"Д-р Йоткер" разкри нацисткото си минало

"В годините на войната нито една фирма не е била чиста"
24 окт 2013 21:13, Елка Василева
55
"Д-р Йоткер" разкри нацисткото си минало
Аугуст Йоткер. Снимка: архив, Reuters

"Д-р Йоткер" - една от най-прочутите семейни фирми в Германия, се реши на едно много болезнено пътуване назад във времето. Близо 70 г. след края на Втората световна война концернът разкри истината за нацисткото си минало, пише Дойче веле.

Името му се среща във всяка уважаваща себе си търговска верига - върху опаковките с пица, върху пакетчетата с бакпулвер, върху шоколадовите кремове и десерти. "Д-р Йоткер" е без съмнение един от най-известните семейни концерни в Германия. Сега, близо 70 години след края на Втората световна война, концернът реши да осветли кафявото си минало. Преди "Д-р Йоткер" същото сториха и много други германски фирми. Мюнхенският историк Юрген Фингер, който е един от авторите на изследването на националсоциалистическото минало на "Д-р Йоткер", знае защо в този конкретен случай разкриването на истината е отнело толкова много време.

"Дългогодишният патриарх на фирмата Рудолф-Аугуст Йоткер никога не е говорил с осемте си деца за националсоциализма. За него тази тема беше табу. Той пречеше всячески на опитите за разкриване на истината. Но откакто управлението пое неговият син Аугуст Йоткер, нещата се промениха. Той искаше тази страница от фирмената история да бъде прочетена, за да може да бъде затворена", казва Юрген Фингер в интервю за Дойче веле.

"В годините на войната нито една фирма не е била чиста"

Както и много други предприемачи по онова време, тогавашният шеф на фирмата Рихард Казеловски се опитва да поддържа близки контакти с националсоциалистите. Малко след като Хитлер идва на власт, Казеловски става член на Националсоциалистическа партия и започва да прави редовно дарения на шефа на СС Хайнрих Химлер. Също и наследникът на Казеловски - неговият доведен син Рудолф-Аугуст Йоткер не изпитва никакви притеснения заради топлите си отношения с нацистите. През 1941 г. той се записва доброволно на служба в частите на Вафен-СС, които по онова време отговарят за охраната на концентрационните лагери. Както установи сега екипът, заел се да проучи националсоциалистическото минало на "Д-р Йоткер", в концерна са работили и затворници, изпращани там да полагат принудителен труд.

"В годините на войната нито една фирма не е била чиста", казва по този повод историкът Йоахим Шолтисек. "Всички са се възползвали от принудителния труд, полаган от затворниците, тъй като редовите работници са били на фронта. Дори отявлени противници на режима като фабриканта Роберт Бош са били принудени да се примиряват с това положение", уточнява Шолтисек.

Назад към тъмното минало

Колкото повече години ни отдалечават от Третия райх, толкова по-голяма става вероятността истината да излезе най-сетне на светло - поради простата причина, че хората, които навремето са допринесли за "побратимяването" с нацистите, днес вече не са сред живите.

Но има и още една причина за сегашния интерес към миналото - общественият натиск. "Днешните власти работят в условията на прозрачност, а големите концерни се опитват да вървят в крак с тази мода. Освен това те се страхуват, че някой друг може да изрови тъмните страници от фирмената история", казва историкът Шолтисек. Такъв беше например случаят със семейство Квант, което след излъчването на филм за нацистките години на концерна БМВ поръча на университета в Бон да състави сборник за тъмното минало на автомобилния гигант.

В момента експерти подготвят справочник за нацисткото минало на концерна Тенгелман, като и в този случай поръчката идва от самата фирма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 43Ти изобщо не си в час! Националсоциализма е най-добрия строй! Хитлер е доказал, че най-доброто за една нация е да е националистическа и пътят за това е обикновените трудещи хора да са добре осигурени! А това не се е харесало на евреите-капиталисти, които експлоатират, за да паразитират на гърба на трудещите се! Малък пример: Така познатото ни лихварство е еврейско дело, а Хитлер го е забранил. Малко известен факт: Преди Хитлер да подгони евреите-световното еврейство е обявило война на Хитл
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са капиталистите, абсолютно никакви морални скрупули не са имали , нямат и няма никога да ги имат, също като тези при нас - преди сталинисти-комунисти а сега първи капиталисти, олигарси, и радетели а "пазарната икономика" и фалшивата демокрация на запада. Единствената цел е печалба на всяка цена и борба за привилегии а не за благото на нацията или така нареченото вмирисало се общество - и то като рибите откъм Главата (т.е. отгоре надолу).
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чифутчета гонят бившите си душмани до дупка , а ние бързо забравихме кой изби българските интелектуалци и цвета на армията ни и кой ни продаде на руснаците , а след това и на американците и до ден днешен наказани няма , и до ден днешен ни тъпчат.
38
0
 
