Обама обсъжда обстановката в Египет

Президентът на САЩ се среща със съюзници от Близкия изток
Обновена: 10 юли 2013 09:43 | 10 юли 2013 09:43, Петя Славова
0
Обама обсъжда обстановката в Египет
Барак Обама. Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама обсъди по телефона напрегнатата ситуация в Египет с двама американски съюзници от Близкия изток - престолонаследника на Обединените арабски емирства принц Мохамед бин Зайед и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, съобщи Ройтерс.

Разговорът се проведе, след като арабски държави от Персийския залив предложиха 8 милиарда долара помощ на Кайро. Белият дом казва, че следи обстановката в Египет и засега няма да спира помощта за страната.

"Президентът насърчи ОАЕ да подчертае в контактите си с египтяните важността на избягването на насилие и предприемането на стъпки за осигуряване на диалог и помирение", каза Белият дом по повод разговора на Обама с Бин Зайед, пише БТА.

"Президентът и емир Тамим се съгласиха, че за стабилността на Египет е от решаващо значение да има политически процес, включващ участието на всички партии и групи", заяви Белият дом във връзка с разговора между Обама и Ал Тани.

САЩ предпазливо приветстват плана на временните власти в Египет за скорошно произвеждане на избори, но не се обвързват с оценки относно това дали в Египет е бил извършен преврат.

По закон американското правителство би било длъжно да спре помощта за Кайро, ако намесата на армията бъде определена като преврат, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари