Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев

Опозицията готова да поеме отговорност за ситуацията, ако се обяви извънредно положение
Обновена: 8 дек 2013 22:43 | 8 дек 2013 19:20,
421
Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев
Снимка: БТА

Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Те махнаха паметника от неговия пиедестал с помощта на метални кабели и въжета. След това украинските националисти започнаха да пеят националния химн. После започнаха да разбиват с чукове статуята на малки парчета.

Паметникът, който бе висок общо 3,45 метра, вече бе сериозно повреден през юни 2009 г. Тогава неизвестни лица счупиха носа и едната ръка на статуята. Паметникът бе реставриран бързо със събрани от украинските комунисти средства.

В Киев продължава и митингът в подкрепа на президента Виктор Янукович, организиран от управляващата Партия на регионите. В непосредствена близост до демонстрацията се намират протестиращи, дошли от площад "Независимост". Полицията е направила кордон между двете групи. За момента няма регистрирани инциденти.

Още по темата
Участници в опозиционните протести продължават да разпъват палатки в центъра на Киев. Според данни на украинското министерство на вътрешните работи в столицата митингуват около 100 хиляди привърженици на опозицията.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети следващата седмица Украйна, предаде още ИТАР-ТАСС. Датата на нейната визита все още не е определена, съобщи ЕК след поредния телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и украинския президент Виктор Янукович.

Барозу призовал Янукович украинските власти да спазват основните права и свободи на гражданите и да разследват полицейското насилие. Единственият изход от кризата в Украйна е в започването на диалог между всички политически сили, подчертал председателят на ЕК.

Междувременно лидерите на украинската опозиция изразиха готовност да поемат отговорност за ситуацията в страната, в случай че бъде обявено извънредно положение, предаде ИТАР-ТАСС.

"При опит на (президента Виктор) Янукович да въведе неконституционно да въведе извънредно положение в Украйна, щабът за национална съпротива, като се опира на волята на народа, ще счита президента, Кабинета на министрите и другите органи на държавната власт за нелегитимни и ще бъде принудена да поеме цялата отговорност за ситуацията в страната", се казва в обръщение на опозиционния щаб.

По-рано лидерите на украинската опозиция нееднократно заявиха, че властите възнамеряват да свикат Съвета за национална сигурност и отбрана, на който може да бъде обсъден въпросът за въвеждане на извънредно положение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
3
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Тава,което сега става в Уккрайна е драмата в света през 1941 година,но като фарс и без актьора СТАЛИН
311
6
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До Анонимен 358, Задавал съм си го. Мислиш ли, че на Европа и е удобно да я заливат вълни от емигранти, ***, сводници, наркодилъри, автоджамбази, "берачи" на метали и обикновени разбойници? За мен е необяснима наивността на запада по отношение на злото "комунизъм", че нещата сами ще се наместят. Злото породен от социален инженринг, може да се поправи бързо само с друг социален инженеринг! Властта в България не е спирала да е в ръцете на БКП,ДС,КГБ и КПСС, Влиянието на запада е нюню в сравнение!
310
1
 
0
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До EU citizenПъпеш,ти отново имаш мнение?
309
0
 
0
 
! Отговори
златен лев преди 10 години
До чоч(о Да не забравяме ,че бащата/R.I.P./ на братя Кличко e генерал-лейтенант от авиацията........А......?
308
3
 
7
 
! Отговори
lewskar преди 10 години
Трагедията в Украйна е че сама си слага примката на врата,смятайки че НОВИТЕ ще са по-добре от Старите .Ние вече видяхме и новите и старите,винаги тези които са в услуга на СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ ще печелят ,а другите ще ...си задържът дъха.Жалко че точно след 3-5 г. Уктаинската промишленост ще е на нула ПРИВАТИЗИРАНА от Западните Инвеститори,които бързо и лесно че затворят конкуренцията.А това което остане ще сглабя КИТАЙСКИ части под ЕВРОПЕЙСКИ БРАНД ама да сглабяш и произвебдаш са две различни неща
307
2
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До чоч(оХахаха :)) Мавзолея щял да носи хиляди... Не искам да ми носи хиляди, искам да го няма. Свободата и достойнството струват повече от няколко хиляди. По същата причина и ПСА трябва да стане на чакъл.
306
5
 
4
 
! Отговори
чоч(о преди 10 години
E , и какво от това ,нима е геройство !?!?! Ленин пак ще го има в историята ,както и Мандела , Чърчил ,Хитлер , Буш и други .......Така нашите псевдо - демократи бутнаха мавзолея ,а сега щеше да носи хиляди на месец само от туристи - колко мавзолея има в света !?!? Мумията на Димитров да си я бяха закопали , но защо да буташ историята !?!? Така и тия там ще се наиграят ,същото ги чака като нас - честито братя украинци ,сега остава и боксьор да си сложите на власт !!
305
1
 
4
 
! Отговори
Муто преди 10 години
Да оставим украинците да се удавят сами. Не е необходимо да поощряваме *** там чрез износ на родни български тиквеници. Както се вижда бостаните там раждат не по-малко качествени тикви.
304
3
 
5
 
! Отговори
златен лев преди 10 години
Предлагам БГ фракциите като : БКП/ БСП / ДПС , особенно Атака / волен С. и приблиЖени / .......и некои пенсионери да вземат ,,остатъците '' от статуята на Ленин.........стойността ,ще и е като на Берлинската стена , а БГ колко РЕТРО материал такъв има.......!
303
0
 
0
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До ЗОРО Къде съм писал,че няма вредни паметници? Следващия път поне ме контрирай за нещо което съм писал.
302
5
 
6
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До До EU CitizenГлупако, по време на социализма ако нямаше кльонове, щяха да емигрират 3 млн.
301
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГражданинА БАВНАТА КУ*КА, дреме 25 години и чака да и падне от някъде, някой залък, преди да е пукнала от глад!
300
2
 
5
 
! Отговори
ох преди 10 години
Не се рабират ясните морални доводи на еврейската общност да си приписва ролята на "поправители" на света и налагането на нов ред. Най-вероятно е комплекс породен от вековното им пренебрежение към властимащите и хората с различна религия. За съжаление това, което са показали досега е масов геноцид над един или друг етнос, опити за икономическо влияние върху политиката, открит антисемитизъм към арабите, омраза към християните, опити за манипулиране на историята и самосъзнанието за богоизбрани..
299
1
 
9
 
! Отговори
oh преди 10 години
Ленин, както между другото и Хитлер са евреи и едни от най-големите тирани и масови убийци на 20 век, които е време да бъдат заклеймени. Извън всякаква етика е все още да съществуват техни паметници и да бъдат почитани като политически кумири. В историята, от повече от 2 века евреите имат склонност към радикално леви идеи, с които да променят света. Самият Ленин е отговорен за избиването на 20 млн християни и е спонсориран от германски евреи. Евреите също така са най-големите антисемити.
298
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментари 354,356 П.Петров Петров,а задавал ли си си някога въпроса ЗАЩО НИЩО не предприеха в последните 24 години преход спрямо комунистическата мутро-олигархия западните"партньори" и тези отвъд океана? Ще ти кажа:ЗАЩОТО са УДОБНИ като ВЛАСТ и ПРАВИТЕЛСТВА на същите! Не си мисли,че тези на които всички наши партии и правителства се подчиняват са ПО-МАЛКИ КРАДЦИ И ПО-МАЛКО КОРУМПИРАНИ от нашите!В прехода ТЕ СЪЗДАДОХА тази корумпирана КЛИКА- ДА СЕ ПОДЧИНЯВА И ПРОКАРВА ТОВА КОЕТО ИМ Е удобно!!
297
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Бързата ***, слепи ги ражда - народна мъдрост. Защо тази част от украинците, които са най-нетърпеливи за ЕС, не си зададът въпроса, какво е искал да каже румънският премиер Виктор Понта с думите, че "когато приключат всички техни национални избори, когато приключат всички проблеми в ЕС, тогава и ние сме готови и влизаме в Шенген".
296
2
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Защо не си зададете въпроса защо световните компании предпочитат да инвестират в Китай, Виетнам и Индия отколкото тук, при положение, че трудът в България е по-евтин, а данъците ниски?Защото в България липсва държава и държавности, а за това не е виновна Европа, а българският мързел, простотия, крадливост и неуважение към чуждата собственост(частна и държавна), все качества култивирани и насърчавани от комунистите в терористичния им социалистически режим!
295
1
 
5
 
! Отговори
аЗ преди 10 години
Сега и Украйна ли ще става ПОТРЕБИТЕЛ на Европейският пазар! ТОВА Е ПИРАМИДАЛЕН ПАЗАР!Измислена работа.... Балона ще гръмне скоро!
294
5
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Изборът на Украйна, както и на България е между комунистическата мутро-олигхархия слугуваща на Русия и демократична Европа. Ако в Русия е толкова добре да се живее защо руснаците предпочитат да се заселят дори в България, отколкото да живеят там?Европа не давала пари, ами не дава, защото се краде от червените ***! Русия като 45 години даваше, да не би да успя да запълни бездънната пропаст на комунистическата некадърност, крадливост и простотия? Затова и Горбачов ни резна! Комунистите са ненаситни лъжци и ***!
293
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво за Бога става!? Нима Ленин не бе финасиран за преврата си от същата еврейска клика,която дърпа конците и та Запада и на Изтока! Тези хора са страшно излъгани и заблудени!Те си мислят,че на Запада е рай,защото така ни се предоставят медийно нещата! Тези същите проститутски еврейски медии,които *** *** на този който им дава повече пари!