11
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Нацистите са едни от най- кадърните хора на света, доказано. А че са били прави се вижда ясно 70г. след войната.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офф да бяха почнали с ***,после да минат на ***.Когато свършат а в тва дълбоко се съмнявам всички щяха да си им безкрайно благодарни :))Са понеже сума ти еврейски лобита по света са богати и влиятелни ще се извиняват регулярно следващите няколко хиляди години..
36
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
er,ти на Марс ли живееш , та не разбра , че комунистите са ни управлявали,управляват и ще ни управляват.Поне сега свободно може да пътуваш
35
5
 
5
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Значи, на нацистите им е простено, а на комунистите не е. Който е бил нацист, трябва да го съжаляваме и да му се радваме, че си "признава" и се "разкайва" след като цели 70 години се е скатавал по въпроса. А който е бил комунист- трябва да бъде преследван. Двоен стандарт има в тази работа. Или и нацисти и комунисти сдават власт, пари и фирми и ги ликвидираме, или всичко продължава, както досега.
34
1
 
10
 
! Отговори
Аззз преди 10 години
Ей аман от тия евреи, не спряха да *** против нацизма. Аз пък мисля, че е време да се преразгледа тази политическа система, да се изтъкнат безспорните и плюсове и да се спре с това еврейско мрънкане. И аз от днес започвам да консумирам повече продукти на тази фирма.
33
0
 
7
 
! Отговори
er преди 10 години
е как да има чиста фирма , за да оцеляват фирмите трябва да се ориентират и в политическата обстановка ако не си с тези от властта отпадаш в Бг .разправяха ,че при капитализма нямало корупция и соца. бил лош да излезе някой и да обясни защо при соца да станем 9 мил. а сега сме 5 мил.
32
0
 
15
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Възмутен съм от разкритето за д-р Йоткер.Да накараш евреин да работи като работник във фабриките му , си е истинско престъпление.Да е собственик или Директор-да,но работник-гадория.
31
0
 
15
 
! Отговори
HTG преди 10 години
А защо не се споменават и нечистите комунистически фирми?- Примерно шеф на олимпийски комитет дава поръчки на дъщеря на диктатор да облича олимпийците цяло десетилетие? "Сърп и Чук" не е по-добро от свастика!Далавери с гориво от ТЕЦ което нощем отива в Югославия по време на ембаргото през '92!
30
4
 
18
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Имали нацистко минало? И какво от това? На мен не ми пречи.
29
0
 
21
 
! Отговори
VoiD преди 10 години
Самата истина е, че по времето на Хитлер никоя немска фирма не е била "чиста". Но защо не се напише статия за това колко фирми от страна на съюзниците са били "чисти"? Факт е например,че поне няколко щатски петролни компании са сключвали споразумения и търговски договори с Хитлер,както и някои германски университети, лаборатории и компании за обмен на технологии при производството на синтетични масла и горива. Който се интересува знае. Така че ако ще мерим кой колко е бил "чист",нека да е нали..
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чудо голямо
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
наистина при хитлер германия стана от държава с колосална инфлация до супер сила само за 7- 8 години!!как става това?
26
7
 
12
 
! Отговори
Ним преди 10 години
А България е нашарена с пречупени кръстове от футболни фенове!Знаят ли те какво означава това и има ли власт,която да ги озапти!?
25
1
 
9
 
! Отговори
Тв преди 10 години
"Всички са се възползвали от принудителния труд, полаган от мат'ряла, тъй като редовите работници са били емигранти
24
5
 
22
 
! Отговори
Твер преди 10 години
"В годините на Герб нито една фирма не е била чиста"
23
3
 
5
 
! Отговори
Твер преди 10 години
TOVA E EDNA GOLYAMA REKLAMA NA DADENITE FIRMI KATO....BMW...I PODOBNI.V PRAVENETO NA PARI VSICHKO E POZVOLENO,
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 30, кат гледами теб са те събирали с лъжичка по чаршафите *** мръсен