиони ли??? Да попитаме всички кога беше по добре сега или преди 1989г.
166
7
 
4
 
! Отговори
bumbum преди 11 години
Един голям кратер трябва да остане от местообитението на този ***. Една малко по-едра бомба и точка.
165
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия с дръпнатите очи, ако още продължават да се ежат, може и да го отнесат както японците през 1945 г. След това пак янките ще са виновни. С комунизма просто няма друга алтернатива, освен да се унищожава.
164
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам защо ги хулите толкова корейците? Вярно е, че са промити мозъци, ама американците какво правят около тях?! Учения извършвали.. таратанци. Това са нищо повече от евтини провокации. Иска ми се един път Русия и Китай дружно да им отговорят, за да се разбере наистина колко струват тия страхливци. Ежат се на хора, които живеят или в джунглата, или в палатки, или в панелки.. тцтц... Трябва да се престане с това "омиротворяване", защото накрая наистина ще стане бой.
163
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хамериканците освен да си НАБУТВАТ БРАКУВАНТА стока било то ХРАНИ (като мухлясала хамериканска царевица и пр.) и да се правят на големи меценати ( тоя театър втръсна вече) и в замяна да иземват ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА и да разрушават страни ,чрез ПРОДАЖНИ ДРЕБНИ ДУШИ ,като .............................. БГ ПОЛИТИЦИТЕ (примерно)
162
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
191, благодаря ти за информацията! От тази минута започвам да завиждам на севернокорейците за това, че те имат плутоний, а ние не! Когато комунистите изнесоха всичко, американците ти пратиха царевица за да не си лягаш гладен. Що не яде плутоний тогава?
161
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Северна Корея разполага с около 40 кг плутоний, достатъчен за десетина атомни бомби, и продължава да произвежда тази суровина..........а БГ няма даже и една ракета ,опс те хамериканците ще ни пратят .....някоя бракувана
160
0
 
5
 
! Отговори
Моето име преди 11 години
Не разбрах това последното с превода.ДА НЕ БИ севернокорейците да говарят различен език от южнокорейци?сигурно говорят на индииски та имало грешка в превода.Една от най тъпите статии днес.
159
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунисти и турци на власт!? Не, благодаря!
158
4
 
4
 
! Отговори
М преди 11 години
Не висши военни, а висши лакеи и ***.
157
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 11 години
axxa iako ste v vilma ama ti v koreia ako mogat da izlezat ot vud kranica she izbeat s 200km ako shte da zarobat i decata si s kredit ili daje da doidat v bg
156
1
 
4
 
! Отговори
1984 преди 11 години
Руският външен министър предупреждава за потенциалната опасност от ситуацията със С.Корея,която може да излезе вън от контрол,ядреното оръжие,сатанистко творение в крайна сметка ще унищожи света както го знаем,окултистите на новия световен ред го наричат"спасителната сила"чрез която в избрания момент ще се наложи световното правителство ,което ще иска да го съсредоточи само в свои ръце за контрол.