Стивън Хокинг подкрепи асистираното самоубийство

Условието според него е, ако самият човек е избрал такъв край
18 сеп 2013 21:57, Елка Василева
16
Стивън Хокинг подкрепи асистираното самоубийство
Стивън Хокинг. Снимка: архив, Reuters

Британският физик и космолог Стивън Хокинг подкрепи правото на терминално болни хора на асистирано самоубийство при условие, че съществуват някои гаранции, съобщи Ройтерс.

"Ние не оставяме животните да страдат, защо се отнасяме така с хората? - каза той пред Би Би Си в интервю за предстоящия документален филм за живота му.

Стивън Хокинг каза, че подкрепя правото на хората да умрат, но само ако те самите са избрали такъв край. Стивън Хокинг си спомни как е бил на животоподдържаща апаратура, когато е бил болен от пневмония и жена му е имала възможност да избере дали тя да бъде изключена, но той не би искал това.

"Мисля, че терминално болните, които изпитват силни болки, трябва да имат право да изберат да сложат край на живота си и тези, които им помагат, не трябва да бъдат преследвани от закона - каза Стивън Хокинг. - Трябва обаче да има гаранции, че въпросният човек наистина иска да сложи край на живота си и не го прави под натиск, нито пък решението да се взима без негово знание и съгласие, както би бил моят случай".

Асистираното самоубийство е забранено във Великобритания. По въпроса се водят дебати в много държави. Привържениците му изтъкват, че така болните получават право на достойна смърт.

Опонентите им твърдят, че ако законодателството бъде либерализирано, някои хора ще станат уязвими. В Швейцария и някои американски щати са разрешени определени форми на евтаназия при определени обстоятелства.

Стивън Хокинг, който отдавна не може да се движи, е с моторно невронно заболяване от 21-годишен. Тогава му казват, че му остават само две-три години живот. Вече 71-годишен, той е един от водещите учени в света, известен с работата си за черните дупки и като автор на бестселъра "Кратка история на времето".

Прикованият към инвалидна количка учен може да общува само движейки мускул на бузата си, който е свързан със сензор и компютъризирана гласова система. Той призова всички хора с някакъв недъг да се фокусират върху това, което могат да правят, а не да съжаляват за това, което не могат.

"Теоретичната физика е една от областите, където инвалидността не пречи. Тя е само умствена дейност", каза ученият, който работи в университета Кембридж.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Аз по принцип съм против религиозните институции във всички религии. Ние хората все още нещата които знаем са много по малко от нещата които не знаем. Религиозните институции са анахронизъм и са основен носител на проблеми в света и са слуги на безкруполни негодници. Аз не знам какво е бог и дали го има изобщо. Нека ако го има да си прави както си знае а самозваните му намесници в разни релгиозни институции да ходят да си лекуват болните мозъци
13
2
 
3
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Религиозния мошенник да мълчи и да ходи да се..... моли на мутрата бог. Бог към човечеца- ааааааа Щъ изкормааа , щъ одаваааа , шъ скъсам ангренажния ремъъъък. Човечецът- Моля ти се господи недей аз съм просто един човечеец. Попа-посредник се обажда - доообре господ чу молитвите ти и каза да оставиш пари и да кажеш 1500 пъти "отче наш"
12
3
 
4
 
! Отговори
Werner Heisenberg преди 10 години
До ДО РЕЛИГИОЗНИ ТЪПАНИИма една много сериозна и страшна болест в 21 ВЕК и тя се нарича безверие! При теб тя е комбинирана и с доза невежество. НАЙ-ВЕЛИКИТЕ УЧЕНИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО СА БИЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЪДАТ ДЪЛБОКО ВЯРВАЩИ. Единици са тези като твоя кумир Стивън, които се подиграват с Бог. Бащата на квантовата физика, геният Werner Heisenberg е казал: КОГАТО ОТПИВАШ ПЪРВИТЕ ГЛЪТКИ ОТ ЧАШАТА НА НАУКАТА СЕ ПРЕВРЪЩАШ В АТЕИСТ...НО НА ДЪНОТО НА ЧАШАТА ТЕ ЧАКА БОГ!
11
3
 
4
 
! Отговори
Werner Heisenberg преди 10 години
До лекия Аз за разлика от теб се занимавам с реална наука и чета трудовете му в оригинал, а не разказани научно-популярно книжки на такива к..и като теб! За невежите като теб, да той е велик в твоите очи. За сериозната наука, както вече и други след ме споменаха той е просто един учен с нищо по-различен от другите. Това, че е инвалид буди съжаление, но не му придава по никакъв начин по-голяма тежест на трудовете му.
10
5
 
14
 
! Отговори
ДО РЕЛИГИОЗНИ ТЪПАНИ преди 10 години
Стивън Хокинг е ГЕНИЙ. Липсата на мозък и изобилие от НЕВЕЖЕСТВО ви кара в 21 век да вярвате в илюзията наречена бог. Лекувайте се и мислете повече, защото вярата ви е обречена и бъдещето го доказва всеки ден. Изхвърлете религиозните си книжлета и се хващайте за науката, че времето ви изтича и скоро, много скоро ще се наложи да обяснявате на умните хора защо още сте вярващи :) Между другото, Хокинг счита, че Вселената няма нужда от създател :) Хубав ден и МИСЛЕТЕ, а не вярвайте...:):):)
9
2
 
14
 
! Отговори
лекия преди 10 години
до 8, 9, 10 ... за да го пуснат там човека да си пише трудовете значи знае поне малко за какво става въпрос, и къде му е медийното присъствие точно защото медиите се хранят с реклама...какво точно рекламира той?? най малкото буди уважение това че въпреки недъга си човека се опитва нещо да прави за човечеството, а вие сте *** продукт на фалшиви презервативи, само замърсявате планетата с присъствието си...
8
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тоя киборг практическия му принос е точно нула, няма ни едно "изобретение" или каквото и да е приложимо нещо, произлязло от брътвежите му. Медийна "звезда" - циркаджийска атракция, много се бара че разбира живота без изобщо да е живял.
7
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой трябва да му дръпне на него шалтера, стига само е ръсил глупости, толкова вреда причини на физиката че нема на къде вече...
6
23
 
9
 
! Отговори
Werner Heisenberg преди 10 години
Адмирирам, първите два коментара. В безумието си, този нарочен от медиите гении се противопоставя на Божият промисъл. Стивън Хоукинг никога не се е приемал насериозно в научните среди, той е по-скоро медиен герой
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Двамата чалгари от първите коментари най-вероятни имат "фешън татуто"-only God can judge me!
4
6
 
18
 
! Отговори
ABC преди 10 години
До tntodorЧудесен коментар! Мога само да добавя. че има една малка книжка от Хенри Шейфър, която могат да прочетат и да получат представа за гения на Стивън Хокинг.
3
7
 
38
 
! Отговори
tntodor преди 10 години
От тези два коментара под мен разбирам, че си имаме два бога! До 1 и 2 - нито Вие, нито аз най-вероятно ще направим и една хилядна от това, което е направил този Човек за човечеството! И ако има Господ, той го е поставил на огромно изпитание - надарил го е с уникален ум, но му е взел много! Този Човек трябва да е пример за хората в неравностойно положение - почти напълно обездвижен но се нарежда редом до Айнщайн. Но защо да обяснявам - най-вероятно според Вас квантова механика е част в колата!
2
7
 
38
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Това "смачкано канче от кока кола" както го нарече има повече акъл от всички футболисти по света взети заедно и умножени по сто
1
38
 
8
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
Тоя Господ го "сгъна" като смачкано кенче от Кока-Кола, но пак не му дойде акъл в главата.Няма нужда някой да му "асистира" самоубиство- той сам си се самоубива...