Северна Kорея обяви, че е в състояние на война с Южна Kорея

От юг твърдят: По нищо не личи да предстои нападение
Обновена: 30 мар 2013 14:00 | 30 мар 2013 09:20,
292
Северна Kорея обяви, че е в състояние на война с Южна Kорея
Лидерът на Северна Корея Ким-Чен ун в компанията на висши военни. Снимка: Reuters

Северна Корея днес въведе военно положение в страната и влезе в състояние на война против южната си съседка, съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

"Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще изхождат от това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга", посочва КЦТА, като се позовава на официален правителствен указ.

КНДР ще разглежда всички проблеми, свързани с междукорейските отношения, "по военновременните закони", се отбелязва в изявление на правителството и Корейската трудова партия.

Още по темата

"Продължаващато от дълго време положение, при което корейският полуостров не нито във война, нито в мир, приключи", се казва още в изявлението, цитирано от Франс прес. Вчера КЦТА съобщи, че севернокорейският лидер Ким-Чен ун в качеството си на върховен главнокомандващ е подписал "окончателния план за техническа подготовка на стратегическите ракетни войски за нанасяне на удар по военните бази на континенталната част на САЩ, островите Гуам и Хавай, както и Южна Корея, в случай на провокация от страна на противника".

Тази мярка беше взета в отговор на това, че на 28 март в рамките на продължаващите до 30 април съвместни американско-южнокорейски маневри два стратегически бомбардировача на ВВС на САЩ нанесоха учебни удари по полигони на територията на Южна Корея.

Представител на южнокорейското министерство на отбраната заяви, че няма признаци на необичайна военна активност на Север и нищо не подсказва за предстоящо нападение, предаде Ройтерс.

Правителството в Сеул заяви, че в новото изявление на Севера няма нищо ново, което да причини по-голяма тревога. "Днешното изявление на Северна Корея не е нова заплаха, а продължение на провокационните заплахи", заяви министерството на националното обединение.

Белият дом пък обяви, че взема насериозно изявлението на Северна Корея, че е влязла в състояние на война срещу Юга, но отбеляза, че заплахите на Пхенян не са нещо необичайно.

"Видяхме съобщенията за ново неконструктивно изявление на Северна Корея. Ние вземаме тези заплахи насериозно и оставаме в тесни отношения с нашия южнокорейски съюзник", заяви Кейтлин Хейдън, говорител на Националния съвет по сигурността.

Обявяването от КНДР на война на Южна Корея се оказа следствие от „трудности в превода”, предаде пък РИА Новости. В оригиналния текст се говори само, че Северна Корея ще действа „по законите във военно време” в случай на провокации срещу нея, които може да прераснат в „пълномащабна” и дори „ядрена” война.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
8
 
5
 
! Отговори
ким сер сем преди 11 години
до къде води комунизма боже
154
1
 
5
 
! Отговори
1984 преди 11 години
Как може да се вземат несериозно заплахите на северокорейците, а иранците,които нямат ядрено оръжие и са член на организацията за ядрено неразпространение и св.агенция за атомна енергия и призовават официално за Среден изток и свят без ядрено оръжие да са "най-голямата заплаха"за мира според ционистките митолози от т.нар.държава в Средния изток без официалните си граници от 1948,демократична конституция,история на тероризъм и заплахи и скрити стотици ядрени бомби за масово унищожение?
153
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Северна Корея изглежда разполагат с ядрено оръжие, и ако са притиснати няма да се поколебаят да го използват, мисленето там е друго...само можем да гледаме какво ще се случи
152
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без Америка Северна Корея ще прегази южняците точно за 2 дни ..
151
8
 
15
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 11 години
Време е да се даде един добър урок на Империята на Злото !!
150
10
 
11
 
! Отговори
Шиу Дзъ преди 11 години
ще ядът мамуля ким чен и компания,жалко за народа...
149
0
 
2
 
! Отговори
Петър преди 11 години
За това ройтерс и CNN обявиха същото нали? : ) ****т.
148
11
 
14
 
! Отговори
socialist 1944 преди 11 години
Ако наистина избухне война между двете Кореи, другарите от северна Корея няма да издържат дълго. Може да са другари но преди всичко трябва да бъдем реалисти. Бедната ком. партия в КНДР няма да просъществува дълго за жалост... САЩ пак ще съсипе всичко и върлият капитализъм ще възцари !
147
1
 
4
 
! Отговори
хахохихи преди 11 години
Аре стига глупави заглавия, не сте интересни, никой не се трогва от тази "новина". Мислите, че сте интересни като публикувате нещо, които цял свят от край време така или иначе знае. Смешници, измислете някаква по-смислена и интересна новина, тази е скучна.
146
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо няма да стане, за тях това е нормално, те от 1953-та са във състояние на война.
145
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
корейците не ги мислете те се оправятсамо воените им разходи да вземем ще живеем като църе те магат и без да ге правят но това си е техен избор
144
0
 
10
 
! Отговори
дрън дрън преди 11 години
Днеса ви впряга за да си двигне посещаемостта...Няма война пише по другите медии, било грешка в превода.....
143
6
 
9
 
! Отговори
chicago преди 11 години
И какво е виновен народа на Северна Корея,че Ким иска да воюва.Явно ориза ептен е намалял и си намериха виновниците за това.
142
7
 
9
 
! Отговори
Дойде 10-ти ноември преди 11 години
На кимовете явно вече им е писнало от комунизъм..Много добре осъзнават че КНДР не може да спечели война срещу Юга и САЩ!И не се превъзнасяйте много по кндр-то нямат ядрено оръжие...нито пък ракети които да достигнат чак до САЩ всичко е абсурдна пропаганда. И тук някои комунистчета все още имат останки от пропагандата на БКП в душиците си и затова много лесно прихващат от Северно корейската такава!
141
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
една лека подробност за КНДР...............имат ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. Това ще охлади страстите на "миролюбивите" хамерикански евреи...................п.п а БГ даже изряза ракетите в армията си по нареждане на хамериканските "миротворци"......
140
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пич, хахахаха, какво сме изнасяли?!? Това бяха фалшиви търговски дружества, в които потънаха много пари. Ние изнасяхме и стругове, които хората претопяваха заради стоманата. Оказало се, че да купиш произведен в България струг, да го претопиш за да вземеш стоманата е по евтино, отколкото да внасяш стомана от други страни. И знаеш ли кога спира вноса на същите стругове? Когато нашите хитреци започват да слагат цимент в корпуса на струга.
139
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарю, "съветник на читателя", рухналото не може да рухне повече, отколкото е рухнало.
138
6
 
6
 
! Отговори
дългопаметен преди 11 години
До Анонименпич, да, внасяше се, но се и изнасяше! Бяхме ПЪРВИ по кари в СВЕТА!
137
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Eee, късата е народната памет, другари! Бързо забравихте термините внос по "второ направление". Срамежливо изричане на истината, че трябва да внесем нещо от гнилия капитализъм.
136
4
 
8
 
! Отговори
съветник на читателя преди 11 години
До АнонименРазходи се из България, да видиш какво е рухнало за последните 20 години - и тогава пиши.