Над 1200 са жертвите на тайфуна Хайян

Виетнам чака стихията, евакуира над 200 000 души
Обновена: 10 ное 2013 07:16 | 9 ное 2013 18:19, Камелия Цветанова
0
Над 1200 са жертвите на тайфуна Хайян
Снимка: Ройтерс

Филипинският Червен кръст съобщи, че над 1000 души са станали жертви на тайфуна Хайян в крайбрежния град Таклобан.

Най-малко 200 други са загинали в тежко засегнатата провинция Самар, предаде Ройтерс.Оценките са от предварителните доклади на Червения кръст, съобщи Гуендолин Панг, генерален секретар на филипинския му клон. Над 1000 тела са били забелязани във водата в Таклобан от екипите на Червения кръст, а в Самар е съобщено за около 200 смъртни случая. По-точни цифри ще бъдат получени след преброяването на телата.

Приближаването на тайфуна Хайян принуди Виетнам да евакуира над 200 000 души. Очаква се Хайян да помете централната част на страната утре, два дни след преминаването си през Филипините.

Виетнамските власти извършват евакуация в най-малко четири крайбрежни провинции, но медиите съобщават, че някои убежища са пренаселени, като в тях има голям брой жени, деца и старци. Училищата са затворени, а жителите на изложените на най-голям риск населени места са евакуирани на по-високи места.

Близо 170 000 войници са мобилизирани за спасителните операции след пристигането на тайфуна. Скоростта на ветровете, съпътстващи Хайян, достига 315 километра в час, което го прави един от най-силните тайфуни от десетилетия. Очаква се той донякъде да е отслабне, достигайки Виетнам, но все още ще е в категорията на супертайфуните.

Авиокомпания "Виетнам еърлайнс" предупреди, че в неделя някои полети може да бъдат отменени или забавени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Филипинитетайфун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари